Vhodna AI na programovanie (pre neprogramatora)

xunil

• 110
    • Zobrazit profil
Re:Vhodna AI na programovanie (pre neprogramatora)
« Odpověď #60 kdy: 17. 02. 2026, 13:05:02 »
Když máte rád dřevo, materiál a poctivý nábytek, prostě vás nezajímá jak nasypat do CNC stroje program co vám vyřeže nějaké MDF desky co je pak slepíte dohromady a jedete další.
To ano, ale to co prodává masově ta právě ta levná výroba. Stejně tak to bude u toho kódu kde to nabouchá AI , bude to nějak fungovat ale bude to mít své mouchy stejně jako ten nábytek. Zaplatím ale málo
Na druhé straně
Mohu mít velmi pečlivou práci včetně materiálu ale někdo ji bude muset zaplatit. Poptávka bude o dost menší a tím i těžší najít kupce oproti masové produkci, kde to koupíte když jdete pro rohlíky.

U práce se dřevem ještě najdou někoho kdo ocení masiv a pěknou řemeslnou práci. U kódu který má stejnou funkci bude hodně problematické najít někoho kdo si připlatí, že uvnitř je to moc pěkně napsáno a možná trochu bezpečnější.

Citace
A tak, jako bych u toho nechtěl být jako ten truhlář, moc asi nechci být u tohohle
Rozumím souhlasím, ale asi se nikdo nikoho ptát nebude.

Citace
Je mezi tím supertenká hranice, u které navíc ani není jasné (a možná nikdy nebude), kde leží.
Tím se to jen více komplikuje. Zákazník hlasuje peněženkou.

PS: ten masiv je taky nepraktický. Stůl váží jako "kráva" a manželka musí počkat na manžela aby mohli pohnout se stolem.

« Odpověď #61 kdy: 17. 02. 2026, 13:48:17 »
PS: ten masiv je taky nepraktický. Stůl váží jako "kráva" a manželka musí počkat na manžela aby mohli pohnout se stolem.
Já i manželka oceňujeme věci, co vydrží sto let. Tak těžký ten stůl zase fakt není :D
Ale to jsme už poněkud off-topic.

Kit

• 966
    • Zobrazit profil
« Odpověď #62 kdy: 17. 02. 2026, 13:56:56 »

Na druhou stranu takový masivní stůl po přesunu unese oba dva a to se také počítá.

Pokud někdo chce web za 2 kKč, tak se dnes musí smířit s výtvorem AI. Ten, kdo chce něco speciálního, tak si jistě rád připlatí.

Zopper

• 985
    • Zobrazit profil
« Odpověď #63 kdy: 17. 02. 2026, 16:23:03 »
Zrovna včera jsem o tom uvažoval: je to asi totéž, jako když máte rád solidní dřevo tak se vyučíte truhlářem, ...
Jak jsem slyšel od truhlářů: pokud tě baví práce se dřevem, nebuď truhlářem.  :D

« Odpověď #64 kdy: 17. 02. 2026, 16:46:55 »
Já i manželka oceňujeme věci, co vydrží sto let. Tak těžký ten stůl zase fakt není :D

Pokiaľ do toho nenalezie červotoč, alebo tisíc iných kazov a dreva. Tie staré nábytky z masívu, to je survival bias.

Zopper

• 985
    • Zobrazit profil
« Odpověď #65 kdy: 17. 02. 2026, 17:06:11 »

Pokiaľ do toho nenalezie červotoč, alebo tisíc iných kazov a dreva. Tie staré nábytky z masívu, to je survival bias.
Doma, kde se žije, to ještě relativně jde. Je tam sucho a červotoč nemá rád ruch, a tak ty věci vydrží. Ale vlhká chalupa, kde se bydlí pár týdnů v roce přes léto, a kam se ten stůl po dědečkovi strčí, to je červotočů ráj. A jak se to natře sajrajtama na ochranu, tak je otázka, jestli ta dřevotříska není zdravější.  :D

« Odpověď #66 kdy: 17. 02. 2026, 17:08:40 »
Zrovna včera jsem o tom uvažoval: je to asi totéž, jako když máte rád solidní dřevo tak se vyučíte truhlářem, ...
Jak jsem slyšel od truhlářů: pokud tě baví práce se dřevem, nebuď truhlářem.  :D
...což se koneckonců od vývoje softwaru taky moc neliší  :D

A jak se to natře sajrajtama na ochranu, tak je otázka, jestli ta dřevotříska není zdravější.  :D
Důkladně suché dřevo, olej, olej, olej a ještě jednou olej (lněný) a občas ten nátěr obnovit. Ale fakt jsme off-topic.
« Poslední změna: 17. 02. 2026, 17:11:38 od Martin Poljak »

xunil

• 110
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 17. 02. 2026, 21:30:20 »
Tak já myslím masivní stůl co opravdu masiv a hlavně jde na něm vidět řemeslo a ne masiv co se kupuje v marketu.
Takový na který jsou potřeba dva chlapi.

« Odpověď #68 kdy: Dnes v 08:19:02 »
Tak já myslím masivní stůl co opravdu masiv a hlavně jde na něm vidět řemeslo a ne masiv co se kupuje v marketu.
Nevím, normální masivní olejovaný stůl na zakázku od truhláře. Ano, nezvednu ho a neodnesu (ale to ani žádný kupovaný). Ale odsunu ho v pohodě jak já, tak manželka. Prostě normální stůl. Měl bych čekat něco jiného?

To není survival bias ale hlavně kus dřeva. To především. Ostatně tyhle řeči o survival bias mě nepřestanou fascinovat. Hlavně co se týká třeba domů, kde mi tady kdekdo vypráví, jak je to survival bias a přitom mu nedochází, že jádra většiny českých vesnic jsou skoro kompletně nejpozději barokní. Ale to s nábytkem nesouvisí a se softwarem už vůbec ne. Dřevotříska nebo překližka samozřejmě taky vydrží sto let. Nejde o odolnost materiálu ale (při správné základní údržbě) udržitelnost výrobku jako celku včetně jeho renovovatelnosti. Čímž se vracíme zpět k tématu vývoje.

xunil

• 110
    • Zobrazit profil
« Odpověď #69 kdy: Dnes v 11:26:57 »
Nevím, normální masivní olejovaný stůl na zakázku od truhláře. Ano, nezvednu ho a neodnesu (ale to ani žádný kupovaný). Ale odsunu ho v pohodě jak já, tak manželka. Prostě normální stůl. Měl bych čekat něco jiného?
No odtlačím i auto ale přenést na zahradu se v jednom člověku dělá blbě. Známý měl rád tyhle stoly a nechal k tomu udělat i židle ale jeho manželka je ráda když je zasune pod stůl. Prostě dubový sůl a židle. Mají to venku (pod terasou) ale hýbat s tím nejde. Nemyslím takové ty jednoduché byť na zakázku dělané stoly které na první pohled není jasné zda je to. Blbě se to hledá ale něco jako tohle plus ve stejném stylu židle a nohy taky byly dřevěné.

« Odpověď #70 kdy: Dnes v 11:53:36 »
No odtlačím i auto ale přenést na zahradu se v jednom člověku dělá blbě. Známý měl rád tyhle stoly a nechal k tomu udělat i židle ale jeho manželka je ráda když je zasune pod stůl. Prostě dubový sůl a židle. Mají to venku (pod terasou) ale hýbat s tím nejde. Nemyslím takové ty jednoduché byť na zakázku dělané stoly které na první pohled není jasné zda je to. Blbě se to hledá ale něco jako tohle plus ve stejném stylu židle a nohy taky byly dřevěné.
Tak takový stůl jsem si fakt nepředstavil. Protože tenhle stůl je IMO záměrně udělaný tak, aby na něm bylo vidět řemeslo co možná nejmíň. Cílem je aby bylo vidět dílo přírody, ne člověka.
A to, že ta extra tlustá deska vypadá líp je taky důvod, proč je ten stůl tak těžký. Masiv může být naopak lehčí než dřevotříska.

« Odpověď #71 kdy: Dnes v 12:40:17 »
.........
Tak to úplně řemeslný stůl není, pokud za řemeslo považujete - seženu nesmyslný kmen dubu, kámoš mi to na pásovce řízne, já to pak protáhnu na hoblovce, koupím v unihobby kovový nohy z číny za 3 litry a voaila mám doma krávu na jeřáb s cenovkou 50k+ ...
pardon za offtopic trolling, ale když to lidi kupují...

xunil

• 110
    • Zobrazit profil
« Odpověď #72 kdy: Dnes v 15:58:27 »
.........
Tak to úplně řemeslný stůl není, pokud za řemeslo považujete - seženu nesmyslný kmen dubu, kámoš mi to na pásovce řízne, já to pak protáhnu na hoblovce, koupím v unihobby kovový nohy z číny za 3 litry a voaila mám doma krávu na jeřáb s cenovkou 50k+ ...
pardon za offtopic trolling, ale když to lidi kupují...
Doporučuji přečíst ještě jednou. Schválně kde píšu o kovových nohách?

Jinak jsem se chtěl odlišit od tohoto typu:

Fotku stolu kterou bych tu rád dal nemám a blbě se to hledá něco podobného. Tak jsem se to snažil popsat. Ten kdo někdy držel kus dubové desky ví že stůl (obrázek kde jsou kovové nohy) nejde přesunout sám. 

PS: jsme opravdu hodně od tématu.
Bavili jsem se o tom, že programátoři budou "dva" jeden co umí své řemeslo a druhý co dělá seriovku byť (Powered by AI)

xunil

• 110
    • Zobrazit profil
« Odpověď #73 kdy: Dnes v 16:25:42 »
To se tady zvrhlo jiným směrem. Jestli máte pocit, že v tom má smysl pokračovat založte nové vlákno třeba "AI jako strojní výroba vs. senior programátor jako řemeslník" Můžete tam hodit fotky stolu.
Já jsem jen řekl, že řemeslný stůl masiv (mám nějakou představu) tak určitě nebude vážit par kilo, co ho popadne manželka a přenese na terasu. Prostě jen máte jinou představu o stolu o kterém mluvím.

Začalo to jako:
Senior programátor je spíš jako zkušený řemeslník:
chápe kontext a potřeby zákazníka, ví, proč něco má udělat to či ono protože má nějaké zkušenosti. Umí řešit nečekané problémy a přebírá odpovědnost za výsledek.

Původní dotaz ale byl na nástroje, které může použít neprogramátor.