UPS a upozornění na jiném počítači

sonypes

UPS a upozornění na jiném počítači
« kdy: 14. 06. 2011, 21:36:00 »
Dobrý den měl bych dotaz. Mám linuxový server (Debian) a knemu je připojena UPS přes USB rozhraní (CyberPower s nainsatlovaným softwarem). Jenže problém je vtom, že sever je umístěn ve sklepě a při výpadku proudu se o tom nikdo nedozví. Potřeboval bych tedy aby se varování ozvalo v kanceláři, kde jsou lidé. Kancelářské počítače běží na Win XP. Ovládací software UPS mi umožnuje spouštět sh skripty kde se mi podařilo nastavit odesílání emailu a tisk na tiskárnu, ale žádné z těchto upozornění se neprojevilo jako účinné. Potřeboval bych něco víc viditelného, nějaké oznámení na obrazovce nebo zvuk.

Děkuji Zdeněk Císař alias sonypes
« Poslední změna: 15. 06. 2011, 23:14:13 od Petr Krčmář »

chytracek

Re: UPS na serveru upozornění na jiném počítači
« Odpověď #1 kdy: 14. 06. 2011, 21:59:56 »
smbclient -M WINXPPC < msg.txt

kk

« Odpověď #2 kdy: 15. 06. 2011, 08:24:24 »
A sklep mate v inej budove ako kancelarie? Celkom si neviem predstavit situaciu, kedy v pivnici vypadne prud ale v kancelariach nie. Pokial ide o notifikaciu, nestaci, ze ludom v kancelarii vypne PC? Myslim, ze beznemu cloveku dojde, ze vypadla elektrina v celej budove (a teda aj v sklepe, kde je server). Lepsiu notifikaciu si neviem ani predstavit.

sonypes

« Odpověď #3 kdy: 15. 06. 2011, 10:07:23 »
No jde o to že když vypdne proud v celé budově tak je to jasné. Ale kolikrát se už stalo, že vypadl proud pouze ve sklepě a to se potom projevilo v kanceláři až výpadkem LAN po vybití baterie v UPS. Přitom by stačilo pouze znovu nahodit pojistky.

kk

« Odpověď #4 kdy: 15. 06. 2011, 22:06:25 »
Ak je vypadok v sklepe taky, ze treba nahadzovat istice (skrat/pretazena sklepova vetva) a opakuje sa to, tak tam ten server urcite nenechavajte - je to zabytocna zataz na UPS a server. Nenajde sa pre ten server miesto v kancelarii? Mne pripada, ze tam mate lepsie napajanie. Nam sa napr. UPS obcas stazuje, ze nemame dostatocne napatie a server priebezne dotuje z baterie, co nie je rovnako dobre. Ale ak mate v ramci budovy lepsiu vetvu ako tu v sklepe, urcite tam ten server prehodte. Navyse, za idealnych okolnosti by po vypadku a opetovnom nabehnuti dodavky elektriny stroj mal nabehnut sam -- bez pomoci cloveka.

trident

« Odpověď #5 kdy: 17. 06. 2011, 22:58:34 »
Ak je vypadok v sklepe taky, ze treba nahadzovat istice (skrat/pretazena sklepova vetva) a opakuje sa to, tak tam ten server urcite nenechavajte - je to zabytocna zataz na UPS a server. Nenajde sa pre ten server miesto v kancelarii? Mne pripada, ze tam mate lepsie napajanie. Nam sa napr. UPS obcas stazuje, ze nemame dostatocne napatie a server priebezne dotuje z baterie, co nie je rovnako dobre. Ale ak mate v ramci budovy lepsiu vetvu ako tu v sklepe, urcite tam ten server prehodte. Navyse, za idealnych okolnosti by po vypadku a opetovnom nabehnuti dodavky elektriny stroj mal nabehnut sam -- bez pomoci cloveka.

Pokud mate casto podpeti tak zkontrolovat jestli je v norme v opacnem pripade kontaktovat distributora el energie. V pripade ze je v norme jde u rady UPS snizit citlivost. Spatna kvalita site neni nic co musite jako zakaznik trpet. Nebo je snad vycvakane rele/stykac v upsce vyhodnejsi?