Jaký jazyk se mám naučit pro start kariéry?

čumil

Re:Jaký jazyk se mám naučit pro start kariéry?
« Odpověď #60 kdy: 29. 10. 2016, 14:01:44 »
Ale ty jazyky se do praxe prosazovaly v době, kdy Microsoft byl fakticky proti rozvoji internetu a snažil se jej podchytit tím, že do jazyků zaváděl vlastní konstrukty.

Jo, to je to optimalni rozdeleni zdroju dane neviditelnou rukou trhu.
Volný trh v praxi, co čekat

Kit

« Odpověď #61 kdy: 29. 10. 2016, 14:02:55 »
Dneska uz si na to asi malokdo vzpomene, ale kdyz vznikalo CSS, tak melo vazneho konkurenta DSSSL pouzivaneho i se SGML. To byl (myslim DSSSL, ne SGML :-) jazyk odvozeny od Scheme, coz je typickej LISPovskej jazyk. No nakonec se na webu (jinde zatim uplne ne) prosadilo CSS, takze si webari uzivaji minimalne se tremi zcela odlisnymi jazyky = znackovacim, stylesheetem a skriptovacim. Vyvoj v IT je nekdy prapodivny :-)
A každý prohlížeč si je implementuje po svém. Takže ten dnešní svět IT je více než prapodivný. Až weby bude dělat AI, bude lispovské schéma to pravé ořechové.

Tady jde jen o odlišnou syntaxi. Stačí vyměnit parser - implementace se měnit nemusí. Kdyby CSS bylo navrženo kvalitně, nevznikly by preprocesory SASS, LESS a kdovíjaké ještě.

čumil

« Odpověď #62 kdy: 29. 10. 2016, 14:04:40 »
Java, JS, Python

Z C++ firmy migrujou projekty pokud to de nekam jinam, nema budoucnost.
C# je M$ shit.
Ruby neni rozšířený.
PHP je malo placený.
LISP je historie.
...

Ano, ale Java je před sestupnou fází, jako bylo C++ před 5-7 lety. Naopak LISP je před svou renesancí. Stále častěji se totiž bude zacházet s algoritmy jako s daty a proto byl LISP stvořen.
Ale hovno, renesence javy už davno proběhla díky velkejm datum a nutnosti je nějak klastrově zpracovávat.
LISP je mrtvej a asi i bude, je to škoda, ale je to tak.

Ivan Nový

« Odpověď #63 kdy: 29. 10. 2016, 14:07:11 »
Ale ty jazyky se do praxe prosazovaly v době, kdy Microsoft byl fakticky proti rozvoji internetu a snažil se jej podchytit tím, že do jazyků zaváděl vlastní konstrukty.

Jo, to je to optimalni rozdeleni zdroju dane neviditelnou rukou trhu.

Ano, protože to trh přijal a programátoři nejsou proti. Nakonec z toho vznikl přirozený kompromis a systém, který je možno přiohnout na jakoukoliv stranu. Původně to bylo jen pro web a nyní se tím dělá i UI desktopových aplikací. Takže o jakési optimum může jít, což můžeme nahlédnout i ze své úrovně, zevnitř systému.

Optimum sice vzniká na základě něčích intencí, ale nikdo sám o sobě nemůže rozhodnout jakých. Může se jen snažit prosadit svou.

Internet nakonec překonal představy Microsoftu o jeho roli.

Kit

« Odpověď #64 kdy: 29. 10. 2016, 14:10:36 »
Ano, ale Java je před sestupnou fází, jako bylo C++ před 5-7 lety. Naopak LISP je před svou renesancí. Stále častěji se totiž bude zacházet s algoritmy jako s daty a proto byl LISP stvořen.

Lisp je před svou renesancí i z důvodu rozvoje vícejádrových procesorů, protože na nich je Lisp doma.

javaman ((

« Odpověď #65 kdy: 29. 10. 2016, 14:13:11 »

To asi těžko :D Naopak více poroste, protože nemá konkurenci.

Lisp je před svou renesancí i z důvodu rozvoje vícejádrových procesorů, protože na nich je Lisp doma.

Určitě, to je strašně důležitý :D OMG...

Ivan Nový

« Odpověď #66 kdy: 29. 10. 2016, 14:15:50 »
Dneska uz si na to asi malokdo vzpomene, ale kdyz vznikalo CSS, tak melo vazneho konkurenta DSSSL pouzivaneho i se SGML. To byl (myslim DSSSL, ne SGML :-) jazyk odvozeny od Scheme, coz je typickej LISPovskej jazyk. No nakonec se na webu (jinde zatim uplne ne) prosadilo CSS, takze si webari uzivaji minimalne se tremi zcela odlisnymi jazyky = znackovacim, stylesheetem a skriptovacim. Vyvoj v IT je nekdy prapodivny :-)
A každý prohlížeč si je implementuje po svém. Takže ten dnešní svět IT je více než prapodivný. Až weby bude dělat AI, bude lispovské schéma to pravé ořechové.

Tady jde jen o odlišnou syntaxi. Stačí vyměnit parser - implementace se měnit nemusí. Kdyby CSS bylo navrženo kvalitně, nevznikly by preprocesory SASS, LESS a kdovíjaké ještě.

Procesory SASS a LESS vznikly díky odporu programátorů k deklarativnímu stylu programování, chtějí imperativní. SAAS a LESS tyto prvky do schématu css zanášejí. To co vám v css chybí je proti jeho logice a jeho jazykové čistotě.

Ivan Nový

« Odpověď #67 kdy: 29. 10. 2016, 14:19:26 »

To asi těžko :D Naopak více poroste, protože nemá konkurenci.

Určitě, to je strašně důležitý :D OMG...
To jaký se jazyk používá je i věc generační. Mladí se chtějí odlišit od starých, a proto prosazují používání jiných jazyků. Ne vždy je to o přímé efektivitě jazyků.

javaman ((

« Odpověď #68 kdy: 29. 10. 2016, 14:21:14 »
Důkaz a nebo běžné nesmysly jako obvykle?

čumil

« Odpověď #69 kdy: 29. 10. 2016, 14:22:54 »

A čím prosímtě? LISP je klasický imperativní jazyk, co se týče paralelismu, nepřináší nic navíc co by jiné jazyky už neměly.

Kit

« Odpověď #70 kdy: 29. 10. 2016, 14:24:54 »
Procesory SASS a LESS vznikly díky odporu programátorů k deklarativnímu stylu programování, chtějí imperativní. SAAS a LESS tyto prvky do schématu css zanášejí. To co vám v css chybí je proti jeho logice a jeho jazykové čistotě.

Pokud chci mít v nějakém objektu stejnou barvu pozadí, jakou má jiný objekt, je to deklarativní požadavek. Pokud chci, aby nějaký rámeček byl o 20px užší než jeho soused, je to deklarativní požadavek. CSS tohle neřeší.

Ivan Nový

« Odpověď #71 kdy: 29. 10. 2016, 14:28:28 »
Důkaz a nebo běžné nesmysly jako obvykle?

Důkaz je Javascript. Jeho rozšíření je čistě generační záležitost, žádné logicky přirozené důvody k němu nevedou. Existuje dlouho, a je dnes rozšířenější, protože si ho z nějakých podivných důvodů oblíbila jedna programátorská generace. Pro programátory předchozích generací, je tlustý klient v podstatě odpudivá představa, kterému by se raději vyhnuli, kdyby mohli.

Další generace, zase prakticky přešla k tenkému serveru a JS jim už nestačí a dělá z něj Javu na klientovi.

Ivan Nový

« Odpověď #72 kdy: 29. 10. 2016, 14:33:27 »

Pokud chci mít v nějakém objektu stejnou barvu pozadí, jakou má jiný objekt, je to deklarativní požadavek. Pokud chci, aby nějaký rámeček byl o 20px užší než jeho soused, je to deklarativní požadavek. CSS tohle neřeší.

Není to deklarativní požadavek, protože deklace vzhledu vztahy mezi prvky řešit nemá. A nemá je ani dovolit, aby programátor byl donucen vytvářet vzhled pouze z prefabrikovaných prvků a netendoval k individuálně řešenému vzhledu pro každý prvek zvlášť.

Bohužel vzhled vytváří grafici - programátorští ignoranti. Proto ty poruchy elegance a řádu výstavby aplikace.

spasitel

« Odpověď #73 kdy: 29. 10. 2016, 14:36:56 »
nejlepsi jazyk je C#. Vzdyt Java neumi ani generika. Paralelni programovani je omnoho jednodussi nez v jave. A jazyky, ktere tady zminujete, tak to nema ani poradne uplatneni. to ze to je nekde v akademicke sfere, nikoho nezajima. jo jen jsem zapomnel, na rootu jsou trotlove

Tomáš Roll

« Odpověď #74 kdy: 29. 10. 2016, 14:41:57 »
Důkaz je Javascript. Jeho rozšíření je čistě generační záležitost, žádné logicky přirozené důvody k němu nevedou. Existuje dlouho, a je dnes rozšířenější, protože si ho z nějakých podivných důvodů oblíbila jedna programátorská generace. Pro programátory předchozích generací, je tlustý klient v podstatě odpudivá představa, kterému by se raději vyhnuli, kdyby mohli.
Naopak, tato generace má ráda tlusté klienty, ale takové které využívají veškeré prostředky počítače a ne jenom to, co upadne prohlížeči od úst. Javascript je úlet, který neměl vzniknout a pokud už vznikl, neměl by se používat na komplexní projekty.