Pokud jde o katastrofické scénáře, tak na ně je armáda docela dobře připravena již mnoho let. Pokud si vzpomínám, někdo z armády mi říkal, že po celé republice existuje spousta takových krizových center, která jsou samostatná v tom směru, že tam člověk najde vše potřebné pro přežití - voda, jídlo, postele, spacáky, oblečení, střecha nad hlavou, elektřina z agregátoru s dostatkem pohonných hmot, světlo, vysílačky, rádio, no prostě všechno to nejdůležitější.
Už si nepamatuji na jak dlouho tam ty zásoby všeho jsou, možná na několik měsíců a kapacita pro množství lidí taky nic moc. Tyto centra jsou většinou někde v přírodě mimo města a vesnice, ovšem nedaleko, řekněme tak do pár desítek kilometrů. Blízko mého bydliště jsou hned dvě taková centra, ale již jsem zapomněl kde.
Toto samozřejmě není celá připravenost. Jen ukázka, že se o připravení se na cokoliv někdo zajímá a hlavně něco dělá.
O katastrofě jsem ale nechtěl tak úplně hovořit, spíše na ní jen okrajově upozornit. Máme ještě nějaký ten čas, než přijde celosvětová válka. Osobně věřím, že nám se ta válka vyhne, ale samo o sobě to nepůjde.
V této diskusi jsem jen chtěl nastínit zranitelnost v určitém specifickém oboru, který se týká přístupu do naší sítě ze zahraničí. Proto předpokládám, že řešení v této věci by mohl být intranet na národní úrovni. Ne za účelem cenzury, ale za účelem ochrany.
Někdo tady psal, že to nemá cenu řešit, protože nás čeká odvod na frontu. Pevně věřím, že žádná klasická frontová linie u nás nebude. Spíše jakási vnitřní fronta - ničit republiku zevnitř. To už se děje roky, možná dokonce i celá století. A nikdy mě nepřestává udivovat, že se na tak strategickém místě v centru Evropy pořád ještě držíme.
Doufám, že to tak bude ještě dlouhé roky. A k tomu nám dopomáhej ... (každý ať si sám doplní kdo).