Nákup nového širokoúhlého monitoru

Re:Nákup nového širokoúhlého monitoru
« Odpověď #15 kdy: 21. 02. 2025, 20:18:30 »
Může být fajn, možná bych chtěl ale více prostoru do šířky než na výšku. Tedy s podobnou úhlopříčkou širokoúhlejší. A asi prohnutý.

Na odkazu moc parametrů není. Je to Flicker-free? Nevím. Má VESA Mount (abych mohl použít stojan dle vlastní volby)? Nevím. Zmiňují noční režim, ale není mi z popisu jasné, v čem to bude lepší než SW řešení, které může fungovat naprosto automaticky v závislosti na čase.

« Odpověď #16 kdy: 21. 02. 2025, 20:21:45 »
Viac info: https://www.displayspecifications.com/en/model/dcde3b3a

A zamyslam dat existujuci monitor vedla a vertikalne
« Poslední změna: 21. 02. 2025, 20:26:19 od studentNA »

« Odpověď #17 kdy: 21. 02. 2025, 23:07:26 »
jo, akademicke teoreticka analyza od stolu. .

se mnohokrat diskutovalo. malokdo je na FRC citlivy = OK, pokud nemam 100% jistotu, ze na to nejsem citlivy (a 30 minutovym testovanim se to vyvratit neda), tak to rozhodnuti by melo byt jednoduche..

Ad na práci: Jiné požadavky může mít práce programátora a jiné práce grafika…

Ad FRC: Ač to samozřejmě nebude dosahovat takových kvalit jako plná barevná hloubka bez emulace, mám takové podezření, že v případech, kdy někomu vadil takový monitor na oči, v tom bylo FRC nevinně. FRC emuluje více úrovní barvy IIUC tím, že rychle přepíná mezi dvěmi sousedními úrovněmi. Pokud to jsou ale sousední úrovně, nepřijde mi to nějak drastické. Spíše bych čekal, že to byly situace, kdy někdo měl monitor, kde se šetřilo na každém místě, a problém byl jinde, nejspíš v podsvícení. Některé monitory řeší intenzitu podsvícení pomocí PWM, tedy rychle střídají zapnuto a vypnuto, aby tím nasimulovaly požadovanou úroveň podsvícení. Ani to ještě nemusí být problém, pokud se to děje na rozumně vysoké frekvenci, případně za některých světelných podmínek a za některých úrovní jasu. Někomu to může být nepříjemné, někdo to sice hned nevnímá, ale zorničky se rychle přizpůsobují pohybem tam a zpátky.

Mimochodem, analogicky k podsvícení může být stejný problém i u zdrojů světla. Některé levné LED zdroje blikají na 100 Hz (na vstupu mají 50 Hz, za jednu periodu jsou dvě amplitudy, odtud 100 Hz), tam je mi to nepříjemné a vidím trhaný pohyb. (Výrobce asi ušetřil na kondenzátoru.) U wolframových žárovek sice těch 100 Hz taky naměřím, ale žárovka nestihne tak rychle vychladnout, aby úplně zhasla, a okem to nepozoruju. U PWM blízko 600 Hz (tuším cca 584 Hz) mi to nevadí.

« Odpověď #18 kdy: 21. 02. 2025, 23:17:00 »
Ad FRC: Co je na té analýze špatně? Rád se nechám poučit. A myslím to naprosto vážně. Ten mechanismus, jak by mohlo FRC vadit, tam fakt nevidím, ale rád se nechám poučit.

A rozhodně nerozporuju, že nějaký konkrétní FRC monitor může někomu vadit, jen bych většinou ten problém hledal jinde než ve FRC.

Tak já 100% jistotu nemám, ale klidně bych si monitor s FRC koupil. Když náhodou budu mít smůlu, bude to pár tisíc ztráta (rozdíl nákup nového a prodej použitého + transakční náklady). S ohledem na odhadovanou nízkou pravděpodobnost…

none_

• 105
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 22. 02. 2025, 14:47:53 »
Já bych jen přidal, že ne každý se naučí žít s takovouhle krávou. Obzvlášť v korporatu, kde nemůže instalovat, co se mu zachce. Defaultní Windows manager je IMHO něco úplně tragického, jakmile máte takhle velký. Mně osobně se se dvěma monitory a jedním z nich na půl, pracuje lépe než s tímhle velkým. A co vidím u méně technicky zdatných kolegů, to bych brečel. Uprostřed toho obřího displeje mají rozpláclý mirror notasu, kterej je 16:9.

Takže ideálně doporučuji ozkoušet...

aaa158

• 249
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 24. 02. 2025, 09:57:10 »
Viac info: https://www.displayspecifications.com/en/model/dcde3b3a

A zamyslam dat existujuci monitor vedla a vertikalne

Mam hlavny 28" 4k Samsung (relativne stary, 4 rocny), vlavo laptop (16" 2k) vpravo nejaky HP 27" 2k vertikalne. Momentalne setup na ktorom nemam co vylepsit.

PS: zacinal som ako student na 12" crt s rozlisenim 640x480  :'(

« Odpověď #21 kdy: 24. 02. 2025, 13:40:17 »
a na tom 4k mas aky scaling nastaveny? obavam sa toho, ze ak by som zobral 32" 4k, tak to bude dost male a scalingom si uberiem priestor. Monitor mam vzdialeny cca. 70cm

« Odpověď #22 kdy: 24. 02. 2025, 18:20:21 »
+ e-ink ctecku jako dalsi PC vystup, kdyz mam extra unaveny oci.