Dodavatel elektřiny s online měřením spotřeby

Dobrý den,

mám dotaz ohledně dodavatelů/distributorů elektřiny ve středních Čechách (konkrétně Praha-západ).
Existuje někdo, kdo kromě samotné dodávky elektřiny nabízí i nějaké IoT řešení pro měření spotřeby, případně online portál nebo API, odkud bych mohl tahat data o spotřebě elektřiny?

Cílem je integrovat to do Home Assistantu – zatím si s ním teprve hraju, mám tam jen pár Tuya křápů z Actionu a chtěl bych začít aspoň s nějakým přehledem spotřeby elektřiny.

Popravdě, elektřinu jsem naposledy řešil při připojení před cca 13 lety a od té doby jsem řešil jen doplatky/přeplatky v rámci nájemních smluv a teď poprvé od té doby budu odběratel já. Takže nemám vůbec přehled, jestli dneska existují dodavatelé, kteří umí dát zákazníkovi online data o spotřebě (ať už oficiálně, nebo třeba nějakým neofiko scrapem).

Máte někdo zkušenosti, co je dnes v ČR reálně dostupné?

Díky za tipy!

_Jenda

• 1 639
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
Re:Dodavatel elektřiny s online měřením spotřeby
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 07:05:45 »
Obecně spotoví dodavatelé tohle musí umět, ale konkrétní zkušenosti nemám.

Nicméně velká část elektroměrů používaných v ČR lze vyčítat externě https://www.visionq.cz/produkt/eliot-classic-lorawan/, nebo si můžeš za elektroměr distributora dát svůj vlastní, který má výstup pulzní (např. MANELER 9903D nebo DTS-353L) nebo RS-485 (např. SDM120M).

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 08:16:50 »
to neni na dodavatele, ale na distributora (a toho si vybirat nemuzete).
u egd je normalne dostupny portal (https://portal.distribuce24.cz/), kde jsou videt 15minutove odecty, ale az od nasledujiciho dne - "live" ne.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 08:21:14 »
neni najjednoduchsie si tam dat prudovu cievku a nejake esp?

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 08:40:33 »
Mám online spotový elektroměr (s GSM modemem) a výsledná data vidím až druhý někdy až další den.  Takže aktuální stav musím tahat ze solárního měniče.  V době když jsem fotovoltaiku neměl, tak jsem jako nejjedodušší řešení měl snímání Ledky na elektroměru, která bliká  podle spotřeby (10 000 impulzů na kWh pro můj elektroměr).  Měl jsem to udělané jako magnetickou sondu, která se přicvakla na elektroměr - je tam připravný port pro infra čtečku s kovovým středícím kroužkem.
Fungovalo to bez nejmenších potíží, lidé co chodili dělat odečty, tak to jen sundali a pak cvakli zase zpět.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 08:59:15 »
Mám v rozvaděči Shelly Pro EM. Nativně to funguje s Home Assistantem.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 09:40:52 »
Díky moc za tipy! :) To, že budou data z distribuce24.cz se zpožděním jednoho dne, mi asi vadit nebude – vypadá to jako nejjednodušší řešení. Ale musím říct, že se mi hrozně líbí řešení se čtením LEDky z elektroměru, to mě upřímně vůbec nenapadlo, že by mohlo fungovat. Četl jsem před časem jen o řešení, které nějak zaznamenává frekvenci sítě a z toho počítá +- spotřebu (nejsem v elektru znalý, tak se omlovuám pokud melu nesmysly...), ale to mě odradilo protože bych nějaký pinčlík musel mít v každé zaásuvce a stejně tu spotřebu kontrolovat oproti stavu elektroměru, jestli to sedí.

Ještě jednou díky moc!

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 09:53:57 »
Podružný elektroměr má nějakou vlastní spotřebu, tarifní pak měří i spotřebu podružného a ztráty na kabelu mezi tarifním a podružným. Nikdy to pak přesně nesedí.

Spotový elektroměr se vyplatí jen když má někdo výrobnu, vysokou spotřebu a nebo spotový vyučtování. Jen na hraní to vyjde draho.

Bastl na sběr pulsů z LEDky v distribuci E.ON jim děsně vadí, ČEZ je vstřícnější.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 10:30:07 »
Pokud by jsi chtěl live data, tak můžu dopororučit shelly EM (wifi) nebo shelly pro (ty mají i ethernet), jsou různé modely které umožňují měřit různý počet okruhů, u elektro neznalých osob je vhodné si na montáž pozvat elektrikáře a dopředu ověřit jestli se do rozvaděče vleze.

ZAJDAN

• 2 093
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 10:56:49 »
My třeba máme meření v reálném čase díky fotovoltaice napojené do distribuční sitě, kde před elektroměrem je Smart meter.
Možná by stačilo namontovat ten Smart meter(bez invertoru pro FV).
https://www.fronius.com/cs-cz/czech-republic/solarni-energie/instalacni-firmy-a-partneri/technicke-udaje/v%C5%A1echny-v%C3%BDrobky/kontrola-a-monitoring-syst%C3%A9mu/hardware/fronius-smart-meter/fronius-smart-meter-ip
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 11:23:50 »
Dobrý den,

mám dotaz ohledně dodavatelů/distributorů elektřiny ve středních Čechách (konkrétně Praha-západ).
Existuje někdo, kdo kromě samotné dodávky elektřiny nabízí i nějaké IoT řešení pro měření spotřeby, případně online portál nebo API, odkud bych mohl tahat data o spotřebě elektřiny?

Cílem je integrovat to do Home Assistantu – zatím si s ním teprve hraju, mám tam jen pár Tuya křápů z Actionu a chtěl bych začít aspoň s nějakým přehledem spotřeby elektřiny.

Popravdě, elektřinu jsem naposledy řešil při připojení před cca 13 lety a od té doby jsem řešil jen doplatky/přeplatky v rámci nájemních smluv a teď poprvé od té doby budu odběratel já. Takže nemám vůbec přehled, jestli dneska existují dodavatelé, kteří umí dát zákazníkovi online data o spotřebě (ať už oficiálně, nebo třeba nějakým neofiko scrapem).

Máte někdo zkušenosti, co je dnes v ČR reálně dostupné?

Díky za tipy!
Vitej v nasi zaostale dire na Praze - Zapad! Zde je uzemi CEZ Distribuce.

Obchodni mereni resi distributor. Prubehove mereni s intervalem 15 minut dostavate automaticky v pripade ze:
 - mate spotrebu nad x MWh (si to dohledejte)
 - mate vyrobnu s povolenymi pretoky
 - mate dodavatele energii od ktereho mate spotovy tarif - pozor zde muze dojit k tomu samemu scenari co na vlastni zadost, ze si to zaplatite
 - ucastnite se sdileni / komunitni energetiky
 - na vlastni zadost - neni to uplne pro socialni pripady. 4 700 Kc montaz a pak nejake 1 271Kc rocne

Na vycitani dat CEZ distribuce je PND - je zdarma ale musis si o pristup explicitne zazadat. Pristup na api maji omezeny jen od x zarizeni. Takze prakticky volne pristupny neni. Je treba mit nejaky prezvykovac z toho jejich webu + crcat se s maintenance. Umi to exporty takze i tudy vede cesta.

Dalsi moznosti jsou offline vycitani ze stavajiciho elektromeru dle typu u domacich elektromeru:
 - cteni pres S0 galvanicky oddeleny vystup (vyzaduje upravu od technika distribuce / elektrikare)
 - vycitani opticky pres blikajici diodu ( v zavislosti na elekromeru nemusi byt uplne oddelitelna data pro NT/VT)
 - vycitani pres infraport elektromeru (to nechces, spousta crcani a ne vzdy lze pouzit)
 - RS485 - prumyslove mereni, zatim jsem nikde mimo firem nevidel
« Poslední změna: Dnes v 11:29:22 od Trident Vasco »

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 11:28:40 »
Podružný elektroměr má nějakou vlastní spotřebu, tarifní pak měří i spotřebu podružného a ztráty na kabelu mezi tarifním a podružným. Nikdy to pak přesně nesedí.

Spotový elektroměr se vyplatí jen když má někdo výrobnu, vysokou spotřebu a nebo spotový vyučtování. Jen na hraní to vyjde draho.

Bastl na sběr pulsů z LEDky v distribuci E.ON jim děsně vadí, ČEZ je vstřícnější.
Nic jako spotovy elektromer neexistuje. Existuje pouze prubehove fakturacni mereni a pak ruzne podruzne smart metery pouzivane u ne uplne blbych FVE ke zpetnovazebnemu rizeni/omezovani pretoku. Jsou to obcas dosti chytre potvory (mereni harmonickych / kvar/charakter jaloviny napr.) kterymi odhalite i poruchy/zavadne spotrebice na vlastni siti.

« Odpověď #12 kdy: Dnes v 11:34:49 »
Proc si to bastlit sam kdyz existuji pomerne levna hotova reseni ktere se vam elektrikar nebude zdrahat namontovat. Mame tu kyble ruznych smart meteru.
Dat proudovou civku uz muze spadat do kompetence elektrikare. Rozvadec si jako laik za dvirky pod ovladacimi prvky jisticu otevrit nemuzes a ty civky pokud nema jednofazove pripojeni budou tri. Krom toho stejne potrebuje merit napeti protoze to se pres den pomerne houpe a pokud by si nastavil nejake fixni tak kumulativne bude mit pomerne velkou chybu. A chyba se muze hodne lisit dle stavu site takze je spatne predikovatelna.

« Odpověď #13 kdy: Dnes v 11:52:48 »
Proc si to bastlit sam kdyz existuji pomerne levna hotova reseni ktere se vam elektrikar nebude zdrahat namontovat. Mame tu kyble ruznych smart meteru.
Dat proudovou civku uz muze spadat do kompetence elektrikare. Rozvadec si jako laik za dvirky pod ovladacimi prvky jisticu otevrit nemuzes a ty civky pokud nema jednofazove pripojeni budou tri. Krom toho stejne potrebuje merit napeti protoze to se pres den pomerne houpe a pokud by si nastavil nejake fixni tak kumulativne bude mit pomerne velkou chybu. A chyba se muze hodne lisit dle stavu site takze je spatne predikovatelna.

ja pouzivam hotove riesenie od firmy kincony. konkretne
https://www.kincony.com/30-channel-esp32-energy-monitor-kincony-m30-released.html

velka spokojnost a zapojenie zvladne kazdy, kto ma aspon §20

« Odpověď #14 kdy: Dnes v 12:53:47 »
ja pouzivam hotove riesenie od firmy kincony. konkretne
https://www.kincony.com/30-channel-esp32-energy-monitor-kincony-m30-released.html

Stojí to jen 6500kč a půl rozvaděče k tomu, to se vyplatí.