Windows Media Player promešká začátek videa

Windows Media Player promešká začátek videa
« kdy: 08. 09. 2025, 15:51:31 »
Když v  windows 11 v defaultním přehrávači (ten pokus  o iTunes v metro stylu Windows, ne sstarý špatný W.M.P.) otevřu A/V soubor, tak hudba začne hrát skoro hned, ale na plocha obrazu je nějakou chvíli bílá a pod ní  "progressbar . tzv bez konce™". KOlem 0.5-1s.
Nestává se to vždy, někde indický systém dokáže  držet krok s audiem hned od začátku jako italské hodinky. Většinou po seeku na začátek videa se dá přehrát zmařený začátek videa, ale je to dělá to naprosto indickou zkušenost.
Zůstal aspoň v windows 11 nějaký kamen na kameni? Je tato chyba někde v universu Microsoft opravena? Kde je problém? (nepočítám zcela legitimní radu jiný přehrávač videa, ale tenhle používám, když nic jiného není)

(Tak jsem teď byl připraven  8) . Provedl jsem reload před psaním příspěvku a po 3 minutách dopsaní mě stejně dostihla hláška Litujeme, přístup odepřen, ale během minuty jsem měl text příspěvku na obrazovce lokálního php skriptu var_dump() po reloadu s POST metodou  hned zachráněn šup s ním do schránky a zpět odkomentovat 127.0.0.1 )
« Poslední změna: 08. 09. 2025, 15:54:06 od mikesznovu »

Brumla

• 136
    • Zobrazit profil
Re:Windows Media Player promešká začátek videa
« Odpověď #1 kdy: 08. 09. 2025, 18:11:04 »
...otevřu A/V soubor, tak hudba začne hrát skoro hned, ale na plocha obrazu je nějakou chvíli bílá a pod ní  "progressbar . tzv bez konce™". ...
 Kde je problém?
!VLC

(nepočítám zcela legitimní radu jiný přehrávač videa, ale tenhle používám, když nic jiného není)
Bereme na vědomí. Použij VLC a nesnaž se vykřesat dobré řešení jízdou ve slepé ulici.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 10:55:27 »
Když v  windows 11 v defaultním přehrávači (ten pokus  o iTunes v metro stylu Windows, ne sstarý špatný W.M.P.) otevřu A/V soubor, tak hudba začne hrát skoro hned, ale na plocha obrazu je nějakou chvíli bílá a pod ní  "progressbar . tzv bez konce™". KOlem 0.5-1s.
Jsou ty soubory v pořádku? Přijde mi to, jako by chyběl key frame někde na začátku. A vida, Google zná termín "delayed keyframe" např. u MKV s H.265/HEVC. To sice není chyba, ale hloupý přehrávač by se mohl chovat popsaným způsobem. Takže otázka - dělá to u různých formátů souborů?
A ano, lepší přehrávače mohou tuhle potíž s keyframe odstranit.
Další, co mě napadá, je čistě spekulace - jak dlouho trvá ta bílá plocha? Jestli jen chvilinku, TEORETICKY by to mohlo souviset s nějakou brzdou v systému, třeba maximální šetření energie a s tím související něco dalšího.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 11:48:04 »
Některé chyby v souborech se dají opravit tím, že to člověk pomocí mkvtoolnix-gui nebo ffmpeg uloží jako nový .mkv soubor.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 13:02:26 »
Ale brzda by neměla být dělaná tak, že rozerve auto uprostřed karoserie , ale měla by brzdit video a audio současně***. Když  už se bavíme o autech . Bohužel Windows jsou v čisté instalaci slepá ulice.

To nakopnutí s tím delayed keyframe je dobrý tip,  ten princip znám, tuším, že to vzniká při ffmpeg -c copy, balíky snímku musí zůstat pohromad. Je pravda, že často dělám konverze videí, občas i akrobacii s -map  -map -map  parametry, s -f concat -i poradi.txt

Ale dělají to i normálně soubory z kamery .

***Teď z hlavy nevím nebo jsem líný to testovat, která a jak dlouhá počáteční část videa chybí . Klíčové bude porovnat to v jiném programu a porovnat nezávisle zvuk a videostopu. Ale natuty dá dá dá vím, že to dělají i ty panenské soubory z kamer (testoval jsem 3, mohu zkusit ještě MOV variantu), protože tyhle klipy se při otevírání vyskytují tak v poměru 10:1 oproti výsledným videím/ jiným videím. (je třeba desítky klipů z projektu a ty si přehrávám)

Citace
jako nový soubor
ale háček asi bude s  jakými parametry...  první řadě -c copy  nebo -c jiný a pak je tam spousta voleb jako -vsync -copyts ignore non negative ts atd... které ne uplně chápu a spíš je používám experimentálně.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 14:35:21 »
Ale dělají to i normálně soubory z kamery .

***Teď z hlavy nevím nebo jsem líný to testovat, která a jak dlouhá počáteční část videa chybí . Klíčové bude porovnat to v jiném programu a porovnat nezávisle zvuk a videostopu. Ale natuty dá dá dá vím, že to dělají i ty panenské soubory z kamer (testoval jsem 3, mohu zkusit ještě MOV variantu), protože tyhle klipy se při otevírání vyskytují tak v poměru 10:1 oproti výsledným videím/ jiným videím. (je třeba desítky klipů z projektu a ty si přehrávám)
Tak jste si asi odpovědl sám - video je nejspíš zmršeno už z kamery, nebo jste to zmršil sám nějakou chybou v parametrech při konverzi. Co s tím dál? Já jsem už své free kredity ChatGPT pro dnešek vyčerpal, tak je to na vás. ;-)

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 15:53:02 »
No, nechci vyvolávat nějakej flamewar, ale doslova nic z toho neznamená, že je automaticky chyba ve WMP :-) Protože když se něco umí se zprasenými daty popasovat, na faktu jejich zprasení to nic nemění.
Jediná relevantní otázka totiž je, jestli ty soubory jsou beze zbytku v souladu se specifikací svého formátu. Teprve pak má smysl si klást otázku, jestli s tím ten přehrávač pracuje správně.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 16:01:30 »
Já tedy nevím,  ale pokud by byl vadný ty uložený data z rekordéru, tak by se na to asi přišlo a asi by takový výrobce byl hodně tahaný za  uši a bylo by o tom slyšet a nikdo by se to těchto firem (zaměřené na video) nic nekoupil.  A rovnou hned tři modely/značky.

Z diskuze o problému v WMP se podezření posouvá směrem nahoru v řetězci zpracování dat.  Asi nemusmí připomínat, že na jiných PC,přesněji v  jiných programech na přehrávání videa) jsem nikdy . takovýhle , žádný _ problém . neznamenal

A ffmpeg při ffplay nehlásí žádný problém ...

Karmelos

• 1 199
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 16:12:20 »
Jako vždy ,když je problém s videem, je první věcí vypnutí (nebo zapnutí) HW akcelerace. 
Zadruhé, jestli nemáte SSD tak to může být tím, alébrž to z ploten načítá dlouho. 
Anebo to poušťíte z toho onedrivu, kdyto nejdřív stahuje soubor po síti, anebo máte slabý procesor anebo máte málo paměti, případně používáte nějaký prastarý antivir co to kontroluje před přehrátím. Noa ultimátní rada na závěr, používejte VLC, páč to je nejlepší přehrávač všech dob a celého vesmíru...
Gréta je nejlepší.