Nevim no, pokud nektere formaty souboru jsou delane tak, aby je generoval program, tak nevidim moc pointu v tom to psat rucne (nejsem si moc jisty, ale namaji to tak prave M$ veci?).
Osobne kdyz vyvijim ve Scale, tak si "zakladam" projekt sam (napisu si SBT build file). Ale zaroven pouzivam IDE, protoze bez toho je vyvoj velmi pomaly (od zakladnich veci jako navigace a importy az po refaktoring a chytre - type-aware - naseptavani).
Napr. v JavaScriptu mne ale prijde jako ztrata casu zacinat od piky. Vsak se doporucuje najit si seed nebo alespon buildfile ci konfiguraci, ktera nejvice sedi projektu a ten pouze jemne upravit. Ono psat si svuj gulpfile i pro celkem bezny projekt (ES6, Sass, Angular) je celkem na dlouho (den, asi spis i dny - musi se resit bundlovani, kompilovani sablon do JS, kompilovani zavislosti [bower/npm], minifikace, ruzne kontexty [napr. local BE, mock API a produkce] a pripadne i pokrocilejsi veci [proxy s nejakym mapovanim, generovani zdrojaku podle parametru tasku atp.]). Nebo snad kdyz potrebujete sifrovani, tak si taky implementujete hranate polamane kolo radeji nez pouzit roky overene, poradne otestovane v produkci, opravdu kulate a otevrene kolo?
Většina věci, které Vám generuje IDE je děláno tak aby je program mohl vytvořit, to jestli jsou 100% dobře, maximálně optimalizovaný jak rychlost, tak velikost je věc vedlejší, to je právě to o čem mluvím. Dnešní doba je fajn, každý mámě X GB a tak velikost programu je OK a nikdo ji neřeší, ale nepřijde Vám lepší napsat program, který je přehlednější, čitelnější, méně náročnější a menši než to, co by jste vygeneroval/vyklikal z IDE?
Tak jako tak IDE musite stanovit strukturu, ve které chcete projekt vést, kde co bude uležené, jak se to má tahat (nemusíte, ale pokud si chcete být 100% jistý, stejně to uděláte) takže to, že mi to stáhne nějakou pro mě nelogickou strukturu projektu je prostě špatně.
Našeptávání, refaktoring, autocomplete mě osobně přijde, jako kdyby programátor nevěděl kde co v projektu má, jak se k tomu dostat, jak daný kód dokončit, nebo třeba našeptávání funkci (jak ta funkce vlastně má vypadat? Aha našeptávání mě poradí i včetně zápisu atd). K čemu tedy se člověk musí učit programovat, když tu je chytré IDE a dá se v něm vše naklapat? Nemusím si nic pamatovat, nemusím mít přehled v projektu, nemusím nic znát, IDE to vlatsně umí za mě. Pak mě napadá otázka, k čemu je takový programátor, který když posadíte před konzoli na webovém serveru, kde je spadlá webová aplikace aby jí opravil na Vás bude koukat a ptát se, jaké IDE má použít a kde ho najít?
Na Vaší poslední otázku si myslím je odpověd výše pochopitelná