Koupě levných Windows 11 a legalita

Re:Koupě levných Windows 11 a legalita
« Odpověď #150 kdy: 29. 01. 2025, 07:56:29 »
..., ale že není Váš problém, že jste v bazaru koupil kradené.

Jde o definici slova "problém". Kdyby se mě toto stalo tak to pro mě není problém, protože lze právní cestou vymoci své peníze od autobazaru zpět(tedy pokud daný autobazar nenechá majitel úmyslně padnout do insolvence) protože prodejce uvedl zákazníka v omyl. Takže to skutečně pro kupujícího není problém. V případě Windows licencí za stovku(a více) většině lidem bude úplně ukradené v případě že licenci Windows používá nelicencovaně a že musí daný software odinstalovat/koupit jinou licenci nebo přejít na free alternativní OS. To je totiž jediné co v případě použití nelicencované licence Windows člověku hrozí.

PS. mimochodem dříve když se prodávali fyzické licence tak COA štítek byl jeden z "důkazů" o licencovaném použití, protože byl vždy originální a tím se taky dala dokázat historie licence. Kdo ho má, ten má licenci.

« Odpověď #151 kdy: 29. 01. 2025, 08:14:36 »
To už jsme slyšeli, chtělo by to vyměnit gramodesku...

Chtělo by to poskytnout pramen pro Vaše tvrzení. Zatím to vypadá, že se jedná jen o vnitřní přesvědčení, než o znalost čehokoliv.

Mě příjde, že tvrdí a má to asi podložený svým testem, že jeho klíč nejde instalovat na víc počítačů.  Buďto jeden z vás kecáte, anebo máte každej jinou licenci.  Když některý licence lze nainstalovat na víc počítačů, tak jsou asi v pořádku, když je instaluješ na víc počítačů, ne?  Jako BFU nemám jak poznat co je a co není legální.  Mám fakturu, od firmy co to prodává léta, mám klíč, nainstalovat to jde, instaluju z ofigo zdroje, ms to sežral...  Tak vo co go?  Kdo mě bude tahat po soudech? A za co? Že jsem to koupil levně? To přece není zločin...

Ten co tvrdí, že jeden klíč může použít kolikrát chce, má evidentně Volume Licensing Key pro výrobce, který docela určitě nemá legálně. Protože ten se koncákům nedává a neprodává, dostanou akorát individuální produktový kód na CoA, který lze použít jen na jednom počítači, a to při reinstalaci na nový disk, a dodává se jen pro případ, že by z nějakého důvodu nezafungovala aktivace klíčem uloženým v EFI. Ovšem do prvního použití ho lze použít kdekoli, tzn i na počítači který sis postavil. Akorát když ho pak potřebuješ na tom původním stroji, se kterým byl dodán, máš smolíka pacholíka, protože už ti nezafunguje.

Tyhle VLK se dají vygooglit, protože je občas někdo na net vylepí, ale pokud nejsi OEM a nemáš smlouvu na (jestli si to pamatuju správně) na aspoň 1000 aktivací, tak VLK prostě nedostaneš.

« Odpověď #152 kdy: 29. 01. 2025, 08:19:02 »
No ale když někdo má licenci pro 5000 PC, tak za ni asi zaplatil, tedy MS by měl počítat s tím, že se tím klíčem nainstaluje 5000 počítačů, ne?  Tady podle mě není žádná škoda, to si klidně takovou multilicenci koupim, a budu ji svejm kamarádům instalovat za úplatu nikdo mi a ani jim nemůže říct ani popel, ne?  Koupil jsem to já, instaloval jsem to já, tak co?

Jako fyzická osoba to nekoupíš, musíš být právnická. A ty klíče jsou licencované pouze pro stroje v rámci organizační struktury subjektu, který si je koupil, tzn pro výdělečnou činnost bys ty lidi musel nabrat jako kmenové zaměstnance nebo jim dát počítače k dispozici na dohodu o provedení práce, nebo jim to pronajmout jako službu. Nebo prodat sekundární licence s vyloučením použití k výdělečné činnosti.

« Odpověď #153 kdy: 29. 01. 2025, 08:22:20 »
Nepiš tady proboha pořád ty nesmysly, že licenci W10/11 pro jeden PC aktivuješ na libovolném počtu zařízení - neaktivuješ (pokud nějak nezasáhneš do Win samotných). Aktivace proběhne na prvním zařízení a na dalších už to napíše, že klíč není platný. Osobně se mně to několikrát nechtíc povedlo, když jsem při aktivaci omylem opsal už jednou použitý klíč.

Pokud máš MAK / VLK, tak to na víc mašin jde, ale i tak je jeho majitel stále vázán licenční smlouvou, takže musí mít zakoupený odpovídající počet licencí. A už pár let je musí mít na aktivačním portálu, na kterém se mu započítávají skutečně aktivované stroje, takže pokud to prodá víc lidem než na kolik strojů to koupil, vždycky k výročí dostane fakturu na přírůstek.
Fun fact: pokud je to dost velký subjekt, může mít takovou slevu, že mu to žíly trhat nebude a ani si toho nevšimne, nebo to má cenově nastaveno tak, aby to vydělávalo.

« Odpověď #154 kdy: 29. 01. 2025, 08:24:29 »
No ale když někdo má licenci pro 5000 PC, tak za ni asi zaplatil, tedy MS by měl počítat s tím, že se tím klíčem nainstaluje 5000 počítačů, ne?  Tady podle mě není žádná škoda, to si klidně takovou multilicenci koupim, a budu ji svejm kamarádům instalovat za úplatu nikdo mi a ani jim nemůže říct ani popel, ne?  Koupil jsem to já, instaloval jsem to já, tak co?

Ne, takto to nefunguje. Koupíte si například company-wide licenci, kde se určuje počet počítačů, a aktualizuje se jednou za rok a nárůst se do té doby neřeší, pokud nepřekročí určité procento. Koupíte licenci třeba pro 1300 počítačů, ale MAK dostanete povolený na 5000 aktivací, protože se počítá i s reinstalacemi (tj. reaktivacemi), i s možností celofiremní výměny hardware atd.

Jak už jsem psal, zcela novou licenci OEM zaktivujete hned první den tuším na pět počítačů, a po nějaké době i na další. Kde jste přišel k tomu, že aktivace je přesné ověření licence? To se nikde nepíše, nikde netvrdí.

Nic takovýho netvrdim... Koupim 1300 licencí a 1300 lidem to nainstaluju. Já zaplatil, já instaluju, kde je problém? Proč by ta licence měla bejt nelegální? Když nainstaluju 1301. a nahlásim to MS, zaplatim za tu jednu navíc  tak cajk ne?

Podle mě to klidně tak může ten ešop dělat, koupí třeba 1000 licencí za co já vim 10 doláčů/kus, prodá za 20 doláčů/kus a všichni jsou legal a hepy... nebo ne?

Nope. V těchto počtech se nekupují jednotlivé OEM/FPP licence, ale rovnou OLP a většinou se Software Assurance. A ty jsou platné pouze pro stroje v organizační struktuře držitele licence, tzn. uživatelé musí být kmenoví zaměstnanci, agenturní / externí na dohodu, nebo počítače musí být majetkem držitele a pak je může pronajímat jako službu, eventuálně v EU může nevyužitíé licence prodat jako sekundární s vyloučením použití k výdělečné činnosti.

« Odpověď #155 kdy: 29. 01. 2025, 08:30:09 »
Běžně jde aktivovat jeden OEM product key na více počítačů - i když dle licenčních podmínek to nejde.
Aktivace je jenom částečná ochrana před pirátstvím.
Kdyby ochrana byla moc striktní, pak by se zase stávalo, že uživatelům by to hlásilo SW problém a oběť pirátství, i kdy by měli legitimní licenci, tak jako v době Windows XP.
To je zajimavy, ze jediny kdo to "neumi" je MS. Naprosto bezne pouzivam SW ktery si overujou pocty aktivnich licenci, a zcela bezne tu licenci z nejaky administrace proste deaktivuju, kdyz ji chci prenys jinam ... treba at sme konkretni eset. A vic mi jich to aktivovat nedovoli, asi zazrak ze?

Ale jistěže to umí, akorát si musíš koupit OLP nebo SWA, pak budeš mít k dispozici (protože ho budeš potřebovat a neobejdeš se bez něj) licenční portál, kterej tohle všechno řeší.
Pro koncáky jako jednotlivce jsou OEM a FPP licence, pro která licenční portál nepotřebuješ, protože by to byl nesmyslnej overkill a náklady navíc.

« Odpověď #156 kdy: 29. 01. 2025, 08:31:22 »
Hele, tak to vysvětli, Šilhavý píše, že má licenci, ty píšeš, že nic jako licence se koupit nedá, tak někdo z vás je mimo, ne? Jak teda k tej licenci přišel, když ji nemůže podle tebe koupit?

Licenci si nekupujete. Platíte za to, že Vám někdo licenci poskytne. Pošlete poplatek (třeba prostřednictvím obchodníka) a získáte tím právo užívat software (může vyplývat z EULA nebo jiného licenčního ujednání). Nevlastníte nic, kromě práva užívat software. Tudíž nejde o kupní smlouvu, ergo nic nekupujete.

Plot twist: držitel práv může při porušení podmínek licenčního ujednání licenci ( == svolení k užívání) bez náhrady zrušit.

« Odpověď #157 kdy: 29. 01. 2025, 08:32:15 »
U OEM PK samozřejmě nelze instalovat hned po sobě na 3 počítače a aktivovat, to by neprošlo.
Ale v případě že od aktivace uběhla už nějaká doba, tak není problém OEM PK aktivovat na úplně jiné sestavě. Technicky to jde, ale legální to není. Až se vyčerpá nějaký counter tak to nejde, ale jde to přes aktivační linku.

« Odpověď #158 kdy: 29. 01. 2025, 08:33:09 »
Mi z toho všeho vyplývá že evidentně nic na klíči z aukra nebo goodofferu kontroverzního není.

Máš doklad o koupi,  máš, máš klíč, máš, fungá to, fungá. stejně jako z tej alzy. Akorát je to levný. Beztak žádný "pozadí" nemáš šanci jako BFU dohledat.  asi tak.

Doklad o koupi nic neznamená. Když koupíte z bazaru kradený mobil, taky máte doklad o koupi, a přesto Vám ho zabaví, když ho vystopují. Jako BFU, právě protože nemáte prostředky na ověření a právní ochranu, dává smysl kupovat ze zdrojů, proti kterým můžete svá práva uplatnit. Pokud by Vám dodala licenci alza, a ukázala se být neplatná, bude asi poměrně lehké se domáhat práv náhrady škody. Pokud to koupíte od neznámé osoby, nebo ze zahraničí, jsou možnosti domoci se náhrady škody velmi omezené.

Teď nevím, jestli jsi na tu druhou půlku zapomněl, nebo ji zamlčel úmyslně.
Zabavením v dobré víře zakoupeného kradeného zboží ti vzniká nárok na náhradu škody tím, kdo ti to prodal, a to včetně eventuálních nákladů na vymáhání a související škody.

« Odpověď #159 kdy: 29. 01. 2025, 08:35:55 »
Pokud oficiální cena je 3000 Kč jde uhrát na "dobrou víru" nákup za 90 Kč?

« Odpověď #160 kdy: 29. 01. 2025, 08:37:48 »
U OEM PK samozřejmě nelze instalovat hned po sobě na 3 počítače a aktivovat, to by neprošlo.
Ale v případě že od aktivace uběhla už nějaká doba, tak není problém OEM PK aktivovat na úplně jiné sestavě. Technicky to jde, ale legální to není. Až se vyčerpá nějaký counter tak to nejde, ale jde to přes aktivační linku.

Jestli se pamatuju správně, bylo tam 90 dní.

« Odpověď #161 kdy: 29. 01. 2025, 08:43:59 »

No jasně že jo, pokud jsi to kupoval deklarované jako licenci nepotřebnou a držitelem nevyužitelnou, FPP (přenosnou) ze zrušeného stroje, nebo sekundární. Je problémem prodávajícího, jestli preferuje rychlost prodeje před tržbou. Třeba se jen chce něčeho rychle zbavit a už se o to nestarat, a nikdo a nic mu nemůže nařídit, aby to nabídnul a prodal za katalogovou cenu.
Jediné co mě napadá je, že pokud by to měl jako právnická osoba v účetnictví jako investiční majetek (protože nakoupeno společně s výkonnou mašinou nad hranicí 40kKč bez DPH, kterou ruší ALE licence byla FPP = přenosná), při finanční kontrole by kontrolor mohl argumentovat povinností odvést DPH jako při prodeji za cenu obvyklou a doměřil by ji, ale nikdy jsem neslyšel, že by se to aplikovalo u čehokoli menšího než auto, natož u čehokoli, čemu zůstatková cena klesla pod těch 40 tisíc. A FPP licence woken stojí cca 7500,- s DPH, takže bych čekal, že nad tím mávne rukou, protože firmy i kontroloři mají důležitější práci než řešit takovýhle hovna.

Karmelos

• 1 131
    • Zobrazit profil
« Odpověď #162 kdy: 29. 01. 2025, 09:17:18 »
Das ist fantastisch. Tak vyčerpávající odpovědi jsem faakt nečekal... dikec.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #163 kdy: 29. 01. 2025, 11:28:32 »

No jasně že jo, pokud jsi to kupoval deklarované jako licenci nepotřebnou a držitelem nevyužitelnou, (...)

Zde je ale nutno doplnit, že pokud se následně ukáže, že to nebyla pravda (tj. že prodávající poskytl zavádějící informace), pak dobrá víra ochrání před postihem, ale legální licence z toho nebude. Myslím, že Ivo2003 měl na mysli to, jestli dobrá víra i legalizuje takovou licenci.

« Odpověď #164 kdy: 29. 01. 2025, 13:32:22 »
To je IMO tak samozřejmý, že by mělo bejt snad i trestný to explicitně psát :-D