Existuje nějaká náhrada za 3G Zónu / femtocell?

Z důvodu špatného mobilního signálu uvnitř domu jsem kdysi měl Vodafone 3G Zónu, která fungovala perfektně Bohužel se zrušením 3G operátoři zřejmě nenabízí žádnou současnou alternativu. Používáme Wifi volání, ale je to nespolehlivé, běžně se stává, že to "vyhnije", a přesto, že je to zapnuté, hovory nefungují a zmizí ikonka telefonu s wifi ve status baru.

GSM repeater se mi zatím moc řešit nechce. Existuje nějaká femtocella i dnes?

Tonda

• 707
    • Zobrazit profil
Re:Existuje nějaká náhrada za 3G Zónu / femtocell?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 13:00:25 »
Femtocellu by musel nabízet přímo operátor, takže nejjednodušší je poptat přímo operátory, ale pochybuju, že tohle bude někdo podporovat když všichni provozují VoWifi, Vodafone v informaci o zrušení podpory 3G zóny přímo píše, že náhrada je právě Wifi volání.

Takže kromě repeateru mě napadá LTE router s možností připojit anténu, kterou dáš ven na signál a s podporou VoLTE a RJ11 portem kam napojíš DECT telefon. Nebo dát domu domu DECT VoIP telefon a použít VoIP operátora jako třeba Odorik, předpokládám, že funkční a stabilní připojení k netu máš. A nastavit přesměrování v nedostupnosti. Ale není to plnohodnotné řešení, takže možná bych nejdřív zkusil řešit ty problémy s VoWifi.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 15:03:57 »
VoWiFi ani VoLTE ale není dostupné pro virtuální operátory.

Mám doma mizerný signál, jako operátora Odorik a přesměrování v případě nedostupnosti mám na stolní telefon. Jenže mobil je mobil, a stolní telefon je jen další zařízení, které by člověk musel nosit přivázané na krku - navíc je problém se synchronizací konaktatků, historie hovorů, atp. U odchozích hovorů z takového telefonu je zase problém použít číslo mobilu, od kterým vás ostatní mají uloženého, takže zase komplikace.

To už je lepší mít v tom mobilu SIP klienta, který může používat stejný adresář kontaktů, atp.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 16:37:14 »
Kdyz vidim Voda.., nestacilo by jen zmenit operatora?

Tonda

• 707
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 17:30:41 »
SIP klient v mobilu má taky své nedostatky, hlavně pokud jde o to být stabilně na příjmu. Takže jsme zase zpátky u toho, že nejlepší je funkční VoWifi. A pokud to snad ještě některý virtuál nepodporuje, tak nezbývá než změnit operátora, moje Emtéčko to umí od 2020.

Změna operátora může mít smysl, ale třeba u mě na chalupě je Vodafone jediný kdo má v baráku použitelné aspoň GSM pro volání.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 18:27:19 »
A pokud to [VoWiFi] snad ještě některý virtuál nepodporuje, tak nezbývá než změnit operátora, moje Emtéčko to umí od 2020.
Poněkud problém je, že ho musí podporovat nejen operátor ale i koncové zařízení a pak navíc musí operátor podporovat to koncové zařízení a to koncové zařízení musí také podporovat toho operátora. Čili ve výsledku si můžete s velkou částí zařízení trhnout nohou operátor neoperátor čili i to je taková alternativa nealternativa.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 18:39:43 »
VoWiFi v pozadí používá klasický IPsec, tak možná zkontrolovat jaký jsou nastavený UDP timeouty v NAT na routeru a prodloužit je, klidně třeba na 15 minut, když se ten telefon uspí, tak se moc k častým keepalive mít nebude. Pokud NAT dělá operátor, tak si pořídit veřejnou adresu co bude zakončená na vlastním routeru, aby tohle bylo pod kontrolou.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 19:15:24 »
Nemuze byt problem v tom pripojeni resp WIFI?

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 19:28:18 »
ano existuje, dela napr nokia (smart node, flexi zone) ale musi ti to dat operator a pro jednotlivce je to drahy (musis utratit dost penez a upsat se na roky). budou ti chtit udelat linku po separatni trase. vyrizeni trvalo roky a musel jsem lidi po ceste presvedcovat ze to fakt existuje, ale mame :)
obcas to divne nefunguje ze ti to jeden hovor spoji a druhej zdalky zvoni ale k tobe nedorazi takze to vypada ze neberes. vetsinou to ale jde a je to urco lepsi jak nic pokud potrebujes telefony v tomhle slova smyslu...