- satelitní televize funguje na mezifrekvenci kolem 1.5GHz; RF je jenom v LNB na parabole, všechno další je tato mezifrekvence. Btw. nevím jaká je její šířka pásma, vygooglil jsem že snad 30 MHz, to HackRF neprotlačí přes to USB2.0 a Pluto z toho Zynqu dost s odřenýma ušima.
Tyjo, jak se ten svět mění...
DVB-S2 (S2X ?) jsou potomkem DVB-S jsou potomkem analogové satelitní televize.
V dobách analogového satelitu byla mezifrekvence pro "satelitní" kanály zhruba v pásmu 950-2150 MHz. Rastr TV kanálů byl tuším 8 MHz = teoretická maximální šířka pásma v MHz.
Když přišel digitál, tak DVB podle mého začínalo s tímto 8MHz kanálovým rastrem i na satelitu.
A původní DVB-S, v době kdy jsem mu na moment věnoval trochu pozornost, jelo zásadně QPSK = čtyři stavy = dva bity na symbol. Protože satelitní přenos má tradičně mizerný odstup signál/šum a možná hůř, mizernou linearitu.
Teď koukám, že DVB-S2 přitlačilo na pilu se šířkou pásma. Našel jsem
nějaký relativně raný test report (2007), kde jeli při nějakém eventu Eurovize na "páteři" pri interní potřeby šířku pásma 36 MHz, což bylo v té době asi maximum. Pro srovnání, u nás se nasazovalo DVB-T plošně tuším v roce 2012 (první digitální tma), T2 v roce 2019-2020. Satelit byl technologicky vždycky trochu napřed před pozemním DVB, protože na satelitu není pásmo až tak vzácné: je násobeno pozicemi na stacionární orbitě a tuším se v rámci pozice dala i přepínat směšovací frekvence a polarizace, viz DISEQ-C.
Pokud DVB-S2 jelo běžně 36 MHz a modulaci maximálně APSK32, tak
DVB-S2X umí násobit šířku kanálu (72 MHz a možná i víc) a viděl jsem zmínky až o APSK256.
Mimochodem zajímavá věc, tohle APSK. Připadá mi, že ta konstalace měla být původně odolnější vůči nectnostem satelitního kanálu, ve srovnání např. s QAM - ale v momentě, kdy se bavíme o konstalaci 256 bodů, je ten obrazec každopádně tak napěchovaný, že je to snad už docela jedno, jestli je "polární" nebo "šachovnicový" :-)
Tak či onak mám pocit, že může být zajímavý technický problém, pomocí softwaru na PC, ze streamu kolem 100 Mbps softwarově demuxovat MPEG, nemluvě o demodulaci. Ačkoli... FFT by asi šla akcelerovat GPU...
Ale tak nějak vůbec, z hlediska bastlení mi tohle kdovíjak sexy nepřijde. Nekódovaných bude jenom pár kanálů, stejně na televizi nekoukám, demodulátor / demultiplexer bych musel někde stáhnout hotový a zuby nehty přeložit, že bych si na to něco napsal sám naprosto nehrozí... nevidím tam z mého úhlu pohledu moc prostoru pro nějaký hřejivý pocit Jánošíkova vítězství. Přijde mi, že ta doba je pomalu pryč, koukám i Digizone fórum na Lupě tiše zmizelo aniž bych si všiml...