V islámu slovo “všemohoucí” vytvořil Bůh, jako ostatně celý jazyk (arabštinu), který je podle muslimů dokonalý. Tak jak to teda je? Mají křesťanští Arabové lepší jazyk pro popis Boha (protože je přímo od Boha)?
Tak je mi jasné, že si z toho děláš psinu. Ale abychom změnili téma tak toho využiju.
Arabština (a taky Hebrejština a vůbec Semitské jazyky) jsou docela zajímavé. Prosím berte mě s rezervou, a pokud je Idris nějak studovanej, tak se mu předem omlouvám - jsem v tomto zapálený laik.
Arabština (spisovná) má jen tři samohlásky (a jejich dlouhé varianty, plus nějaký dvojhlásky ale to sem zapoměl). A samohlásky jsou méně důležitý. Dále arabský slova jsou odvozovaný od kořene - například KTB. A k tomu kořeni se přidávají jednak ty samohlásky, a druhak různý předpony a přípony. Takže z toho vznikají slova jako kitáb (kniha), maktáb (knihovník), haktáb (psací stůl), kitaba (psát), etc. Takže ty slyšís slovo, slyšíš tam ten kořen, a třeba to slovo ani nemusíš znát, ale je ti jasný, že to bude nějak souviset s tou knihou, nebo psaním.
Nebo jsem zjistil, že pracuje úplně jinak s časem. Nemá normální minulý, přítomný a budoucí čas. Ale mnohem víc řeší ne/dokončenost děje, než kdy se to dálo. Nebo nemá ráda abstrakta. A tak.
Opět, jsem v tom jen zapálený laik, tak prosím nepřesnosti omluvte.