Kabelový internet Vodafone nebo T-Mobile?

pkoci

Kabelový internet Vodafone nebo T-Mobile?
« kdy: 26. 01. 2026, 23:46:41 »
Zdravím,

kvůli stěhování přecházím z optiky na kabelové (DOCSIS) připojení a zvažuji mezi dvěma dostupnými ISP — Vodafone a T-Mobile. Chtěl bych se zeptat na reálné zkušenosti. Zajímají mě především tyto oblasti:

1) IPv6 - oba dávají /56? jak je stabilní, případně jak často se mění?

2) Nutný bridge mode modemu a cena za pronájem modemu

3) Je možné mít k IPv6 i veřejnou IPv4?

4) Jsou rozdíly v kvalitě, stabilitě apod.?

Pokud to pomůže, tak lokalita je Praha - Holešovice, pro fyzickou osobu nepodnikatele.

Díky za případné odpovědi.

Re:Kabelový internet Vodafone nebo T-Mobile?
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 10:09:51 »
Dost se to řešilo v tomto vlákně:

https://forum.root.cz/index.php?topic=30722.msg430984#msg430984

Tl;Dr: Hlavní důvod proč zvolit Vodafone je nedostupnost T-Mobile.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 10:43:04 »
Vodafone
Verejna IP dynamicka: ano (ale bez IPv6)
Verejna IP staticka: zdarma pro business tarify, za priplatek 175 Kc pro domacnosti
IPv6: /56, ale zpravidla jen pokud mate zaplacenou statickou IP adresu (pak je staticky i IPv6 prefix); v nekterych obskurnich pripadech funguje i kombinace dynamicka IPv4+dynamicka IPv6, ale nelze se na to spolehnout
Pronajem modemu: 20 az 100 Kc (modemy za 120 Kc neumi bridge; modem za dvacku je jediny, ktery umi bridge pro dvougigabitovou sluzbu, ale je jich nedostatek - takze se davaji hlavne firemnim zakaznikum)
Dostupnost: v cele kabelove siti VF/UPC

T-Mobile
Verejna IP dynamicka: standardne ne (jste za NATem)
Verejna IP staticka: ano, za 99 Kc/mesic pro domacnosti, za 0 Kc pro firmy
IPv6: vzdy /56 (ovsem nevim, jestli jde o staticky prefix)
Pronajem modemu: v bridge vzdy za 0 Kc
Dostupnost: jen na nekterych adresach VF/UPC kabelovky

Co se tyka stability, z principu je to horsi nez optika, ale ten VF modem za dvacku je vyrazne stabilnejsi nez to, co driv davalo UPC/VF. Pokud pujdete j VF, zkuste si ho vyzadat.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 10:57:09 »
Modem za dvacku je aktuálně pouze pro firemní zákazníky, a to ještě nemusí ani pro ně být dostupný, protože jich je nedostatek.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 11:56:08 »
Je to tak.

pkoci

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 12:58:26 »
Takže pokud chci bridge mode a IPv6, tak v případě VF to znamená platit 175,- za veřejnou IPv4 + 20 až 100,- za pronájem modemu.

Uvidím, jak se VF předvede s cenou s ohledem kombinaci služeb, ale takhle mi přijde nabídka od T-M výhodnější.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 13:25:11 »
"IPv6 nebudete mít dostupné, pokud jste si vyžádali nastavení výhradního provozu přes IPv4 (například kvůli použití pronajatého modemu pro pevný internet přes koaxiálně-optickou síť v režimu bridge)."

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 14:34:35 »
Citace
"IPv6 nebudete mít dostupné, pokud jste si vyžádali nastavení výhradního provozu přes IPv4 (například kvůli použití pronajatého modemu pro pevný internet přes koaxiálně-optickou síť v režimu bridge)."

• To neplatí, pokud máte objednaný produkt "statická IP". Mnohokrát ověřeno.
  • Existují situace, kdy to neplatí ani bez produktu "statická IP" - mám jednu takovou přípojku, a vím o jedné další. V mém případě k tomuto obskurnímu stavu došlo tak, že jsem si nechal vyměnit modem za převodník (ten za dvacku), následně aktivoval "statickou IP adresu", a pak ji deaktivoval. IPv6 prefix se změnil (a už není statický), ale konektivita zůstala funkční, a už je to tak měsíc.

Zatím nevím o nikom dalším, komu by se povedlo bod 2. zreplikovat, ale pokud to někdo chcete vyzkoušet, dejte nám sem vědět.

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 16:05:13 »
exUPC DS-Lite, pokud jsem vypozoroval, má IPv6 adresu neměnnou pro daný modem. Vyměníte modem, máte jiný prefix, ale zdá se, že zase pořád stejný.
Modem mám teď Frtiz!Box a konečně se zdá, že to je stabilní modem, který si všechno pamatuje po restartu a nezapomíná za chodu (např. povolené porty na firewallu).
IPv4 už neřeším, přes IPv6 se domů dostanu, kam potřebuju (a když IPv6 venku nemám, WARP od Cloudflare ji poskytne).

LeosB

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 16:47:58 »
T-Mobile

Tohle bohužel není pravda. Tam, kde má T-Mobile svou optiku, tak IPv6 zákazníkům vůbec neposkytují.

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 17:13:29 »
T-Mobile

Tohle bohužel není pravda. Tam, kde má T-Mobile svou optiku, tak IPv6 zákazníkům vůbec neposkytují.
Proto se taky tohle téma jmenuje Kabelový internet, nikoli optický internet.

« Odpověď #12 kdy: Dnes v 17:40:18 »
Citace

• To neplatí, pokud máte objednaný produkt "statická IP". Mnohokrát ověřeno.
  • Existují situace, kdy to neplatí ani bez produktu "statická IP" - mám jednu takovou přípojku, a vím o jedné další. V mém případě k tomuto obskurnímu stavu došlo tak, že jsem si nechal vyměnit modem za převodník (ten za dvacku), následně aktivoval "statickou IP adresu", a pak ji deaktivoval. IPv6 prefix se změnil (a už není statický), ale konektivita zůstala funkční, a už je to tak měsíc.

Zatím nevím o nikom dalším, komu by se povedlo bod 2. zreplikovat, ale pokud to někdo chcete vyzkoušet, dejte nám sem vědět.
To byla doslovná citace odtud: https://www.vodafone.cz/pece/internet-data/internet-v-pocitaci/internet-ipv6/

czmiho

• 100
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: Dnes v 17:48:11 »
Vodafone
Verejna IP staticka: zdarma pro business tarify, za priplatek 175 Kc pro domacnosti

Drobna korekce - IP pro domacnosti de iure staticka neni, ale de facto je. Dokud ma router stejnou MAC adresu na wan portu (modem v bridge rezimu) a neni na delsi dobu vypnuty, tak se IP nezmeni. Ja mam IP uz 10 let stejnou a nic za to neplatim :)
« Poslední změna: Dnes v 17:50:35 od czmiho »

« Odpověď #14 kdy: Dnes v 21:20:55 »
Staticka neni, ale uplne nemenna taky ne.

U tchyne se zmeni pokazde, kdyz odjede na dva dny pryc a vypne modem a router. Lease time je totiz asi den a pul. Taky se menila, kdyz Vodafone resegmentoval sit. Nebo kdyz jsem rebootoval jeji router (Mikrotik) a ten adresu pravdepodobne vratil siti, nacez ji do dokonceni rebootu ziskal jiny zakaznik.

Kdyz jsem jeste mel kabelovku VF ja, taky se mi parkrat zmenila.

Tech 10 let beze zmeny je tedy uctyhodny vysledek. :-)