Všiml jsem si, že se to tu často v tématech řeší, jak použít vlastní SFP modul do routeru a málokde je uvedený nějaký jasný návod. Sám jsem s tím docela bojoval, ale nakonec se povedlo, tak se podělím se svými čerstvými zkušenostmi.
1) Použil jsem SFP modul Huawei MA5671A.
2) Je nutné provést root (dle
https://hack-gpon.org/ont-huawei-ma5671a-root-web/). Zde jsem s tím trochu bojoval. První problém byl, že můj USB-UART převodník nebyl schopný dodat dostatečný proud do modulu a ten tak nebyl schopný plně nabootovat (během bootu se stále dokola restartoval). Vyřešeno externím napájením.
3) U většiny modulů mi funguje root přes ten web, ale u jednoho jsem musel použít root pomocí zkratování pinu na desce.
4) Po úspěšném rootu připojíme SFP modul do routeru, já používal Mikrotik. Pokud nemáte už připojenou optiku do modulu, je nutné tam označit ve vlastnostech SFP Ignore RX los, aby se dalo k modulu přes ssh připojit
5) Nahrál jsem alternativní firmware
https://hack-gpon.org/ont-huawei-ma5671a-fs-mod/Zkopírujeme image firmware do /tmp adresáře, nejsnáze pomocí aplikace Tera Term.
Pak jen spustíme
# tento kód neřeší zálohování původního image!
# zápis do image1 (mtd5)
mtd write /tmp/6BA1896SPLQA42_MODDED_ver5-1.img image1
sync
# zápis do image0 (linux)
mtd write /tmp/6BA1896SPLQA42_MODDED_ver5-1.img linux
sync
reboot
6) Nyní už máme spuštěný alternativní firmware a stačí nastavit potřebné hodnoty.
Pro Tmobile jsou nejpodstatnější:
fw_setenv onu_serial "YOUR_SERIAL_ASCII"
fw_setenv omci_vendor_id "YOUR_VENDOR_ID"
uci set network.host.macaddr=AA:BB:CC:DD:EE:FF
uci commit
reboot
YOUR_SERIAL_ASCII = SN uvedené na krabici nebo přímo na stávajícím zařízení od TM.
Je tam uvedeno například 4857544300000000, kdy první část se převádí na ASCII, tedy zadáme
YOUR_SERIAL_ASCII =
HWTC00000000YOUR_VENDOR_ID je dle výrobce, pro Huawei je to YOUR_VENDOR_ID =
HWTCMAC adresa je rovněž uvedena na zařízení od TM.
7) Na routeru nad rozhraním SFP vytvoříme pro TMobile VLAN 2510. Na tuto VLAN pak nastavím PPPoE klienta a to je vše.
Někdo ještě nastavuje SFP EEPROM settings, ale to by nemělo být nutné, značí to jen jak se SFP modul hlásí například Mikrotiku.
Kdyby měl někdo zájem, mám tu k dispozici 2 moduly MA5671A, které mi zbyly z testování.
- 1500Kč / ks + poštovné, již provedený root, stačí nahrát firmware.
- 2000Kč / ks + poštovné, již provedený root včetně nahrání alternativního firmware.
100% jsou funkční s Mikrotik zařízení.
Nutno však říct, že tyto SFP moduly na svou velikost docela topí (cca kolem 55°C) a v šachtě routeru se chladí dost obtížně, ale snad to bude ok