Natažení optiky v rodinném domě

Natažení optiky v rodinném domě
« kdy: 03. 04. 2025, 07:51:38 »
Omlouvám se za blbý dotaz, ale máte někdo představu kolik by stálo natažení optiky napříč rodinným domem standardní velikosti? Mám natazeny kabel z technické místnosti do pracovny v prvním patře, temer diagonálne. Kabel je tažený zdí, je v husím krku (nebo nějaké chranicce) akorát je chranicla asi někde provrtana protože z dvou natažených kabelu funguje jen jeden. Zajímalo by mne jak moc.prace by to bylo, jestli by to šlo realizovat bez rozebrání baráku a případně praktické zkušenosti. Chtěl bych servery v technické místnosti propojit s pracovnou něčím lepším než jedním gigabitem. O 2.5gbit a 5gbit vím ale nevím jestli by to u mně fungovalo 😄

Re:Natažení optiky v rodinném domě
« Odpověď #1 kdy: 03. 04. 2025, 08:26:20 »
Obávám se, že na takovou práci nikoho neseženeš a buď si to tedy protáhneš nějak sám, anebo prostě zůstaneš u stávajícího stavu, což je asi nejlepší možné řešení.

« Odpověď #2 kdy: 03. 04. 2025, 08:29:16 »
Vzit 2 lidi, prvni hlida jeden konec, druhy trochu zatahne za vadny kabel, prvni rekne, zda se to pohlo - je nutne zabranit zatahnuti do zdi. Pokud se kabel hybe, vzit optiku + extra provazek a kazdy zvlast pripevnit na ten kabel a vytahnout to z jedne strany.

Pokud je znama celkova delka trasy + rezerva (zde u optiky na delce nezalezi), da se nechat kabel vyrobit dopredu. Pokud ne, tak se to bez firmy neobejde, svarit konektor k optice bohuzel neni tak jednoduche jako nakrimpovat rj45.
Jo a urcite se uz vyplati tahat vice kabelu, oproti metalice jsou tenke, jen konektor je trochu delsi.

« Odpověď #3 kdy: 03. 04. 2025, 08:57:13 »
Omlouvám se za blbý dotaz, ale máte někdo představu kolik by stálo natažení optiky napříč rodinným domem standardní velikosti? Mám natazeny kabel z technické místnosti do pracovny v prvním patře, temer diagonálne. Kabel je tažený zdí, je v husím krku (nebo nějaké chranicce) akorát je chranicla asi někde provrtana protože z dvou natažených kabelu funguje jen jeden. Zajímalo by mne jak moc.prace by to bylo, jestli by to šlo realizovat bez rozebrání baráku a případně praktické zkušenosti. Chtěl bych servery v technické místnosti propojit s pracovnou něčím lepším než jedním gigabitem. O 2.5gbit a 5gbit vím ale nevím jestli by to u mně fungovalo 😄

Preco by ten 2.5Gbit alebo 5Gbit u teba nemal fungovat? Predokladam, ze tam mas natiahnuty minimalne Cat5e kabel. Pri troche stastia aj 10Gbit ti na tom pojde. Ak tam mas natiahnuty kabel vyssieho standardu Cat6 alebo vyssie, tak nebude problem aj s 10Gbit.
Optiku by som riesil az potom, co zistis, ze ti tych 5Gbit nestaci.
Plus by som si poriadne overil, ci naozaj je ten druhy kabel vadny. Moze byt len zle zapojeny/nakrimpovany.

« Odpověď #4 kdy: 03. 04. 2025, 09:00:01 »
nechteli jsme vrtat do zdi, takze jsem natahnul tenky opticky kablik pod dvermi a kluk ma u kompu jeden opticko-metalicky prevodnik a druhy prevodnik je u domaciho routeru. a libi se mi to.

na webu jsem nasel hotovy 20m kabel i s koncovkama asi za 300kc.
pro me osobne by byl nejvetsi problem protahovat to husima krkama i s optickyma konektorama, protoze
nemam jak si svarit optiku, tak tohle by u me byl problem.

by_cx

• 296
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 03. 04. 2025, 09:06:38 »
tak se to bez firmy neobejde

Single mode uděláš doma na koleni. YouTube je plný návodů, AliExpress zase nářadí a konektorů.

« Odpověď #6 kdy: 03. 04. 2025, 09:10:29 »
Náročné to není. 4 vláknový drop seženeš do 11Kč za metr. Záleží jak je to dlouhá trasa a kolik má zatáček. Je potřeba kabel mazat tím se to řádově usnadní. Můžeš zkusit na ten nefunkční navázat tu optiku a tím jak ho budeš vytahovat protáhnout nový kabel. Někdo ti musí hlídat, aby se ti na druhé straně nezlomil. Jestli jsi někde do 70km od Prahy tak se můžeme dohodnout a přijedu ti to navařit.

« Odpověď #7 kdy: 03. 04. 2025, 09:42:03 »
A pokud je cilem jen rychlost, neslo by pri pouziti spravne techniky protlacit 2 a vic G tim stavajicim funkcnim kabelem? To bych zkusil jako prvni.

« Odpověď #8 kdy: 03. 04. 2025, 11:44:22 »
jak ti rekli ostatni, firmu na to nesezenes. Mozna ti neco slibi, aby si pojistili nejaky den, ale stejne neprijedou. nemluvim o nejakych "standardnich elektrikarich" , ti ani neumi natahnout CAT5 rozvod, aniz by nezapojili pary spatne (a overit to RJ45 zkouseckou za 300 KC, to uz je extra profi elektrikar).

Protahovat premade LC-LC patch muze byt docela bolest, pokud ty husi krky nejsou prumerove predimenzovane (urcite jsou to ty debilni , co maji vruby uvnitr).

« Odpověď #9 kdy: 03. 04. 2025, 11:48:39 »
Jestli chceš znát cenu tak musíš poptat nějakou místní firmu která to dělá.
Udělají prohlídku, nacení a pak ti to nainstalují.
Uvědom si, ale že se nebude jednat o 1000Kč, ale budeš muset zaplatit veškeré režie.
Prostě obecně platí že čím méně zásuvek tím je to jednotkově dražší.
Můj odhad je 10000 Kč.

Takže ti zbývají dvě varianty
1. natáhneš metaliku - standard a ještě dlouho bude a zároveň nejlevnější
2. naučíš se něco o optice, koupíš si nářadí (lámačku (+-10tis), kleště (+-2-5tis), přípravek na mechanické spojky, nemá cenu na jeden svár kupovat nejlevnější svářečku za >30tis. a další bižutérii), o měřáku za >60tis radši nemluvím a už vůbec ne o OTDR které bývá hodně nad  100 tisíc jestli půjdeš do SM, a provedeš si to sám. A nebo si to natáhneš sám do optické vany, a objednáš si někoho kdo ti to svaří a proměří za 3tis/svár + doprava. A nebo si půjčíš svářečku a měřáky proti záloze a s povinným zaškolením = nevyjde to levněji.

Jojo, práce začíná být dražší než materiál!

jjrsk

• 714
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 03. 04. 2025, 13:01:24 »
....
Pokud tim krkem protahnes pero, protahnes i kabel. Pokud je dostatecne prumerny ... tak vcetne konektoru.

Pokud se tam s konektorama nevejdes, porit si gelovy/nacvakavaci, nepotrebujes nic varit proste je na ten kabel nalepis. Bude to mit utlum jak svin, ale na tech par metrech je to uplne jedno.

Cena za metr bude v radu desetikorun (rekneme do 20Kc/m). Konektor cca kilo. Takze kdyz budu pocitat rekneme 30m + 2x lc ses nekde na +- tisicovce.

Pokud si na to nekoho objednas, tak pocitej ze doprava plus prace bude tak za 5k, za predpokladu ze nebude zadnej problem s protazenim.

Kdyby sis to chtel svarovat, tak se svareci set da celkem bezne pujcit/pronajmout.

« Odpověď #11 kdy: 03. 04. 2025, 13:21:00 »
tak se to bez firmy neobejde

Single mode uděláš doma na koleni. YouTube je plný návodů, AliExpress zase nářadí a konektorů.
Vážně i single mode? Viděl jsem nějaká videa, zdá se, že se to stejně neobejde bez zalamovačky, ale ta asi zase tolik nestojí.

« Odpověď #12 kdy: 03. 04. 2025, 13:22:52 »
Nespekuluj, vyskusaj ako ti radi "ondrej", ci ti na jestvujucom kabli pojde 10G, ak nie, tak natiahni sam Cat6A kabel a mas to.

« Odpověď #13 kdy: 03. 04. 2025, 13:38:06 »
Takze zkusim dvakrat https://www.alza.cz/ubiquiti-uacc-cm-rj45-mg-d12363406.htm?gQT=1 a uvidi se, jak se to spoji?
Kabelaz mam Cat6 nebo Cat6A. Myslim ze Cat6, jako lepsi Cat5e.
Sit mam na ubiquiti.

« Odpověď #14 kdy: 03. 04. 2025, 13:38:24 »
Natáhnout Cat6E a je hotovo. Proč se trápit s optikou? Pochopitelně, pokud si chceš hrát, hraj si, ale bez experimentování se to neobejde.