Ja si hlidam cca mesicni vydaj (zalohy CSSZ, VZP, energie, hypo, zivotko, investice, mobil, internet...), to vim, ze je nejaka castka. Tohle se cca jednou za rok meni (prepocet zaloh na zaklade danovyho priznani a pripadne navyseni/snizeni energii apod.).
Tj. vim, kolik mi pristane na uctu, kolik mi mesicne zbyde a kolik cca budu platit dan/doplatky na soc./zdrav.
Z toho plyne, ze vim, kolik mesicne cistyho muzu dat stranou. Zaroven nejakej sporak s kratkodobou vypovedni lhutou, tam je takova operativni zaloha, kdyz chcipne auto/pracka/lednicka. Podle toho operuju, jak investuju a kam ty prachy strkam. Ale sem spis konzerva a hodne diverzifikuju, crypto vubec, ETF, CEZ apod. dluhopisy. Loni byl dobrej terminak za 6% p.a., mival sem i stavebka, ale ty uz vsechny dosly a ted uz se to nevyplati.
Neco z toho mam longterm (budu to proste drzet, ja nevim, 20/30 let), neco shortterm (dluhopisy na par let, terminaky).
V planu mam spis nakoupit byty, ale ted se nikam nezenu, trochu vestim z kristalovy koule, ze ty uroky jeste pujdou dolu. Tak rok zpatky jsem vcelku dost premejslel o nakupu garazi, ale dosel sem k tomu, ze cena/vykon je dost mala.
Od doby, co sem skoncil VS a sam se zivim se mi nikdy nestalo, ze bych nemel na zaplaceni cehokoliv, jak jsem psal, dane a DPH si hlidam (DPH nesouvisi s danovym priznanim, muzou po tobe chtit, abys to zacal platit klidne uprostred roku). Dane si delam sam, ale mam znamyho, co kdyztak poradi, ale ted jak je to elektronicky, tak mam proste template z predchozich let a delam to podle toho.
Zaroven hodne setrim, vsechno mam, nekupuju sobe ani rodine nesmysly. Taky kdyz je nejakej vetsi a komplikovanejsi vydaj (rekonstrukce kuchyne), pisu si do detailu ucet.
Profi trader urcite nejsem, ale jinak se za relativne financne gramotnyho povazuju.