Já bych tomu rád přišel na kloub, ale nevím, jak. Mám pocit, že nějaké metody jsem zkusil, ale nedostal jsem se pod povrch. Určitě je víc cest, ale zase nerozumím driverům ani editaci zdrojáku jádra, abych ručně zadrátoval vypisování nějaké skryté komunikace /chyb disku. Nebo se mi moc nechce flashovat testovací firmwary do tohoto jediného 2230 disku.
Co bych třeba ještě mohl udělat.: Je nějaká možnost jak linuxu přes cmdline parametrem říct, aby o dmesg vypisoval nějaká další diagonistická data navíc (třeba nějaká AER pcie, změny stavů nebo eventy disku-asi v součinnosti aktivací firmwarem disku). Vím maxiálně, že je nějaká klávesová zkratky ctrl shift alt sysRq, která ukáže nějaké volby, ale to je tak všechno
A všechno tohle je časově náročné, přendavat disk do jiných PC, nechat to běžet 15 minut, kdy je jistota, jak se to chová... Různé OS a parametry spuštění...
!!! Protože stále to funguje tak, že disk se začne "cool chovat" až po nějaké době od zapnutí a pak to vydrží do nového cold startu. Ale v dmesg nic nevidím. Třeba je možné, že celá změna se odehraje v blackboxu disku a spouštěcí mechanismus je neznámý (překročení teplot v historii + kombinace aktuálního stavu linky nebo Power state), což z toho dělá neprůhledný blackbox pro mě.