@Jarda: Ale READ ONLY sluzba dnesnym potrebam uzivatelov internetu nestaci.
Vyber si: Chces bezpecnost nebo pouzitelnost?
Osobne me desi, ze by mi nekdo chtel zavadet bezpecny Internet. Na Internet chodim s tim, ze je to dzungle. Mam zaplatovano, mam ohnovou zed. Zbyva sice nejake riziko, ale s tim se radsi smirim, nez aby mi Internet nekdo byrokraticky reguloval a rozhodoval o tom, ktere viry a backdory se smi uzivatelum instalovat a ktere ne. Za ta leta jsem nikdy zadnou nakazu nechytil, ani v dobe, kdy jsem mel Widle. Bezpecnost je totiz hodne o blbosti a ta svetem cloume. Chces-li vyssi bezpecnost, zacni prodavat inteligenci. Lidstvo to potrebuje, jak koza drbani. Z iniciativ, jako bylo treba MS Palladium, se mi jezi vlasy na hlave. Povedou tak k tomu, ze z pocitace bude zarizeni, na kterem budeme moci akorat sledovat reklamy, jako v televizi, kde jiz nic jineho neni, navic ale o nich budeme moci hlasovat anketach.
@Pindal: ano mas pravdu, co do oracle+skype, ale dnesna situacia je aktastorfickejsia, nemyslis ze keby bol niekde niekto kto testuje, kontroluje, schvaluje a updatuje software na PC - tak by to opat mali hackeri tahsie?
A to jako kdo? Software jiz testuji hackeri. Jsou k tomu povolanejsi, nez nejaky urad, kde budou lidi zamestnavani proto, ze se znaji s bratrancem nejakeho dobytka. A kdyz chces, aby software byl updatovan, donut Magorsoft, at s tim neco udela. Jejich Widle jsou zodpovedne za naprostou vetsinu cinnosti malware na Internetu. At si treba daji do systemu updatovaci sluzbu, do ktere se software pri instalaci zaregistruje s elektronickym podpisem a treba dalsimi opickami a ta sluzba bude overovat, je-li k dispozici nova verze a bude ji instalovat podobne, jako se to deje na Linuxu. Soucasny stav ve Widlich stoji za starou belu. Udrzet system zaplatovany je fuska, zejmena, kdyz ma clovek vice stroju. Kazdy soft se updatuje sam budto pomoci specialni sluzby nebo tak, ze si sam stahne update, ten se pokusi pustit pod beznym uzivatelem a ani si nedokaze vyzadat heslo a update tedy selze nebo jeste casteji software neumi uzivateli ani nahlasit, ze je nova verze a ta stavajici je derava a update se doporucuje v nejkratsim moznem terminu.
BTW, chces-li bezpecnejsi Internet, odpoj vsechny Widle. Tim se situace zlepsi aspon o 99%. BTW, nejvetsi nebezpeci, ktere na uzivatele dnes na Internetu ciha, jsou stejne asi vselijake podvody.