Inštalácia tlačiarne v openSUSE

Inštalácia tlačiarne v openSUSE
« kdy: 20. 02. 2023, 20:45:09 »
Ahojte

Chcem vás poprosiť o radu. Doteraz som používal Ubuntu a mám tam nastavené sieťové tlačiarne. Tlačiarne sú podporvané, mám ppd súbor a Ubuntu ich automaticky našlo na sieti. Ja už som len dokončil sprievodcu a zadal ppd súbor ako ovládač. Používam ich cez IPP.

Na OpenSuse sa mi nepodarilo tlačiarne na sieti nájsť ani nainštalovať. Skúšal som to cez Yast aj cez system-config-printer (ten je aj v Ubuntu). Keď dám prehľadávať sieť tak nič nenájde. Keď som zvolil sprievodcu a dal IPP a ručne nastavil IP adresu aj tak nič nenašiel.

Pozeral som aj dokumentáciu a tam je totožný postup.

Má niekto s týmto skúsenosti?

Ďakujem
« Poslední změna: 20. 02. 2023, 20:57:42 od Petr Krčmář »

Re:Inštalácia tlačiarne v openSUSE
« Odpověď #1 kdy: 20. 02. 2023, 22:13:52 »
Co to je za tiskárnu? Já tohle v openSUSE nejčastěji řeším přes CUPS http://localhost:631/ kde se lze přihlásit jako root. V případě HP přes ten jejich HPLIP. U Canonu, Lexmarku, Brotheru (z toho, co mi poslední dobou prošlo rukama) je typicky potřeba nainstalovat jejich ovladače, což může mýt docela pruda, protože mívají nějaké polofunkční skripty. Jestli je problém ve spojení, tak bych ještě zkontroloval, že to někde po cestě neblokuje nějaký FW, třeba pomocí nc -vz.

« Odpověď #2 kdy: 20. 02. 2023, 22:39:16 »
Ahoj

Je to Xerox b230 a Lexmark mb2200.
V Ubuntu mi ich systém našiel úplne sám. Ja som tam len zadal PPD súbor aby boli dostupné všetky voľby tlačiarne a info o úrovni toneru. Ale aj bez toho to fungovalo.

Postupoval som podla tohto:
https://freeaptitude.altervista.org/articles/add-a-network-printer-through-yast-under-opensuse.html#

Len stým rozdielom že k moim tlačiarnam je len ten PPD súbor.

« Odpověď #3 kdy: 20. 02. 2023, 23:05:45 »
Ahoj

Tak už som nato došiel. Blokoval to firewall. Som si to aj prečítal v návode aj som ho cez klikátko vypol ale nenapadlo ma reštartovať PC.

Po reštarte sa tlačiarne samé objavili v zozname.

Ešte musím zistiť ako nastaviť firewall aby som ho mohol mať zapnutý a zároveň aby neblokoval tlačiarne.

« Odpověď #4 kdy: 07. 04. 2023, 20:20:08 »
Ahojte

Vrátim sa ešte k tejto téme.
Dosiahol som to že sieťové tlačiarne mi OpenSuse nájde samo a nieje potrebný žiadny dodatočný ovládač. Potrebujem ešte poradiť s doladením:

1:
Na lokálnej sieti to Funguje iba keď mám komplet vypnutý firewall (systemctl stop firewalld.service). V Yaste pre FW som pridal IPP a IPP-client do stĺpca "povolené" ale asi to nestačí lebo po zapnutí mi tlačiarne nenájde. Viete mi poradiť ako nastaviť FW aby neblokoval vyhladávanie tlačiarní?

2:
Najradšej by som mal tlačiarne nastavené priamo cez IPP s kon kretnou IP adresou. Cez "Gnomácky" "system-config-printer" to vyklikať ide. Lenže cez nastavenia tlačiarní v yaste nato neviem prísť a naviše pridanú tlačiareň z gnome dialogu tam nieje vidno. Z toho ich manuálu som jeleň.

3:
Bod 2 potom generuje problém že keď sa prihlasím do WireGuard VPN tak tam už tlačiarne samé od seba nevidím a ostáva iba system-config-printer dialog.

Ideálny stav:
Tlačiarne by som chcel nastaviť cez grafický Yast a s pevnou IP cez IPP protokola mať správne nastavený a zapnutý firewall.

Ak sa nájde niekto kto toto absolvoval budem vďačný za každú radu.

« Odpověď #5 kdy: 07. 04. 2023, 20:25:30 »
a naviše pridanú tlačiareň z gnome dialogu tam nieje vidno
Toto neplatí - tlačiareň pridaná cez system-config-printer je vydieť v Yaste.