Zamestnaneckej pomer ti podle me zadna zahranicni firma neumozni. Nevim, jestli treba v US vubec nejakej "zamestnaneckej pomer" ve smyslu, jak to zname v CR, maji... Mozna, ze ti nekde daji dovolenou nebo akcie.
Co se dani tyce, normalne si zalozis ICO v CR, danis podle platnych zakonu v CR (tj. soc., zdrav., vydajovy pausal 60% nebo pausalni dan - to je na tobe).
Jedina vec, na kterou je potreba dat pozor je DPH. Kdyz v CR presahnes 2M rocne, musis se (tusim) do 30 dni od faktury, ktera ten limit prekracuje, stat platcem DPH. Kdyz mas ceskeho odberatele, resi se to tak, ze jim nauctujes 21% navic, zaplatis DPH a oni si to nechaji vratit od statu.
Problem je, ze zahranicni firma nehodla resit nejaky vratky z CR. Tudiz je to zakonem upraveny tak, ze kdyz fakturujes mimo EU, nemusis delat nic, jen musis v danovym priznani jasne vyznacit (napsat do poznamky), ze prijem ten a ten pochazi ze zemi mimo EU. Mne to takhle beze zbytku uznali.
Pokud fakturujes mimo CR, ale do EU, musis se stat "identifikovanou osobou" (vygoogli si) do 15 dnu od plneni v zahranici. Zaroven musis na fakture mit DIC (VATIN) subjektu, kterymu fakturujes.
Jinak samozrejme se vyplati mit vsechno v poradku, ukladat si faktury... Ja si dokonce s pani z FU nekolikrat volal a na nejaky konkretni veci se primo ptal. Nemel jsem s danovym priznani nejmensi problem.
Jak je to se zakladanim zivnosti v zahranici nevim, zkoumal jsem trochu zakladani firmy na Kypru, nasel jsem na to nejakou agenturu (ktery ale asi moc neduveruju) a i tak mi to prislo uz docela zregulovany. Rekl bych, ze se to vyplati pokud:
1. Zalozeni firmy na Kypru stoji par kacek a je to par kliknuti na internetu bez dalsich buzeraci (coz mi prijde, ze neni)
Nebo
2. Jsi vetsi firma, pro kterou je rozdil v danich hodne znatelny a mas financniho experta, kterej ti to zaridi/vybeha.