Borg vs. Vykar

Borg vs. Vykar
« kdy: 28. 03. 2026, 21:38:24 »
Ahoj,

má někdo víc informací k Vykaru? Já moc nechápu ten přístup tvůrců, kteří něco vydali a pracují na tom, aby v tu chvíli vydali další projekt stejného zaměření. Ten projekt je podle mě nedotažený, má tedy v tuto chvíli cenu, zahodit mé investice do staršího Borgu a přecházet na Vykar? On má tu obrovskou výhodu, že má snad fungovat i na Windows.

Pokud má někdo víc informací, prosím, podělte se. :)

Re:Borg vs. Vykar
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 10:01:28 »
Ahoj,
team BorgBase který vyvíjí Vykar nejsou tvůrci programu Borg backup.
Mají pouze hosting pro Borg zálohy.
Rozhodli vytvořit modernějši verzi zálohovacího nástroje, který není napsaný v Pythonu ale v Rustu.
A jak jsem měl možnost Vykar vyzkoušet, tak se jim to myslím povedlo.
Byl bych opatrný v tom přejít na to hned, je to přeci jen mladý projekt, ale myslím že se vydali správným směrem.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 10:06:52 »
Ještě zde jsou popsané motivace tvůrce:
https://noted.lol/vykar-backup/

Jsem dlouholetý uživatel nástrojů Borg backup i Restic.
Tento nástroj jsem neznal a budu sledovat budoucnost tohoto projektu.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 10:44:35 »
Omlouvám se, že sem skáču do tématu, ale v současné době plánuji se naučit zálohování. Používám garage S3 a chtěl bych si dělat snapshoty záloh na exterňáky. Doporučili byste ten Vykar na můj zácvik, nebo jestli mám zkusit něco jiného, doporučíte něco? Co jsem tak četl ve zprávičce ke dni záloh, tak lidé doporučují uvedený restic, kopia nebo borg. U toho BORGu, jsem ale četl, že to neumí se napřímo připojit na to S3, protože se to musí udělat přes další nástroj.
« Poslední změna: Dnes v 10:48:30 od kopevi2 »

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 11:06:13 »
Pro zálohy do S3 používám Resitc. Má nativní podporu.