...
Nestojím o flame war, tak to vezmu zkrátka:
1. S telefonem telefonuju (jednomu člověku), čtu web, píšu SMS (ano, SMS) a čtu emaily. Nesnáším, když něco z toho nějakým způsobem nefunguje. To se mi na iPhone nestává.
2. Viber - to je problém aplikace. Nelze házet špínu na HW/OS, když jde o aplikaci třetí strany.
3. Sklíčko jsem si vyměnil na svém iPhone 5 sám. Koupil jsem neoriginál za 600 a k tomu rovnou baterku za 200. Cena opravy 818 korun (bez práce). Bylo to celkem jednoduchý, jen jsem si půjčil ten divnej šroubovák...
4. Nepovažuju to za kult (z mýho pohledu). Mám prostě mobil, kterej jsem kdysi zapnul a od tý doby používám a neřeším žádný podivnosti. Mám pracovní Android, už druhý v řadě, a občas se mi stává, že nezvoní (nevydává zvuk) nebo se sekne při vyzvánění a nejde zvednout/odmítnout hovor a jiný podivnosti... Lidem kolem mě s Androidama se dějou různý náhodný věci (novej telefon, občas zásek na půl minuty, baterka je zabudovaná, takže nejde nic dělat... prostě jen počkat, až se probudí apod.). Kdyby byl Android čistej a nedokurvil ho každej výrobce svýma "vylepšeníma", tak věřím, že by to mohlo fungovat. iOS má v tomhle výhodu - je dělanej na konkrétní HW a ne na "cokoliv". Tím pádem si můžou dovolit ho optimalizovat na úzkou skupinu HW, na kterym pak pojede dobře.
5. Nikomu to nenutím. Měl jsem Andorid 2.3, Nokii N900, žena má Android 4.4.x a na pracovním provozuju asi Android 5 nebo 6 (nezajímá mě to). Nejvíc spokojenej z pohledu běžnýho uživatele jsem s iPhone, kterej jednoduše používám. Jendou za pár týdnů/měsíců se provede při aktualizaci iOS restart a pak zase jede až do další aktualizace. Baterka (kolem 1500mAh?) vydrží při troše snahy tři dny (nebo tři hodiny :-D ).
ad Nobody: Když Ti na iPhone něco nevyhovuje, tak si ho nesmíš pořídit :-D S tím jsem do toho šel a proto jsem ho přijal tak, jak ho Apple vytvořil. Konkrétně - S launcherem nemám problém, na mass-storage mám 64GB Kingston HyperX Savage (ověřenej 180MB/s sekvenční zápis), hudbu jsem z mobilu poslouchal naposledy před cca 15 lety, takže absence iTunes mi nevadí. Fotky z mobilu dostanu i na Linuxu. Co se Androidu týče, tak od doby, kdy ho nelze připojit jako mass-storage, u mě neboduje. Navíc od nějaký verze sytému nelze zapisovat na SD kartu jinýma aplikacema než od Google (případ telefonu mojí ženy). Můžeš namítnout, ať udělám root... ale to je přesně to, co já nechci s telefonem už absolvovat. Chci ho koupit, pustit, používat, neřešit. iPhone má oproti Androidu řadu omezení, jsi tam jak lapenej v kleci, ale máš tam vše potřebný. To jsem ochotnej akceptovat. Ty třeba ne a já s Tvým rozhodnutím nemám problém.