MacBook vs. klasický notebook s Ubuntu

kupec

MacBook vs. klasický notebook s Ubuntu
« kdy: 22. 10. 2016, 20:24:26 »
Ahojte, chystam sa kupit novy notas a potreboval by som poradit. Ako buduci absolvent (snad) zhanam notebook ktory by mi posluzil aj nejaky ten rok po ukonceni skoly. Vzivote som macbook nemal v rukach no od ludi pocuvam nan dobre ohlasy. Vedeli by ste mi prosim poradit ci by som mal ist radsej do MacBooku alebo ostat pri klasickom notase s ubuntu? Ake vyhody / nevyhody to so sebou prinasa? Urcite potrebujem vykonny procak (i7), ram 16gb, display 15ka. Momentalne zvazujem macbook pro 15 (aj ked popravde odradza ma to, co momentalne s tymi notebookmi robi ako odstranovanie konektorov a pod... ano da sa napojit hub ale je to predsa menej pohodlne vlacit so sebou nieco take), a ako druhu moznost mam dell xps 15. Dik
« Poslední změna: 23. 10. 2016, 22:51:37 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:MacBook vs klasicky notebook + ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 22. 10. 2016, 20:58:30 »
Napred si asi zodpovezte otazku, co na tom sakra hodlate delat.

kupec

« Odpověď #2 kdy: 22. 10. 2016, 21:14:09 »
sry, nejak som to zabudol dopisat ... takze programovanie (prevazne Java)

ncks

« Odpověď #3 kdy: 22. 10. 2016, 21:24:29 »
Měl jsem MacBook 15" 2011, dokud se u něj nepodělala grafika a zatím jsem byl línej jet 50km do servisu, protože spustili  repair program na tenhle poděl, co se postupně dostavil skoro u všech těhlech modelů. Spokojenost byla až do tě doby MAXIMÁLNÍ. Touchpad naprosto top, tahal jsem mac i do postele a byl na něm defakto úplně stejně produktivní, jako s myší (a ne protože jsem nic nedělal :):)), což  se mi u žádného jiného laptopu zatím nepoštěstilo, ty touchpady jsou tragické. Krásný operační systém. Pokud jsi ten typ, co má rád hezké aplikace/počítače, tak s tím Macbookem byla radost pracovat, je to skvost.
Nadruhou stranu dneska ty macbooky jsou strašně drahé. Pokud nevíš co s penězma, jdi do toho, ale jinak si kup normální notebook a dej tam Elementary OS (postavené na ubuntu), to taky nevypadá špatně.

« Odpověď #4 kdy: 22. 10. 2016, 21:35:46 »
Za mě to XPSko, jsou to krásné notebooky s moc pěknými panely (a jsou MATNÉ!!!). + RAMka by měla být o kus rychlejší, což by se pro Javu mohlo hodit, a tak celkově... :) Jsou taky pod Ubuntu celkem podporována.
Záleží také, jak moc na to spěcháš. Apple by měl 27. představit nové MB Pro, ale z toho co zatím víme, bych šel i tak do XPS.

tomasfuk

« Odpověď #5 kdy: 22. 10. 2016, 21:55:35 »
Macbooky jsou neodolný, předražený, poruchový sráče.  To jít radši do nějakýho thinkpadu, do kterýho můžeš nainstalovat normální OS, má normální konektory a přežije i horší zacházení. Ale nový delly xps nevypadaj taky špatně.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 22. 10. 2016, 22:12:12 »
Krásný operační systém.

Vec nazoru. Me dost sere, hlavne pak GUI a klavesnice me privadi k silenstvi, ale to je asi vec zvyku. Na Macech se mi libi akorat display a take to, ze nejsou cerne nebo jinak hnusne tmave.

xxxxx

« Odpověď #7 kdy: 22. 10. 2016, 22:22:16 »

jurdo

« Odpověď #8 kdy: 22. 10. 2016, 22:46:32 »
Pokial nie si fanusik apple ekosystemu, potom je kupa macbooku zbytocna a su to vyhodene peniaze. Za tu cenu mozes mat inak vymakany stroj. Ked tak XPS aj ked mne osobne sa ta klavesnica nepaci a postrada numericku klavesnicu

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 22. 10. 2016, 22:51:01 »
Ahojte, chystam sa kupit novy notas a potreboval by som poradit. Ako buduci absolvent (snad) zhanam notebook ktory by mi posluzil aj nejaky ten rok po ukonceni skoly. Vzivote som macbook nemal v rukach no od ludi pocuvam nan dobre ohlasy. Vedeli by ste mi prosim poradit ci by som mal ist radsej do MacBooku alebo ostat pri klasickom notase s ubuntu? Ake vyhody / nevyhody to so sebou prinasa? Urcite potrebujem vykonny procak (i7), ram 16gb, display 15ka. Momentalne zvazujem macbook pro 15 (aj ked popravde odradza ma to, co momentalne s tymi notebookmi robi ako odstranovanie konektorov a pod... ano da sa napojit hub ale je to predsa menej pohodlne vlacit so sebou nieco take), a ako druhu moznost mam dell xps 15. Dik
MacBook je dobrá volba, je robustní a má dobrý OS, proto ho taky hodně vývojářů používá. Na konferencích bývají dokonce ve většině. Cena se celkem slušně amortizuje. A je to plnokrevný Unix :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 22. 10. 2016, 23:07:28 »
A je to plnokrevný Unix :)

Neni, pokud vim, nema X Server. Minimalne v defaultu. To nekdy muze vadit.

« Odpověď #11 kdy: 22. 10. 2016, 23:17:50 »

Single UNIX Specification nic takoveho nepozaduje.

Kazdopadne pokud chces, tak ho mas. XQuartz je porad udrzovany.

kupec

« Odpověď #12 kdy: 22. 10. 2016, 23:59:10 »
Za mě to XPSko, jsou to krásné notebooky s moc pěknými panely (a jsou MATNÉ!!!). + RAMka by měla být o kus rychlejší, což by se pro Javu mohlo hodit, a tak celkově... :) Jsou taky pod Ubuntu celkem podporována.
Záleží také, jak moc na to spěcháš. Apple by měl 27. představit nové MB Pro, ale z toho co zatím víme, bych šel i tak do XPS.

No prave .. pocul som ze z noveho pro maju byt ostranene usb konektory podobne ako air ... cena 3k za notas bez konektorov mi pride trocha moc

kupec

« Odpověď #13 kdy: 23. 10. 2016, 00:00:22 »
Pokial nie si fanusik apple ekosystemu, potom je kupa macbooku zbytocna a su to vyhodene peniaze. Za tu cenu mozes mat inak vymakany stroj. Ked tak XPS aj ked mne osobne sa ta klavesnica nepaci a postrada numericku klavesnicu

Ano to je tiez zamna mensie minus :) som zvyknuty na vacsi enter a numericku klavesnicu ... takze ak by si vedel o nejakom s podobnymi parametrami a lepsou klavesnicou budem vdacny za tip :)

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 23. 10. 2016, 00:36:53 »

Je to POSIX (oficiálně od 10.5).