Dodavatel elektřiny s online měřením spotřeby

Re:Dodavatel elektřiny s online měřením spotřeby
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 13:01:41 »
K comu ti bude dobre mat informaciu o online spotrebe?

Ak ma niekedy nieco zaujimalo, tak to bolo konkretne zariadenie a jeho spotreba ale nie celkova spotreba.

Celkova spotreba 2x rocne vo vyuctovani mi uplne staci. Na kontrolovanie aktualnej spotreby nevidim dovod/prinos a povazujem to za vyhadzovanie penazi. Rovnako ako vecsinu domacej automatizacie.

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 13:35:40 »

Ak ma niekedy nieco zaujimalo, tak to bolo konkretne zariadenie a jeho spotreba ale nie celkova spotreba.

Celkova spotreba 2x rocne vo vyuctovani mi uplne staci. Na kontrolovanie aktualnej spotreby nevidim dovod/prinos a povazujem to za vyhadzovanie penazi. Rovnako ako vecsinu domacej automatizacie.

Zajímá mě to, protože v bytě budu mít kombinaci elektrických přímotopů a krbové kotle. Jasně můžu si spočítat, kolik mě cca ten den topení stálo a zajít si k elektroměru a číslo si opsat. Ale já vůbec nemám tušení, kolik to bude žrát. Na ostatní elektroniku mám Tuya zástrčky/prodlužky, které tu spotřebu měří (jestli precizně netuším, ale když zapnu 100W telku, ukazuje to odběr ~100W, takže to přesné zřejmě je). Chci mít prostě přehled a taky si chci hrát, protože mám radost z nového bydlení  :)

cznarg

• 101
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: Dnes v 13:38:11 »
Osobně to třeba používám k odhadu vyúčtování, ke sledování mandatory nákladů (tj. kolik žere infra když nikdo není doma) atd. atd. Taky jsou zajímavé statistiky léto (klimatizace) vs. zima.
A myslím že když nevidíte vy přínos v domácí automatizaci, neznamená to že to je vyhazování peněz. Není nad to když bez obav že jste nechal zaplou troubu můžete z domova pryč či když přijdete tak se Vám rozsvítí světla zrovna tam kde jste. Nebo říct "Hey nabu zapni TV" a upraví se osvětlení tak aby se dobře koukalo na televizi. Nejsou to důležité věci, ale jsou to věci které zpříjemňují a zeefiktivňují život. A případně pomáhají sledovat náklady a určit kdy je vhodné obměnit žrouty energie (a hlavně je určit)

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 13:40:15 »
Ahoj,

mám tohle vyřešené včetně integrace do HA pomocí fotovoltaiky na úrovni domu. Na úrovni některých částí co mne zajímají (sauna kupříkladu) používám tohle jako podružné měření:

https://rpishop.cz/593037/shelly-pro-3em-3ct63-3-fazove-mereni-spotreby-lan-wifi-bluetooth

Když si to dáš do hlavního rozvaděče a cívky dáš na hlavní přívod, tak dostaneš co chceš. Integrace shelly do HA je bezproblémová po lokální síti. Instalace je bezproblémová a s minimálním zásahem.

cznarg

• 101
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: Dnes v 13:41:59 »
A k tématu: na hlavní přívody používám Shelly pro 3EM, na okruhy pak Shelly pro 4PM a Shelly pro 3 (v podstatě jen indukční deska). Na dodavatele se moc nespoléhám, sice taky má nějaký údaje, ale víme jak to je s 3rd API dodavatelů ;-)

« Odpověď #20 kdy: Dnes v 13:42:33 »
Taky se dá nějak odečítat běžný elměr přes IR rozhraní.

« Odpověď #21 kdy: Dnes v 14:34:10 »

Chapu. Muzete si podat ruce s "martinpoljak". To co mam staci vsem :facepalm:.

1.Spot
2.Zapomenuty zapnuty spotrebic
3.Najemnik v byte a castejsi preuctovani per mesic. Nesponzorujete najemnika pul roku nebo zbytecne nepreplacite.
4.Komunitni energetika
5.Vyrobna s pretoky
6.Kratsi vyuctovani - napr.mesicni. Dle cenove politiky dodavatele nemusite treba platit velke zalohy jak tatar kdyz vite ze pul roku nejste na chate.
7.Moznost flexibilnich nastaveni distribucnich tarifu (ne jen blby VT / NT na lehce plovouci/fixni casy (dle systemu distribuce)).

Pro distributora to ma take vyhodu v rychle reakci v rizeni site, nakupu a planovani posilovani. Muze take mnohem lepe porovnavat technicke i netechnicke ztraty - porovna mereni na distribucni trafacce se spotrebou/vyrobou jednotlivych lidi
Pokud by predaval data treba k prenosovce (u nas CEPS) tak ten tato data muze pouzi ke svemu prospechu v rizeni taktez.

« Odpověď #22 kdy: Dnes v 14:37:21 »
A k tématu: na hlavní přívody používám Shelly pro 3EM, na okruhy pak Shelly pro 4PM a Shelly pro 3 (v podstatě jen indukční deska). Na dodavatele se moc nespoléhám, sice taky má nějaký údaje, ale víme jak to je s 3rd API dodavatelů ;-)
Pokud se domnivate ze mate spatne obchodni mereni muzete podat reklamaci. Mereni u dodavatele je velmi prisne kontrolovano.
Shelly mam taky na podrizeny monitoring ale je nutne si uvedomit ze distribuce ma u obchodniho mereni vzdycky pravdu. Jeji meridla prochazeji pravidelnou vymenou,ocejchovanim ci pripadnou modernizaci.