Vždy, když jsem v nějakém zaměstnání skončil, udělal jsem si volno v délce 3-6 měsíců, abych nabral nové síly, vyčistil si hlavu, věnoval se něčemu jinému než práci, cestoval, sportoval, udělal něco na baráku, naučil se nějakou novou technologii a podobně. Moc mi to takhle vyhovuje a budu to tak dělat pokaždé, budou li mi okolnosti příznivě nakloněny i v budoucnu. Nechtěl bych někde v pátek skončit a v pondělí nastoupit jinde.
Nicméně o podporu ani jiné sociální dávky jsem nikdy žádat nešel, vždycky jsem si tyhle prázdniny hradil z úspor, případně odstupného a zdravotní pojištění si platil jako samoplátce. Na pracáku jsem nikdy nebyl a upřímně doufám, že se nikdy nedostanu do takové situace, abych tam musel.
Co jsem slyšel od pár známých z oboru, jejich návštěva ÚP byla hodně nepříjemná. Frustrované, přapracované a podprůměrně placené úřednice si na takových lidech rády smlsnou, na rozdíl od jejich obvyklé práce s různými chráněnými menšinami zde můžou ukázat svoji moc. Ale asi se to bude lišit pobočka od pobočky.
P.S. Ano, samozřejmě vím kolik nenažranému státu odvádím, i jako zaměstnanec i jako OSVČ, vím i to, že budu čistým plátcem a důchod nebudu mít žádný, a pochopitelně mě z toho radost nemám, ale to je podle mě úplně jiná, nesouvisející otázka. Opt-out ze systému sociálního pojištění žel provést nelze.
Od té doby jsem se zařekl, že od státu nikdy nic chtít nebudu a dám mu jen bare minimum, abych s nim nemusel vůbec nijak interagovat. Zatím se mi to daří a vyplácí.
+1