Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma

f-k-r

• 113
    • Zobrazit profil
Re:Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« Odpověď #30 kdy: 09. 02. 2025, 21:05:47 »

Dnes už tohle zvládají i jiné navigace. A to navigace mnohokrát a mnohokrát lepší. Doba se přeci jen celkem posunula.

Mohl byste uvést, které navigace máte na mysli? Případně v čem jsou tak výrazně lepší?

« Odpověď #31 kdy: 10. 02. 2025, 07:44:50 »
Je zcela příznačné, že někdo kdo má v makovici akorát Xsemeno, si vůbec neuvědomuje, že fungování starší verze skončí nejpozději během pár týdnů prvním updatem backendu. Ve kterémžto momentě se tazatel bude ptát znova. Odpověď sice nebyla přesně na jeho otázku, nicméně narozdíl od té tvojí poskytla plně funkční řešení bez ohledu na to, co se mamlasové ze Seznamu rozhodnou zítra zamknout nebo starším verzím aplikací na mobilech úplně odříznout.
Tomu se říká "big picture", a schopnost jeho vnímání je něco, co tobě naprosto chybí. Tak mazej zpátky na základku, normálně je to potřeba už někdy kolem pátého ročníku, tak si doplň vzdělání.
Nejakej vostrej big picture teoretik, koukam...

Fskutecnosti i verze map stara pres tri roky furt funguje, jak plne offline, tak i ve variante online (s natahnutim detailu k POI atp.).

Jestli nekdy neco zariznou, bude to spis treba schopnost navigace, nez ze bych ocekaval nejakou zasadni zmenu backendu pro akce typu "ukaz, kdy ma tahle hospoda otevreno a jaky ma webovky".

Ovsem hlavni funkce zustavaji, umi to fungovat offline. A nejaka aktualizace offline map mne az tak moc netrapi, ono se toho zas tolik nemeni. Papirovy mapy clovek taky neaktualizuje kazdej tyden a nejak funguje (bavit se o tom co clovek vycte z normalni papirove mapy vs o jakekoliv aplikaci na matlafoun, je pak uz uplne zbytecne).

Ostatne soudim, ze matlafouny zacnou byt jakztakz pouzitelne teprve ukoncenim podpory vyrobce, potazmo i od dodavatelu aplikaci, takze konecne nikdo nemeni ficury primo pod rukama, kdy je kazdej mesic neco jinak, a vsechno se hezky zakonzervuje.

---

Apropos, padla tu rec o nejakych alternativach fungujicich rovnez na bazi OSM... o kterych je rec?
Kdysi byly dobry Maps.me, avsak to byla taky doba 10 let zpatky, nez to "vylepsili" stylem tu reklama, tamhle vymenime tlacitko "Trasa do ..." za "Udelej booking" (ale jinde to poradi nechame puvodni), ...

Neco jeste delal SHOCART, ale taky jsem s tim nebyl uplne spokojenej, ale uz se mi po tech letech uplne nevybavi, proc.

Vubec pak nevim, co za vhodny mapy je v zahranici (DE, FR, CH, IT)... prijde mi, ze tam lidi vesmes pouzivaji mapy od Googlu, kterezto jsou ale na cokoliv mimo mesto dokonale k nicemu.

Nějakej hodně vostrej vocas, koukám.
Nezařízli to (zatím?) jen proto, že jim to pomáhá přivádět provoz a potenciálně zákoše, co se rozhodnou jim platit, protože jsou moc pohodlní / omezení na to, aby používali něco lepšího. A pro navigaci v autě je lepší v podstatě všechno.
Ad OSM: asi nejlepší jsou HereMaps; jsou to převzatý a dál vyvíjený HereWeGo od Nokie, který koupilo konsorcium evropských automobilek (co si pamatuju, jsou tam BMW, Mercedes, Audi, Peugeot, a nejspíš ještě Citrák a FIAT). Jsou bezplatný, podle mojí zkušenosti dojezdový časy počítají přesnější i než Waze, mají stav dopravy úplně všude (což Seznam fakt ani omylem nemá, ten je dobrej akorát na navigaci turistickou a na kole), a synchronizujou se s desktopovou aplikací Mapy ve Windows, takže ji můžeš použít pro správu cílů a cest na desktopu. A i když tam věčně blbne vyhledávač, mají narozdíl od všech ostatních možnost se podívat na živý dopravní kamery, takže se můžeš kouknout jak to zrovna vypadá třeba u výjezdu z tunelu na Svatovítskou.

A co se týče tvojí představy o použitelnosti, k tomu se radši nebudu vyjadřovat, totiž nad rámec toho že je velmi dětinská.

« Odpověď #32 kdy: 10. 02. 2025, 07:50:55 »
Predpisy neporusuju, ale kdyby naaahodou nekde 75 na 70 ... Rozumim, mrk mrk :-)

Předpisy úmyslně neporušuju. Vám se nikdy nestalo, že když plynule dobržďujete na změnu rychlosti, na cílovou rychlost se dostanete sto metrů za značkou protože je to označeno hloupě a dupat na brzdu je nesmysl?

To ale božuhell nemění nic na tom, že ta snížená rychlost platí hned za tou značkou a máš povinnost zpomalit před ní. Za mě nejlepší fičura, co se za posledních několik let ve Waze objevila, je právě upozornění na snížení rychlosti s předstihem, i když se mi zdá, že to minimálně někdy funguje jen na začátek obce, nikoli na značku s nižším limitem.

Zopper

• 876
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 10. 02. 2025, 09:38:43 »
A pro navigaci v autě je lepší v podstatě všechno.
Ad OSM: asi nejlepší jsou HereMaps; jsou to převzatý a dál vyvíjený HereWeGo od Nokie, který ... podle mojí zkušenosti dojezdový časy počítají přesnější i než Waze, mají stav dopravy úplně všude (což Seznam fakt ani omylem nemá, ten je dobrej akorát na navigaci turistickou a na kole), a synchronizujou se s desktopovou aplikací Mapy ve Windows, takže ji můžeš použít pro správu cílů a cest na desktopu. A i když tam věčně blbne vyhledávač, mají narozdíl od všech ostatních možnost se podívat na živý dopravní kamery, takže se můžeš kouknout jak to zrovna vypadá třeba u výjezdu z tunelu na Svatovítskou.
Tak tady se očividně těžce neshodneme. Here mapy mám v infotaimentu a je to tragédie, odpovídající tomu, že to je SW vyvíjený automobilkama. Stav dopravy ukazuje asi tak jen při půlce jízd, hledání úplně na nic, o uzavírkách/objížďkách se dozví typicky ve chvíli, kdy skončily, a další měsíc je to pořád cpe...

Waze má zase ve zvyku si to střihnout skrz nějakou zkratku, která ale reálně projet trvá jednou tak dlouho, než si myslel, protože místo lehce zatíženého městského okruhu to jsou klikaté uzoučké uličky. O UX ani nemluvě (kdy konečně přidají možnost přepnout dálnice ano/ne pro konkrétní jízdu?). Ale v zahraničí to jde. Jen je člověk nesmí používat v Německu a Rakousku, protože upozornění na radary. Google samotný pak zatím postupuje ve zjednodušování map směrem k bílé obrazovce bez jediné informace a hlásí odbočky příliš pozdě. Takže Seznam Mapy jsou tady na jízdu po ČR v mojí zkušenosti momentálně ten nejlepší kompromis.

« Odpověď #34 kdy: 10. 02. 2025, 10:38:30 »
Mapy.cz nejsou moc vhodné ani pro turisty, zejména mimo frekventované trasy, protože neznají nic než asfalt. Venkov vypadá často jako poušť bez polních a lesních cest, nebo ty cesty nikam vededou, chybí i různé brody, lávky a mostky. V tomhle mají OSM obrovskou výhodu díky svému širokému záběru. Navíc často obsahuji i infrastrukturu, takže se lze v terénu orientovat i podle elektrických vedení a podobně.

Karmelos

• 1 159
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 10. 02. 2025, 10:58:14 »
Mapy.cz nejsou moc vhodné ani pro turisty, zejména mimo frekventované trasy, protože neznají nic než asfalt. Venkov vypadá často jako poušť bez polních a lesních cest, nebo ty cesty nikam vededou, chybí i různé brody, lávky a mostky. V tomhle mají OSM obrovskou výhodu díky svému širokému záběru. Navíc často obsahuji i infrastrukturu, takže se lze v terénu orientovat i podle elektrických vedení a podobně.

Tak hlavně si musíš přepnout na panáčka, jinak fakt nic než asfalt neznají. S nim tě protáhnou i po čárkovanejch pěšinách. Možná i swičnout na outdoor verzi.
« Poslední změna: 10. 02. 2025, 11:00:27 od Karmelos »
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #36 kdy: 10. 02. 2025, 12:15:58 »

Jste si jist, že hovoříme o stejné aplikaci? Právěže lesních cest je v nich plno. Hlavním problémem je, že mají v tomhle ohledu dost staré podklady, takže jsou značené často na místech, kde ta cesta byla před čtyřiceti lety a naopak tam chybí novější protože zrovna tohle se kupodivu dost mění. Venkov ale na nich ani omylem není "poušť bez polních a lesních cest" a mostky i lávky na nich převážně taky jsou. Stejně jako elektrická vedení. OSM jsou lepší, to ano, ale to, co popisujete tak jak to popisujete pravda fakt není.

« Odpověď #37 kdy: 10. 02. 2025, 12:18:14 »
Ad OSM: asi nejlepší jsou HereMaps; jsou to převzatý a dál vyvíjený HereWeGo od Nokie, který koupilo konsorcium evropských automobilek (co si pamatuju, jsou tam BMW, Mercedes, Audi, Peugeot, a nejspíš ještě Citrák a FIAT).

Myslíte pro autonavigaci? Máte zvláštní vkus. Ale když vám vyhovují... Mně osobně přijde, že z toho, co bych čekal v nich není prakticky nic a z OSM si berou jen velmi omezenou podmnožinu.

« Odpověď #38 kdy: 10. 02. 2025, 12:29:43 »

Dnes už tohle zvládají i jiné navigace. A to navigace mnohokrát a mnohokrát lepší. Doba se přeci jen celkem posunula.

Mohl byste uvést, které navigace máte na mysli? Případně v čem jsou tak výrazně lepší?

Používal jsem dlouho placený MapFactor Navigator ale vyměnil jsem ho v posledním roce za bezplatný Magic Earth (https://www.magicearth.com/). Ty to zvládají dostatečně na to, aby mi to stačilo stejně jako přepočet trasy na jinou -- a narozdíl od Waze rozumnou -- trasu. Navigator to zvládal lépe automaticky, Magic Earth často spíš vypíše varování předem i s předpokládaným zpožděním ale to mi bohatě stačí protože pak prostě zastavím a zadám mu trasu přepočítat na jinou. Alespoň ji zkontroluji a nepokouší se mě automaticky tahat metr osmdesát širokými uličkami v dvoumetrovém mikrobusu. Waze možná funguje v téhle jedné věci mírně lépe, ale skoro ve všem ostatním je naopak o dost horší o UI i přehlednosti ani nemluvě, ta byla tragická odjakživa. Používal jsem ho když jsem jezdil do práce pravidelně kolem Prahy ale na navigaci někam, kde to neznám je těžce nic moc.

« Odpověď #39 kdy: 10. 02. 2025, 14:52:38 »

Tak hlavně si musíš přepnout na panáčka, jinak fakt nic než asfalt neznají. S nim tě protáhnou i po čárkovanejch pěšinách. Možná i swičnout na outdoor verzi.

Pochopitelně, ale většinu cest a pěšin neznají.

Jste si jist, že hovoříme o stejné aplikaci? Právěže lesních cest je v nich plno. Hlavním problémem je, že mají v tomhle ohledu dost staré podklady, takže jsou značené často na místech, kde ta cesta byla před čtyřiceti lety a naopak tam chybí novější protože zrovna tohle se kupodivu dost mění. Venkov ale na nich ani omylem není "poušť bez polních a lesních cest" a mostky i lávky na nich převážně taky jsou. Stejně jako elektrická vedení. OSM jsou lepší, to ano, ale to, co popisujete tak jak to popisujete pravda fakt není.

Plno lestních na mapě možná vidíte, ale když se do toho lesa fakt vydáte tak zjistíte, že těch cest je tam ve skutečnosti 10x tolik. A nejedná se cesty nové, které včera projel harvestor, ale cesty, které se desítky let používají pro přístup k chatám, rybníkům, hájovnám,...

Většinou, když jsem se snažil chodit podle mapy.cz, tak mě to našlo trasu o mnoho kilometrů delší.

Vypadá to, že mapy.cz "nedávno" přebraly data z OSM, takže situace je o fous lepší, než třeba před rokem, ale jak často se tak děje? Navíc zdá se nepřebírají vše, ale nějak to filtrují, takže stále podstatná část cest, po kterých se pravidelně pohybuji, chybí. Klíč je mi neznámý.

Taky je pro mne kritická informace o tom, jaký povrch má ta která cesta, jak je brod hluboký, jaký povrch má lávka/most a jakou má nosnost.

« Odpověď #40 kdy: 10. 02. 2025, 16:00:20 »
Plno lestních na mapě možná vidíte, ale když se do toho lesa fakt vydáte tak zjistíte, že těch cest je tam ve skutečnosti 10x tolik. A nejedná se cesty nové, které včera projel harvestor, ale cesty, které se desítky let používají pro přístup k chatám, rybníkům, hájovnám,...

Nevím, minimálně tady v okolí (jižní Vysočina) je tam většina toho, co bych čekal, že by tam být mělo a občas navíc i něco, co už tam dnes není. A tam, kde jsem se kdy pohyboval také.

Tonda

• 677
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 10. 02. 2025, 23:55:52 »
Tak tady se očividně těžce neshodneme. Here mapy mám v infotaimentu a je to tragédie, odpovídající tomu, že to je SW vyvíjený automobilkama. Stav dopravy ukazuje asi tak jen při půlce jízd, hledání úplně na nic, o uzavírkách/objížďkách se dozví typicky ve chvíli, kdy skončily, a další měsíc je to pořád cpe...
Zkusil jsem nechat HereWeGo spočítat trasu na chalupu, ukazuje to nějaký nesmyslný uzavírky na obchvatu Jaroměře a v okolí a nenechá to tam naplánovat trasu, aplikace naprd.

Tonda

• 677
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 10. 02. 2025, 23:57:44 »
Jaká konkrétní oblast? Občas je v mapy.cz nějaká blbost, ale v OSM je těch kravin daleko víc, aby ne když se v tom může vrtat každej jouda a nikdo ty změny ani nekontroluje.

« Odpověď #43 kdy: 11. 02. 2025, 08:13:18 »
A pro navigaci v autě je lepší v podstatě všechno.
Ad OSM: asi nejlepší jsou HereMaps; jsou to převzatý a dál vyvíjený HereWeGo od Nokie, který ... podle mojí zkušenosti dojezdový časy počítají přesnější i než Waze, mají stav dopravy úplně všude (což Seznam fakt ani omylem nemá, ten je dobrej akorát na navigaci turistickou a na kole), a synchronizujou se s desktopovou aplikací Mapy ve Windows, takže ji můžeš použít pro správu cílů a cest na desktopu. A i když tam věčně blbne vyhledávač, mají narozdíl od všech ostatních možnost se podívat na živý dopravní kamery, takže se můžeš kouknout jak to zrovna vypadá třeba u výjezdu z tunelu na Svatovítskou.

Waze má zase ve zvyku si to střihnout skrz nějakou zkratku, která ale reálně projet trvá jednou tak dlouho, než si myslel, protože místo lehce zatíženého městského okruhu to jsou klikaté uzoučké uličky. O UX ani nemluvě (kdy konečně přidají možnost přepnout dálnice ano/ne pro konkrétní jízdu?). Ale v zahraničí to jde. Jen je člověk nesmí používat v Německu a Rakousku, protože upozornění na radary. Google samotný pak zatím postupuje ve zjednodušování map směrem k bílé obrazovce bez jediné informace a hlásí odbočky příliš pozdě. Takže Seznam Mapy jsou tady na jízdu po ČR v mojí zkušenosti momentálně ten nejlepší kompromis.

Já taky nemluvím o vestavěnejch, alébrž o aplikaci v mobilu. To je asi jako srovnávat Bushnellovu Želvu s třídou Ohio.

« Odpověď #44 kdy: 11. 02. 2025, 08:17:44 »
Zkusil jsem nechat HereWeGo spočítat trasu na chalupu, ukazuje to nějaký nesmyslný uzavírky na obchvatu Jaroměře a v okolí a nenechá to tam naplánovat trasu, aplikace naprd.

Jestli myslíš okolí Čáslavek a Svinišťan, tak to asi bude proto, že tam ty uzavírky někdo zadal. Mají nastavenou platnost do prosince 25, ale autora (nebo spíš pachatele) to neukazuje.