Existuje nějaká náhrada za 3G Zónu / femtocell?

Re:Existuje nějaká náhrada za 3G Zónu / femtocell?
« Odpověď #15 kdy: 20. 02. 2026, 10:44:20 »
Jako první možná nejlevnější řešení bych zkusil jiný router. Já třeba měl problém s VoIP aparáty se starým dlinkem a když jsem místo něj dal levný Mikrotik, problém ustal.

Vyzkoušeno, 2 TP-Linky, nyní Mikrotik, stejné.

« Odpověď #16 kdy: 20. 02. 2026, 10:50:17 »
VoWiFi v pozadí používá klasický IPsec, tak možná zkontrolovat jaký jsou nastavený UDP timeouty v NAT na routeru a prodloužit je, klidně třeba na 15 minut, když se ten telefon uspí, tak se moc k častým keepalive mít nebude. Pokud NAT dělá operátor, tak si pořídit veřejnou adresu co bude zakončená na vlastním routeru, aby tohle bylo pod kontrolou.

Vyzkouším, veřejnou IP mám, ale router na střeše má ISP, tak pošlu požadavek, mikrotik dole mám já.

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 15:34:03 »
A pokud to [VoWiFi] snad ještě některý virtuál nepodporuje, tak nezbývá než změnit operátora, moje Emtéčko to umí od 2020.
Poněkud problém je, že ho musí podporovat nejen operátor ale i koncové zařízení a pak navíc musí operátor podporovat to koncové zařízení a to koncové zařízení musí také podporovat toho operátora. Čili ve výsledku si můžete s velkou částí zařízení trhnout nohou operátor neoperátor čili i to je taková alternativa nealternativa.

Toto je najhorsie, co mohli pri vymyslani VoLTE spravit ... v pripade GSM je uplne jedno od koho je telefon a kde bol kupeny. Staci zalozit SIM a da sa snim telefonovat (po drobnych nastaveniach idu aj SMS a data) ... napr. SK Orange ma na VoLTE nejaky whitelist a funguje to len na telefonoch, kde je od nich upraveny firmware. Tym padom ma clovek na vyber jednotky kusov telefonov, ktore predavaju u nich v eshope ... stale nechapem kde sa tam stratila logika ...

... a tam niekde aktualne aj konci vypinanie 2G. Ked by vypli 2G, tak vacsina ludi pride o moznost telefonovat, co si dovolit nemozu.

Dalsia absurdnost VoLTE je podpora medzi operatormi. Mozem si kupit telefon v Orange a bude mi fungovat VoLTE, ale to negarantuje, ze mi napr Telekom bude vediet spojit hovor na 112 ...