tohle lze resit refind boot managerem
https://www.rodsbooks.com/refind/
...o ten jsem možná jenom okem zavadil, ale nezaujal mě.
Podle mého startuje z disku, a je tedy třeba, aby ho napřed zavedl buď přímo built-in UEFI bootmanager, nebo Windows bootloader (na základě BCD) apod.
O problému zdejšího původního tazatele
se dost obšírně rozepisuje jedna stránka na webu autora rEFIndu. A přestože se ta stránka jmenuje cca "co s tím", tak mi z ní víceméně plyne, že jde jenom o návody, jak se z toho dostat jednorázově = pokud jsou Windows opravdu tvrdohlavé a neustále si tam vracejí první pořadí v sekvenci, tak rEFInd nepomůže, protože v principu nemá v ruce nic navrch oproti ostatním dnešním bootloaderům.
Takhle dostat rEFInd pomocí UEFItoolu přímo do Flashky namísto fabrického boot manageru - to by bylo řešení. Ale o tom jsem nenašel na webu autora ani zmínku. Je fakt, že binár rEFIndu má příponu .efi . Takže jenom zvolit správnou variantu (32b/64b) a teoreticky by šel v ROMce vyměnit, hehehe = najít a nahradit jím binár fabrického boot manageru. Ale nedělám si falešné naděje, že by tohle prošlo.
A popravdě - když si Windows opravdu postaví hlavu, a v rámci aktualizace přeformátujou disk, tak nepomůže ani rEFInd zapečený ve flašce :-)