Tak a teraz ktore ustanovenia zakona podla Vas porusuje uzivatel ktory ziska od software nieco Windows?
Trochu do toho opět skočím.
Odpověď je velmi jednoduchá. Pokud nový uživatel tohoto SW užije licence, tedy SW k účelu k jakému byl zamýšlen,
a především použije pouze tolik licencí kolik si koupil, neporušuje žádné ustanovení žádného zákona, neboť licence není zákonu nadřazena, zákon nic takového nezakazuje.
Nedávno jsem to vysvětloval klientovi jako analogii k autor-nakladatelství/vydavatelství/tiskárna-vlastník knihy (mimochodem SW, tj. vč. Windows, je zákonem rovno literárnímu dílu) kdy za autora si dostaďte MS, za nakladatelství toho kdo lisuje CD/DVD resp. hlavně licenční štítky, a za vlastníka knihy toho co bude Windows užívat.
Může snad autor knihy nějak omezit nakládání s knihou, kterou nakladatel/tiskárna, vytiskne a prodejce prodá čtenáři ?
Může, ale pouze počet rozmnoženin. Ale jestli já tu knihu převedu do digitální podoby a původní zničím pak mám stále jednu kopii, a tu mohu stejně jako předtím tu knihu prodat, předat, darovat.
ALE nesmím ji znásobit a vyrábět další kopie, nemám-li od autora k tomu licenci.
Stále se snaží někdo dokázat, že něco JE nelegální, hlavně to užívání.... ale lidé nejsou ovce ... tedy někteří.
Kdysi vypustil MS džina z láhve, a teď by ho chtěl zpět.
A pane Jirsáku, nevím kolik právníků znáte vy, ale každý Vám řekne, že i vražda může být za některých okolností legální. Pouze se tento akt ukončení lidského života (a je jedno jakým způsobem) přejmenuje, aby tento čin nebyl spojován s trestným činem.
Příkladem budiž vražda či sebevražda, nazývaná eutanázií.
Jsou to pak jen slovíčka. Ale u právníků je na slovíčkách právě založen celý byznys.
Tvrdil jsem, tvrdím a budu tvrdit, že veškeré užívání SW zakoupeného u vyhodny-software.cz či kdekoliv jinde u přeprodejce, a to bez i zakoupení nějakého kusu HW (rozumějte myslím tím i toho CD/DVD) bylo, je a bude LEGÁLNÍ. A o opaku může rozhodnout pouze soud. Případně může rozhodnout nějaký zákonodárce v zákonu, a z-nelegálnit užívání takového SW v budoucím čase.
Stále je to i ten SW kus něčeho (digitálního kódu) který je zbožím. A prodej zboží nelze vázat na cokoliv. A užívání zboží lze omezit pouze a jedině nějakým platným zákonem (viz užívání marihuany atd.)
Ale jak jsem psal jinde, a taky snad i tady. Každý má možnost volby. Nechceš Windows za 1590, jsi přesvědčen že to je nelegální, že to je nefunkční, nezákonné ? Pak si kup ten samý jinde za 3500.
Je to to samé, jako je vlastně špatné kupovat telefony v číně, přes ebay, přeci to není od oficiálních prodejců, není tam záruka (jako kdyby se dala záruka vždy uplatnit), je to vlastně pašeráctví... Přeci každý má právo si místo 4CPU telefonu za 3-4 tisíce, koupit ten samý u českého prodejce za 6-7 tisíc, a nebo sice s těmi samými vnitřními součástkami, jen s upraveným zobrazovacím programem (ne že by to bylo pak lepší, že) a hlavně s velkým znakem zavedeného výrobce za 15-16 tis.
Že to vydrží, a poslouží stejně, je vlastně jedno.
Nicméně, pana Jirsáka asi nepřesvědčíme, a je to i zbytečné. Mám osobně v ruce stanovisko tří právníků, z toho jeden je specializovaný na autorské právo, jeden na obchodní a poslední na trestní. Všichni se shodli, že dokud nebude v zákonu napsáno, že je užívání Windows z druhé ruky nelegální, tak je to legální.
Jedinou nelegálnost, a to přesně trestný čin, bych páchal, kdybych používal (měl nainstalováno) na více HW/PC stejné Windows se stejným produktovým klíčem (licencí) a tedy bych nebyl vlastníkem dostatečného počtu rozmnoženin, k potřebám užívání tohoto Windows.
To je celé.