Keď som čítal nadpis príspevku tak som si myslel, že povieš vek aspoň 35+ rokov. 23 rokov je vek kedy môžeš začať s hocičím.
Java ako jazyk nie je náročný, resp. je to štandardný objektovo orientovaný, silne typovaný jazyk s C syntaxou. Veľmi podobný je napr. C#. Čo je na Jave náročné je zvládnuť technológie okolo nej a ich spoločnú integráciu. Ak chceš v Jave robiť webové aplikácie (z nejakého dôvodu sa to v nej volá enterprise) tak potrebuješ zvládnuť napr. Maven, Spring MVC, Spring Security, Spring Data, JPA, Hibernate, JSP, Apache Tomcat, SOAP, REST ... Toto je veľmi ťažké zvládnuť sám, preto odporúčam nájsť si nejakého mentora, alebo si prejsť niekoľkými semestrami v Jave na vysokej škole, výborný je napr. druhý stupeň na FI MUNI v Brne. Ak by si chcel robiť v Jave desktopové aplikácie, tak tie sa v nej v podstate nerobia, Java sa používa v 90% prípadov na webové aplikácie. Naučiť sa Javu s mentorom a bez predchádzajúcich skúseností v programovaí do takej úrovne že by si bol použitelný pre firmy trvá asi 3 roky.
Python je pre začiatočníka podstatne jednoduchší ako Java. Ak nemáš v Jave mentora, resp. nechce sa ti absolvovať štúdium na vysokej škole, tak je to určite lepšia voľba. V Pythone však nie je toľko pracovných pozícií ako v Jave.
Úplne najľahšia cesta ako sa dostať k programovaniu je začať robiť HTML + CSS šablóny a dopĺňať rôzne validácie formulárov, animácie v JavaScripte. Keď budeš vedieť to, tak môžeš pristúpiť k nejakému zložitejšiemu frontendovému frameworku, napr. AngularJS, React + Redux, a pod. Momentálne sú ľudia s takýmito znalosťami celkom žiadaní, ale ktovie aký bude trend v budúcnosti.
Ja som začínal s nejakým reálnym programovaním v 19-tich ako PHP programátor (vtedy som získal prvý job), v 23 som sa začal učiť Javu a asi v 25 som začal pracovať na prvej komerčnej aplikácii v Jave. To, že niekto tvrdí, že začať treba v 15-tich je s prepáčením volovina ...
Keby potrebuješ nejaký know-how do začiatku tak kľudne napíš správu na
cydreb@icloud.com