Ak v diskusii nemam ako prispiet k rieseniu problemu, tak radsej mlcim. Kolegovia vyssie sa aspon snazia poradit, popr. nasmerovat na spravnu odpoved a riesenie k problemu, ktory som popisal. Vasa odpoved je uplne mimo a ma nulovu hodnotu v rieseni konkretneho problemu.
Podme si rozobrat vasu odpoved:
citace:preco by mal squid co je primarne HTTP/S proxy podporovat nejaky proprietarny protokol ktorym sa snazi skype telefonovat?
Toto som niekde vo svojom prispevku ja,alebo kolegovia vyssie tvrdil(i)?
citace:Vobec nevidim dovod preco to hnat cez HTTP proxy... je to len nepochopenie problematiky. Nato su predsa firewally aby povolovali/zakazovali pripojenie sa do vnutra siete a z vnutra von.
No ked som problematiku nepochopil, tak mi ju prosim objasnite. Najlepsie konkretnou a odskusanou konfiguraciou firewallu tak,aby fungoval skype. Ked sa potom na tu konfiguraciu pozriete, tak zistite, ze musite povolit akukolvek udp komunikaciu smerov von a aj dovnutra vasej siete. U tcp je tych portov omnoho menej,ale su tam dva najpouzivanejsie:80 a 443.
A teraz nastane takova sranda. Pride za vami ako adminovi firmy vas sef a da vam takuto konkretnu ulohu z praxe:
1. Oddelenie c.1 vo vasej firme(napr. vlan 40) ma mat pristup na webove stranky po cely den. Vsetko ostatne je zakazane.
2. Oddelenie c.2 vo vasej firme(napr. vlan 41) ma mat pristup na webove stranky iba po pracovnej dobe. Vsetko ostatne zakazane
3. Oddelenie c.3 vo vasej firme(napr. vlan 42) ma mat pristup iba na teamviewer, updaty windows a avast, vsetko ostatne je zakazane
4. Cela firma moze pouzivat skype
5. platobne terminaly vo vlan 44 maju pristup iba na konkretne ip adresy a porty vasej banky, vsetko ostatne je zakazane
Predpokladam, ze ako admin taketo ulohy riesite bezne, preto mi urcite poradite. Poprosim vas o konkretny sposob a o vas nazor,ako to mame urobit(hlavne body c.3 a c.4). Zjavne som totiz problematiku nepochopil a vy ako admin, ktory taketo ulohy riesite bezne mi urcite poradite. Poprosim o konkretnu konfiguraciu firewalla a http proxy servra.