Mapy.cz nejsou moc vhodné ani pro turisty, zejména mimo frekventované trasy, protože neznají nic než asfalt. Venkov vypadá často jako poušť bez polních a lesních cest, nebo ty cesty nikam vededou, chybí i různé brody, lávky a mostky. V tomhle mají OSM obrovskou výhodu díky svému širokému záběru. Navíc často obsahuji i infrastrukturu, takže se lze v terénu orientovat i podle elektrických vedení a podobně.
Tak hlavně si musíš přepnout na panáčka, jinak fakt nic než asfalt neznají. S nim tě protáhnou i po čárkovanejch pěšinách. Možná i swičnout na outdoor verzi.
Pochopitelně, ale většinu cest a pěšin neznají.
Mapy.cz nejsou moc vhodné ani pro turisty, zejména mimo frekventované trasy, protože neznají nic než asfalt. Venkov vypadá často jako poušť bez polních a lesních cest, nebo ty cesty nikam vededou, chybí i různé brody, lávky a mostky. V tomhle mají OSM obrovskou výhodu díky svému širokému záběru. Navíc často obsahuji i infrastrukturu, takže se lze v terénu orientovat i podle elektrických vedení a podobně.
Jste si jist, že hovoříme o stejné aplikaci? Právěže lesních cest je v nich plno. Hlavním problémem je, že mají v tomhle ohledu dost staré podklady, takže jsou značené často na místech, kde ta cesta byla před čtyřiceti lety a naopak tam chybí novější protože zrovna tohle se kupodivu dost mění. Venkov ale na nich ani omylem není "poušť bez polních a lesních cest" a mostky i lávky na nich převážně taky jsou. Stejně jako elektrická vedení. OSM jsou lepší, to ano, ale to, co popisujete tak jak to popisujete pravda fakt není.
Plno lestních na mapě možná vidíte, ale když se do toho lesa fakt vydáte tak zjistíte, že těch cest je tam ve skutečnosti 10x tolik. A nejedná se cesty nové, které včera projel harvestor, ale cesty, které se desítky let používají pro přístup k chatám, rybníkům, hájovnám,...
Většinou, když jsem se snažil chodit podle mapy.cz, tak mě to našlo trasu o mnoho kilometrů delší.
Vypadá to, že mapy.cz "nedávno" přebraly data z OSM, takže situace je o fous lepší, než třeba před rokem, ale jak často se tak děje? Navíc zdá se nepřebírají vše, ale nějak to filtrují, takže stále podstatná část cest, po kterých se pravidelně pohybuji, chybí. Klíč je mi neznámý.
Taky je pro mne kritická informace o tom, jaký povrch má ta která cesta, jak je brod hluboký, jaký povrch má lávka/most a jakou má nosnost.