Nákup nového širokoúhlého monitoru

Re:Nákup nového širokoúhlého monitoru
« Odpověď #1 kdy: 19. 02. 2025, 13:33:34 »
... a dotaz zní ... ?

« Odpověď #2 kdy: 19. 02. 2025, 13:47:09 »
otazka znie, aky z tychto 2 by ste zvolili? :)

hknmtt

• 250
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 19. 02. 2025, 14:12:57 »
LG

« Odpověď #4 kdy: 19. 02. 2025, 14:27:41 »
mozem sa opytat, ze preco LG?

« Odpověď #5 kdy: 19. 02. 2025, 14:35:28 »
se to tady nedavno probiralo

divej se na displayspecifications

e.g.
https://www.displayspecifications.com/en/model/4cd9376c

nekdo psal, ze FRC mu zpusobuje problemy s ocima, nedokazu posoudit, vsechny monitory ktere pouzivam maji plnou barevnou hloubku bez FRC
jini zase, ze 60hz je malo, mozna maji pravdu, 30hz mi taky vadi, ale nikdy jsem dlouho nesedel u monitoru s vic jak 60hz , tak mi to nechybi

vetsinou kupuju levnejsi monitory s VA panelem a nizsi svitivosti. Na programovani mi to staci. napr. https://www.displayspecifications.com/en/model/5c6f1324

« Odpověď #6 kdy: 19. 02. 2025, 14:36:50 »
mozem sa opytat, ze preco LG?

:) co takto nejdriv napsat, k cemu ten monitor chces pouzivat?

« Odpověď #7 kdy: 19. 02. 2025, 15:11:43 »
na pracu home-office. denne 8h za pc. Hry nehravam, max ked nieco zaujme a ked rodina dovoli, takze velmi vynimocne :D

« Odpověď #8 kdy: 19. 02. 2025, 18:08:53 »
na pracu home-office. denne 8h za pc. Hry nehravam, max ked nieco zaujme a ked rodina dovoli, takze velmi vynimocne :D

Tak to bych koupil něco za max. polovinu a zbytek bych šel utratit s děckama do lunaparku nebo do aquaparku :), nebo bych pořídil polohovací stůl. Pokud do teď funguješ s 27" monitorem. Přikoupil bych k němu 32" 4k, který bych nastavil na 150% scale, tak dostaneš stejnou plochu jak 2k monitor, ale velmi dobrou ostrost obrazu. Přesně tento setup mám a k tomu ntb, vše připojené přes dock. Tři monitory na vývoj úplně ideální. Pokud má ten 27" jen FHD tak bych zvažoval 27" 2k monitor. Oba monitory mám na ramenech. Mám pak víc místa na stole a manželka si je může nastavit jak potřebuje doslova jedním prstem.

« Odpověď #9 kdy: 19. 02. 2025, 18:14:06 »
Co sa tyka toho FRC o tom viem. Ten Lg ma 8bit+Frc a Dell ozajstnych 10bit. Dell horsiu odozvu oproti Lg.
Podla mna 27" je max co sa tyka rovneho monitora. 32" by sa mi zdalo celkom dost ak by bol rovny

vcunat

• 148
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 19. 02. 2025, 18:17:15 »
Zakřivenost to pro mě neřeší.  Ukroutil bych si hlavu.  Anebo to dal od sebe dál, ale proč pak tu velikost, že?

hknmtt

• 250
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 19. 02. 2025, 19:28:21 »
Co sa tyka toho FRC o tom viem. Ten Lg ma 8bit+Frc a Dell ozajstnych 10bit. Dell horsiu odozvu oproti Lg.
Podla mna 27" je max co sa tyka rovneho monitora. 32" by sa mi zdalo celkom dost ak by bol rovny

rovny monitor je v pohode aj 38". mam 32" a je to bez najmensich problemov(bral by som aj vecsi). su ludia co pouzivaju LG TV ako monitor a maju 40", aj viac, a da sa to(pozri na youtube). ale je to primarne o tom ako je daleko monitor od oci a prave len to limituje zorne pole(samozrejme sa musi upravit DPI v operacnom systeme).

taktiez neverim ze ten dell ma naozaj 10bit za tu cenu. to bude ako moj, ze ma 10bit len akoze ale realne ma 8bit + menajaku color magic ktora dava len vizualny dojem ociam ze je tam 10bitov ale realne nie je.

« Odpověď #12 kdy: 19. 02. 2025, 19:33:58 »
No na tej stranke displayspecifications pisu ze ma true 10bit bez frc.

« Odpověď #13 kdy: 20. 02. 2025, 08:30:26 »
Ad na práci: Jiné požadavky může mít práce programátora a jiné práce grafika…

Ad FRC: Ač to samozřejmě nebude dosahovat takových kvalit jako plná barevná hloubka bez emulace, mám takové podezření, že v případech, kdy někomu vadil takový monitor na oči, v tom bylo FRC nevinně. FRC emuluje více úrovní barvy IIUC tím, že rychle přepíná mezi dvěmi sousedními úrovněmi. Pokud to jsou ale sousední úrovně, nepřijde mi to nějak drastické. Spíše bych čekal, že to byly situace, kdy někdo měl monitor, kde se šetřilo na každém místě, a problém byl jinde, nejspíš v podsvícení. Některé monitory řeší intenzitu podsvícení pomocí PWM, tedy rychle střídají zapnuto a vypnuto, aby tím nasimulovaly požadovanou úroveň podsvícení. Ani to ještě nemusí být problém, pokud se to děje na rozumně vysoké frekvenci, případně za některých světelných podmínek a za některých úrovní jasu. Někomu to může být nepříjemné, někdo to sice hned nevnímá, ale zorničky se rychle přizpůsobují pohybem tam a zpátky.

Mimochodem, analogicky k podsvícení může být stejný problém i u zdrojů světla. Některé levné LED zdroje blikají na 100 Hz (na vstupu mají 50 Hz, za jednu periodu jsou dvě amplitudy, odtud 100 Hz), tam je mi to nepříjemné a vidím trhaný pohyb. (Výrobce asi ušetřil na kondenzátoru.) U wolframových žárovek sice těch 100 Hz taky naměřím, ale žárovka nestihne tak rychle vychladnout, aby úplně zhasla, a okem to nepozoruju. U PWM blízko 600 Hz (tuším cca 584 Hz) mi to nevadí.

« Odpověď #14 kdy: 21. 02. 2025, 20:07:58 »
Dnes som objavil takuto novinku, robene pre programatorov. Co vravite?

https://www.amazon.com/BenQ-RD320UA-3840x2160-Programming-Monitor/dp/B0DFCYXMD3