Metriky na síťovkách na to podle mě nemají vůbec vliv, i když jsem to taky zkoušel (na serveru a klientu).
Mě teď šlo primárně o to zjistit, jestli to je možné rozchodit, agreguje to šířku pásma a nebude tedy platit, že to vůbec nefunguje.
Dělal jsem ještě pár dalších pokusů a víceméně se to chová konzistentně.
Pokud jsou tam odlišné subnety, tak mi ta agregace fungovala jak pro čtení, tak pro zápis. Potvrdil jsem si, že to funguje i v případě, že jsou oba subnety v jedné L2 síti (trochu prasečinka jako když skončí víc různých podsítí v unmanaged switchi).
Otestoval jsem si i situaci, kde bych měl server, v kterém jsou dvě síťovky s různými subnety, a klienta s jednou, rychlejší síťovkou v třetím subnetu za routerem. Chodilo to taky.
Zkoušel jsem pak i víc verzí Samba serveru (4.19, 4.20, 4.21 pre v Tumbleweedu) a chovalo se to také stejně.
S FreeBSD a Sambou 4.19 se to podařilo rozchodit taky (což mě zajímá třeba kvůli ZFS NASům), ale tam ten mount z Linux klienta šel udělat jen na jednu IP adresu z těch dvou. Na druhou z nich se to chvíli o něco snažilo, ale finálně na serveru proběhlo mnoho hlášek o špatném ověření SMB podepisování a klient se nepřipojil.
Když to bylo všechno v jedné podsíti, tak se mi sice také podařilo připojit na server dvěma kanály (ověřeno přes DebugData), ale agregovalo je to jen ve směru z klienta na server, jak jsem psal poprvé.
Jednou jsem to dostal do stavu, že se klient sice vypsal, že server má víc rozhraní, ale otevřel oba kanály na jedno rozhraní (allocated v DebugData). Ale tenhle stav už se mi to nepodařilo podruhé zreplikovat.
Jinak ten mechanismus výběru kanálu je evidentně sofistikovanější, není to vždy jen round-robin, řeší to i aktuální vytížení atp.
Určitě by se dalo zjistit ještě víc s nějakým hustším debugováním, nebo studiem kódu, ale na to mi upřímně teď chybí dost znalostí jak ohledně SMB3 samotného, tak i fungování CIFS modulu.