GSM brána pro domácí použití

5R

GSM brána pro domácí použití
« kdy: 13. 02. 2026, 20:08:07 »
Mám v mobile fyzickú sim pre hovory a sms + dátovú esim. Chcel by som sa zbaviť prítomnosti tej fyzickej sim karty ale bez toho, aby by som prišiel o služby na nej (hovory a sms). Jednak budem cestovať mimo EÚ a chcem mať voľný slot pre miestne karty, druhak by som aj za prichádzajúce volania a sms v niektorých krajinách platil.

Čiastočným riešením by bolo, ak by som mohol mať v mobile aktívne 3-4 sim/esim naraz ale neviem o tom, že by sa to dalo.

Druhým, krajším možným riešením by bola služba, ktorá by prijala hovor v mobilnej sieti a presmerovala ho cez internet do nejakej aplikácie v mojom mobile. Na Slovensku to asi ponúka O2 ako virtuálne číslo, ale iba ako biznis službu bez cien a bližšieho popisu na webe.

Tretím možným riešením by mohlo byť skúsiť si takú službu urobiť sám.

A k tomu mám dve otázky:

1) Existuje na to overená krabička za prijateľnú sumu (tak do 150 eur) alebo mám uvažovať smerom Rpi/NUC + napr. SIM7600 rpi hat/usb modul + asterisk + voip klient v mobile?

2) Ako veľmi budem ľutovať, ak sa o to pokúsim?
(v zmysle je to OK na papieri ale v realite budem bojovať s nekompatibilitou, obskúrnosťami a čiernou mágiou v konfigoch)

Zopper

• 981
    • Zobrazit profil
Re:GSM brána pro domácí použití
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 08:21:27 »
Tak zbastlit by se asi něco dalo, ale to by člověk musel být hodně velký nadšenec, aby ten čas stál za to.

Z vlastní zkušenosti (řešil jsem přesně to samé): Na fyzické simkarty kupované po trafikách se vykašli (stejně budou chtít občanky a registraci a všechno možné) a kup si datové esim od některé z té hromady služeb, co to nabízí pro turisty (nebo, jestli to chceš mít pohodlné a neřešit recenze, tak si trochu připlať u Revolutu). Místo žonglování s fyzickýma kartama, které rády padají z prstů na zem a pod sedadlo, prostě přepneš kartu v menu telefonu podle toho, na které straně hranice jsi.

Jako že mít 4 AKTIVNÍ karty najednou nemůžeš, ale máš je uložené a můžeš si je z minuty na minutu přepínat.
« Poslední změna: Dnes v 08:23:38 od Zopper »

Zopper

• 981
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 08:32:07 »
Alternativně mě ještě napadlo, že jsou služby, co ti pronajmou kapesní LTE modem se světovým roamingem, takže se jen připojuješ na wifi, co si nosíš stále s sebou. Asi to dává větší smysl v případě, že je potřeba připojení sdílet mezi více lidmi (rodinná dovolená).

5R

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 09:41:39 »
...
Kremíkový boh mi je svedkom, že som sa to snažil napísať tak, a toto bola asi štvrtá verzia otázky, aby nedošlo k otočeniu problému z "udělátko na hovory a sms" na "nepotrebuješ to, lebo všetci ponúkajú esim". :D

Ďakujem za čas vložený do odpovede ale nie je to riešenie mojej situácie. Viem o PokeFi, viem o prenosnom Starlinku, viem o lacných dátových operátoroch, ale stále chcem byť niekoľko mesiacov dostupný na svojom čísle a neplatiť za roaming na hovory a sms a nemať stres z toho, že musia všetky esim fungovať inak nebudem dostupný na lokálnom čísle alebo slovenskom čísle alebo českom čísle a pod. Vyriešilo by mi to viac situácií, nie všetky som popísal.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 09:43:23 »
Mám v mobile fyzickú sim pre hovory a sms + dátovú esim. Chcel by som sa zbaviť prítomnosti tej fyzickej sim karty ale bez toho, aby by som prišiel o služby na nej (hovory a sms). Jednak budem cestovať mimo EÚ a chcem mať voľný slot pre miestne karty, druhak by som aj za prichádzajúce volania a sms v niektorých krajinách platil.
Tak si u svého operátora vyměň stávající SIM za eSIM.

Čiastočným riešením by bolo, ak by som mohol mať v mobile aktívne 3-4 sim/esim naraz ale neviem o tom, že by sa to dalo.
Nedá se to.

Druhým, krajším možným riešením by bola služba, ktorá by prijala hovor v mobilnej sieti a presmerovala ho cez internet do nejakej aplikácie v mojom mobile. Na Slovensku to asi ponúka O2 ako virtuálne číslo, ale iba ako biznis službu bez cien a bližšieho popisu na webe.
No "do nějaké aplikace" znamená, že by takovou aplikaci musel někdo vytvořit a nejspíš vystavit v oficiálním obchodě, což jde proti smyslu např. Google, který od Androidu 12 zařízl VoIP jakou součást systému a byl by nejradši, kdyby VoIP zmizelo úplně (a právě VoIP se tomu podobá nejvíc, že šlo volat přes internet a nechat si směrovat hovory na internetové číslo). Takže "nějaká aplikace" se prostě nekoná a konat nebude.

Tretím možným riešením by mohlo byť skúsiť si takú službu urobiť sám.
Kdybys něco takového vytvořil, rád vyzkouším :-)

A k tomu mám dve otázky:

1) Existuje na to overená krabička za prijateľnú sumu (tak do 150 eur) alebo mám uvažovať smerom Rpi/NUC + napr. SIM7600 rpi hat/usb modul + asterisk + voip klient v mobile?

2) Ako veľmi budem ľutovať, ak sa o to pokúsim?
(v zmysle je to OK na papieri ale v realite budem bojovať s nekompatibilitou, obskúrnosťami a čiernou mágiou v konfigoch)
1) GSM brány se dají koupit třeba na Ali, ale kromě rizika, že tě mobilní operátor odstaví (protože zjistí, že je číslo v bráně a tedy využíváno v rozporu s jeho obchodními podmínkami), tak celkově je to problém hlavně proto, že VoIP klienti v mobilu jsou na tom dost tristně. Na volání ještě jakž-takž v pohodě, ale na příjem hovorů je to naprostá nespolehlivost (spousta příchozích hovorů se vůbec nezobrazí a appka dělá, že o nich ani neví) a taky enormní spotřeba baterie.

2) Podle mě je to celé ztráta času. Komunikovat se dá dneska z takřka celého světa přes Messenger, WhatsApp a pochopitelně i třeba emailem. Jedno řešení se ovšem nabízí a sice, pořídit přenosný VoIP WiFi telefon, např. Grandstream WP810. Pak si pořídit nomadické tel. číslo u nějakého VoIP operátora (ideálně Odorik), toto číslo zaregistrovat na výše uvedený Grandstream WP810 a na toto číslo nepodmíněně přesměrovat hovory ze svého mobilního čísla (ještě před opuštěním republiky) a v účtu u VoIP operátora si nastavit notifikaci zmeškaných volání do emailu. Pak mám přehled o všech zmeškaných hovorech a můžu je zpětně realizovat tím Grandstreamem (za internetové ceny hovorů) odkudkoliv chci. Podmínkou je samozřejmě funkční WiFi (tu lze udělat i hotspotem v mobilu). Dá se ještě, byť s obtížemi, nastavit i to, aby se odchozí hovor identifikoval nikoliv oním nomadickým číslem, ale mým mobilním (na Slovensku ale přesně nevím, jak funguje ochrana proti spoofingu, resp. jak se dá u mobilního operátora vypnout, protože to je podmínka pro zobrazování mobilního čísla při volání i mimo moji SIM).

Zopper

• 981
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 10:11:27 »
...
Kremíkový boh mi je svedkom, že som sa to snažil napísať tak, a toto bola asi štvrtá verzia otázky, aby nedošlo k otočeniu problému z "udělátko na hovory a sms" na "nepotrebuješ to, lebo všetci ponúkajú esim". :D

Pardon. :D Asi by pomohlo zdůraznit tam, že to je dlouhodobý pobyt a hlavní problém je "fungovat na svém domácím čísle bez drahého roamingu" a úplně vynechat ty esim, protože ty s tím nemají nic společného a odvádí pozornost na běžný problém "data na dovolené".

Ještě mě napadá varianta maminka: Nechat tu primární simku v hloupém telefonu u někoho důvěryhodného, kdo by předával informaci "Pepíček je teď půl roku v Asii, zavolejte mu na WhatsApp."

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 10:54:46 »
Mam viac menej rovnaky problem. Riesim to telefonnym cislom od odoriku (moze byt akykolvek voip operator, odorik mi prisiel ako najlacnejsi). Na mobilnom cisle presmerujem hovory na to odorik cislo, na SIP hovory pouzivam aplikaciu ktora to riesi cez push notifikacie (ja mam napr. groundwire). Ziadne spominane problemy s vybijanim baterky ani s tym, ze by hovory nechodili sa nekonaju.

Problemom su len SMS, ktore sa nedaju presmerovat a dorucuju sa len na SIM. Takze bud gsm brana alebo si simku zober. Ked presmerujes hovory tak sms budu normalne na sim chodit.

Karmelos

• 1 277
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 12:03:52 »
Na příjem hovorů a sms stačí tlačítkáč. ano není to pohodlné, a současné talčítkáče stojí za ho..o, ale službu udělá. V hlavním telefonu s místní kartou  pak můžeš zavolat přes wacap zpátky nebo jak libo. ten talčítkáč tě  příjde na pár korun, dá se nosit v kapse vydrží týden, takže na příjmu seš pořád.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 14:24:26 »
Mam viac menej rovnaky problem. Riesim to telefonnym cislom od odoriku (moze byt akykolvek voip operator, odorik mi prisiel ako najlacnejsi). Na mobilnom cisle presmerujem hovory na to odorik cislo, na SIP hovory pouzivam aplikaciu ktora to riesi cez push notifikacie (ja mam napr. groundwire). Ziadne spominane problemy s vybijanim baterky ani s tym, ze by hovory nechodili sa nekonaju.

Problemom su len SMS, ktore sa nedaju presmerovat a dorucuju sa len na SIM. Takze bud gsm brana alebo si simku zober. Ked presmerujes hovory tak sms budu normalne na sim chodit.
Pokud SIP klient v mobilu přijímá hovory, pak musí soustavně komunikovat s ústřednou operátora (neboli běžet v mobilu na pozadí) a vybíjení baterie zde bohužel je. Stejně tak je zde nespolehlivost, protože Android má snahu vypínat na pozadí kde co, a to i když si to user nepřeje a nastaví si to dle sebe. Android prostě takový je. A na iOS je to s VoIP snad ještě horší.

SMS se dají přeposílat, appek na to je dost, namátkou "SMS forwarder", "Handcent SMS" (osobně vyzkoušeno a bez problémů) a další.

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 15:23:25 »
RPi, miniPC, VM

+ USB dongle
+ Asterisks-chan
+ Asterisks/FreePBX (mozna i 3Cx)

nebo

RPi, miniPC, VM, Yeastar PBX
+ 2G/3G grana od 2k
+ 4G/LTE brana od 10k

nebo

glocalme.com

brk

• 245
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 16:07:17 »
Co něco jako:
https://forum.odorik.cz/viewtopic.php?t=4364
https://www.ispshop.cz/index.php?main_page=product_info&products_id=305

Vlastní zkušenost nemám. Jen jsem si vzpomněl na tohle vlákno.

_Jenda

• 1 655
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #11 kdy: Dnes v 16:53:17 »
Pokud SIP klient v mobilu přijímá hovory, pak musí soustavně komunikovat s ústřednou operátora (neboli běžet v mobilu na pozadí) a vybíjení baterie zde bohužel je.
Když jsem byl malý, tak na tohle fungovaly push notifikace. Tj. aplikaci šlo vzdáleně probudit přes mobilní síť (ne perzistentní datové spojení).

K původnímu dotazu: pozor, že operátoři se za tohle mohou mstít. Například z podmínek Kaktu:
Citace
Bez smlouvy o propojení nesmíš směrovat provoz do naší sítě (např. směrování hovorů přes
GSM brány). Porušení tohoto zákazu budeme považovat za podstatné porušení Smlouvy
a můžeme po tobě chtít zaplatit smluvní pokutu ve výši 10 000 Kč za každou SIM kartu,
kterou máš aktivní v den, kdy je takové směrování poprvé prokázáno.
I když, technicky, hmm, je tvoje použití spíše směrování hovorů z jejich sítě ven, pokud to budeš používat jen pro příchozí hovory (pro odchozí dává smysl používat VoIP, pokud nechceš využít nějaký neomezený tarif na té své SIM).
« Poslední změna: Dnes v 16:55:09 od _Jenda »

« Odpověď #12 kdy: Dnes v 18:02:21 »
Maximalne jednoducha volba:

tayumon.com

« Odpověď #13 kdy: Dnes v 20:26:07 »
2N ukončila výrobu bran VoiceBlueNext, takže jediná značka, o který vím, že pořád prodává brány na SIMkarty, je DINStar.
Pokud ti jde o to, mít mobilní číslo doma, a pak to dostat po datech to mobilu, je to "relativně triviální" a celkem standardní.
GSM bránu dáš jako SIP periferii k softwarový ústředně (Asterisk, Cisco UCM, 2N Netstar, apod.), a pro mobil vytvoříš SIP pobočku, jako která se ten mobil bude k ústředně registrovat. Hovor pak přijde na SIMku, po SIPu dorazí do ústředny, ta ho pošle na cílovou pobočku (tvůj mobil) SIPem. Ty si potřebuješ jen zajistit, abys měl vždycky datový přenosy a abys měl ústřednu dostupnou v síti, ať už vystavením portu na NATu, nebo přítupem skrz třeba TailScale nebo Wiregueard (podle toho jestli máš nebo nemáš veřejnou adresu).
Ty příchozí hovory budou mít samozřejmě příslušnou identifikaci volajícího.
Samozřejmě jde to i v kombinaci s pevným číslem nebo virtuálním číslem, akorát tam budeš mít navíc platby za příslušný služby.
O2 umí i tzv virtuální ústřednu, že ti celej tenhle cirkus můžou provozovat u sebe, ale samozřejmě za to platíš. Když pojedeš na sebe, musíš si zase zajistit, abys měl spolehlivou konektivitu, uzálohovaný napájení, a spolehlivej server kde pojede ústředna; pokud na tom budou závislý tvoje výdělky, asi to nechceš provozovat doma, zatímco jsi na rok na opačný straně planety.
« Poslední změna: Dnes v 20:28:17 od Marek Staněk »