Kontrola věku při přístupu na sociální sítě

a6b

• 227
    • Zobrazit profil
pripada mi, ze cely svet chce zacit kontrolovat vek pro pristup na socialni site.
a ta kontrola veku se neobejde bez nejakeho identifikacniho mechanismu.

jste ochotni nekam scanovat svoji obcanku, abyste mohli na socialni site?

jake dalsi moznosti existuji, aby clovek mohl anonymne na socialni sit, nezavisle socialni site na toru?

ja mam obavy, ze to povede ke kontrole, nasledne k autocenzure i cenzure a omezeni svobody internetu.

Re:Kontrola věku při přístupu na sociální sítě
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 07:59:55 »
skenovat občanku není třeba, stačí nulová blokace platby na platební kartě. a jelikož banky karty vydávají až od věku 16 let, máš kontrolu věku zajištěnou. protože pokud použije cizí kartu, dopouští se trestného činu zneužití platebního prostředku buď on, nebo ten co mu ji půjčil.

a6b

• 227
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 08:09:39 »
skenovat občanku není třeba, stačí nulová blokace platby na platební kartě. a jelikož banky karty vydávají až od věku 16 let, máš kontrolu věku zajištěnou. protože pokud použije cizí kartu, dopouští se trestného činu zneužití platebního prostředku buď on, nebo ten co mu ji půjčil.

no tak to muze stejne tak pouzit bankovni id :-)

ted jsem neco nasel o zero proof knowledge, ale zatim me nenapada jak prokazat vek, ani bys prozradil vek.
pripadne i existuji operace nad zasifrovanymi daty (vek), ktere mohou overit vypoctem vysledek.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 08:16:27 »
banky karty vydávají až od věku 16 let

To není rozhodně pravda, moje děti mají platební karty asi od deseti let, takže tohle nefunguje.

Řešením je samozřejmě národní identita, kterou má dneska většina občanů. Jde jen o to, jaké informace by se předávaly třeba těm sociálním sítím nebo jiným službám. Neměl by být problém předat jen informaci o věku.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 08:24:53 »
Ad autocenzura: ano bejval jsem drzejší, když jsem psával anonymně :-)

Jinak ohledně "co bude": třeba dorost objeví dávné podzemní struktury typu IRC, Majordomo nebo NNTP (inn). Hrome... asi bych tady neměl obě strany barikády tolik navádět :-)
Zamačknul jsem nostalgickou slzu. Tihle dinosauři jsou centralizovaní. Pokud by se vrátili do módy a dostalo by se jim mediální publicity, nejspíš by po nich regulátoři skočili.
Skutečné zlo v internetu má svoje cestičky podstatně lépe utajené, a tahle mediální bouře na hladině oceánu mu nijak nepřekáží.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 08:30:12 »
[...] protože pokud použije cizí kartu, dopouští se trestného činu zneužití platebního prostředku buď on, nebo ten co mu ji půjčil.
To tedy opravdu nedopouští. Trestný činem je leda "neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku" (§ 234) ale tam výslovně musí jít o opatření či zpřístupnění bez souhlasu oprávněného uživatele nebo musí být celý prostředek padělaný či pozměněný. Platební kartu můžete půjčovat komu chcete a ten s ní pokud s tím souhlasíte může běžně platit. Možná to odporuje podmínkám bank nebo vydavatelů, to netuším, ale trestný čin to opravdu není.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 08:31:19 »
Většina lidí je tam pod skutečnou identitou a předává té společnosti takové množství informací o svém soukromém životě, že nějaký sken občanky proti tomu není nic. Pro fake profilům stejně všechny socko sítě bojují, takže se bez vás obejdou. Prostě tam nelezte, když vás tam nechtějí.

Technicky by to muselo být zajištěno tak, aby se předávali jen nezbytně nutné údaje pro ověření, tedy třeba jen informace o věku. Sken celé občanky je overkill, protože obsahuje mnoho informací nepotřebných pro daný úkon.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 09:28:53 »
Řešením je samozřejmě národní identita, kterou má dneska většina občanů. Jde jen o to, jaké informace by se předávaly třeba těm sociálním sítím nebo jiným službám. Neměl by být problém předat jen informaci o věku.
Vubec nejde o to jesli se preda "jen" informace o veku. Ke spojeni identity s realnou osobou dojde v kazdem pripade. A to presto, ze existuji zero-knowledge mechanismy na overeni. Protoze to neni v zajmu ani jedne ze stran nebudou pouzity (ne, uzivatel neni zucastnena strana, ktera nehoho zajima). Jedine co dostaneme je "ujednani o ochrane osobnich udaju". Ale nadeje, ze data nebudou vyuzita/zneuzita je zcela marna.
A uprimne kdyz vidim co se deje jinde me fakt, ze jsme stale jeste bezpecna zeme ktera nepronasleduje za nazor neutesuje. To plati dnes. "Vcera" to neplatilo a "zitra" bude do vi co.

a6b

• 227
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 09:53:00 »
Vubec nejde o to jesli se preda "jen" informace o veku. Ke spojeni identity s realnou osobou dojde v kazdem pripade. A to presto, ze existuji zero-knowledge mechanismy na overeni. Protoze to neni v zajmu ani jedne ze stran nebudou pouzity (ne, uzivatel neni zucastnena strana, ktera nehoho zajima). Jedine co dostaneme je "ujednani o ochrane osobnich udaju". Ale nadeje, ze data nebudou vyuzita/zneuzita je zcela marna.
A uprimne kdyz vidim co se deje jinde me fakt, ze jsme stale jeste bezpecna zeme ktera nepronasleduje za nazor neutesuje. To plati dnes. "Vcera" to neplatilo a "zitra" bude do vi co.

takze co nam zbyva krome politickeho boje?
decentralizovane site, tor/onion, nezavisle sousedske sitovani?

Wasper

• 251
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 10:12:35 »
ja mam obavy, ze to povede ke kontrole, nasledne k autocenzure i cenzure a omezeni svobody internetu.
Ano, to je pravy ucel celeho toho nesmyslu.

Bojovat proti tomu je treba jak obcansky (dat politikum jasne a hlasite na srozumnenou, ze tudy opravdu ne), a soucasne i technicky. VPN/tor do svobodneho sveta, vybudovat si paralelni strukturu (CB, ...) apod.

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 10:22:43 »
Nebo to prostě nepoužívat? Já třeba sociální sítě vůbec nepoužívám a taky jsem na živu.

Ano, může vám to zkomplikovat nějaké sociální kontakty ve smyslu, že na vás "kamarádi" zapomenou, protože nejste v nějaké skupině, ale já osobně to beru tak, že pokud mne třeba někdo nepozve na oslavu, protože nejsem ve skupině, tak to nejsou kamarádi.

Opravdový přátelé nepotřebují upomínky v kalendáři a jiné automatizované systémy. Fotky si ukážeme u kafe, zasmějeme se, a nepotřebujeme si k tomu dávat srdíčka a palce nahoru.

Kamui

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 10:37:27 »
Nebo to prostě nepoužívat? Já třeba sociální sítě vůbec nepoužívám a taky jsem na živu.

Sociální síť bude pro tyto potřeby třeba i YouTube nebo Reddit. Opravdu má čtrnáctiletým dovoleno dívat se pouze na infantilní obsah na YT Kids?

« Odpověď #12 kdy: Dnes v 10:56:22 »
Většina lidí je tam pod skutečnou identitou a předává té společnosti takové množství informací o svém soukromém životě, že nějaký sken občanky proti tomu není nic. Pro fake profilům stejně všechny socko sítě bojují, takže se bez vás obejdou. Prostě tam nelezte, když vás tam nechtějí.

Technicky by to muselo být zajištěno tak, aby se předávali jen nezbytně nutné údaje pro ověření, tedy třeba jen informace o věku. Sken celé občanky je overkill, protože obsahuje mnoho informací nepotřebných pro daný úkon.
Sociální sítě bojují možná proti botům, ale nikoliv proti falešným profilům, za kterými stojí konkrétní lidé. A to už proto nebojují, že i falešný profil je stále příjemcem reklamy, o což sociálním sítím jde především. Ostatně stačí kouknout na FB nebo X a jmen typu "Mia" (případně s nějakým dodatkem před nebo za tímto jménem) jsou tam tuny. To je samozřejmě jenom příklad, podobných dalších smyšleností jsou socky plné.

« Odpověď #13 kdy: Dnes v 11:22:28 »
Sociální síť bude pro tyto potřeby třeba i YouTube nebo Reddit. Opravdu má čtrnáctiletým dovoleno dívat se pouze na infantilní obsah na YT Kids?
Možná by bylo dobré obecně rozlišovat (nemám na mysli vás, skutečně to myslím obecně) co je sociální síť primárně a co sekundárně i když uznávám, že se to někdy ne úplně dobře rozlišuje. Na druhou stranu: naše děti žádné smartphony nemají (k ničemu je nepotřebují) a když se chtějí na něco konkrétního dívat, půjčí si na optání společný tablet. Myslíte, že o tolik přicházejí? No, televizi nemáme patnáct let, asi tak. A ne, fakt nejsou "sociálně vyloučené" jak si někteří vyděšení myslí. Nemluvě teda o tom, že v některých případech je takové vyloučení spíš k užitku než na škodu.