Hardware s nízkou spotřebou pro domácí lab

Re:Hardware s nízkou spotřebou pro domácí lab
« Odpověď #15 kdy: 01. 12. 2025, 21:59:55 »
Pokud se jedná o desktop CPU tak určitě AMD - AMD má AVX-512.
I když jsem se dost namáhal, nezjistil jsem, k čemu by mi to AVX-512 natolik, abych jenom kvůli němu kupoval CPU mělo být. Zrovna to je klasická feature, kterou když (kromě specifických úloh) máte k dispozici, dobrý a pokud nemáte, je to víceméně jedno. Ono to AVX2 o tolik horší zase není. Kde se tahle obsese bere fakt nechápu. I když že se teda tady ptám...

Já bych to taky nebral jako hlavní kritérium (ve smyslu teď si běžím vyměnit CPU protože nemám AVX-512), ale prostě jako další plusový bod (i do budoucna, je to součástí x86-64 v4 a tohlo obvykle nekupuju na 2r).

A pokud bych třeba vybíral mezi novými desktop procesory na dané použití, tak bych se díval třeba na Ultra 5 a proti tomu Ryzen 7 9700x.. a dal bych si to vedle sebe, tak to AMD má např.
- všechna stejná jádra (pořád mi pro provoz hypervizoru přijde lepší varianta)
- menší spotřebu v zátěži (v idle to bude víceméně stejné u CPU s jedním čipletem)
- AVX-512
Cenově bych to s těmi zmíněnými požadavky seskládal nové do 40 tis. bez daně (z čehož bohužel bude aktuálně přes 20 za 128GB RAMky).

Těm požadavkům (hlavně energetickým) by mohl vyhovět i nějaký notebook.

Jako asi by se něco našlo, zas ty rozumnější notebooky, co by třeba podporovaly víc paměti a měly nějaký slušný výkon (rozuměj srovnatelný s běžným středním desktop CPU), pak budou z nějakých vyšších řad a nebude to levné ani starší.. člověk pak pro stacionární použití často platí zbytečně za displej, třeba i workstation graf. kartu uvnitř atp.
A energeticky.. jsem to pochopil tak, že principiálně nechce mít prostě velký, hlučný server class hardware s relativně vyšší idle spotřebou..
Pak jestli to bude "normální" desktop nebo notebook mi osobně nepřijde až tak zajímavé.. jestli ve výsledku zaplatí na provozu třeba o tisíc víc nebo míň za celý rok, to asi pro pracovní využití nebude hrát takovou roli.. příp. offsetuje to pak případnou vyšší pořizovací cenu? Je větší výhoda, že je jedna z variant mobilní a druhá třeba mnohem líp modifikovatelná/opravitelná, míň tepelně namáhaná?

« Odpověď #16 kdy: 01. 12. 2025, 22:44:00 »
Koukal ses na Odroid H4+ / H4 Ultra? Budeš sice na 48 / 64 GB RAM, ale zato spotřeba se mi přes 20W dostane jenom když se točí disky.

Malé, levné, krásné na hraní.

Záleží co ti v tom home labu reálně pojede a jak moc velký výkon potřebuješ

RDa

• 3 155
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 01. 12. 2025, 23:09:15 »
A pokud bych třeba vybíral mezi novými desktop procesory na dané použití, tak bych se díval třeba na Ultra 5 a proti tomu Ryzen 7 9700x.. a dal bych si to vedle sebe, tak to AMD má např.
- všechna stejná jádra (pořád mi pro provoz hypervizoru přijde lepší varianta)

Pokud by se melo jednat o typicky multi-VM host - tak zas klidne muze zapinovat router a NAS na E-cores, zatimco P-cores necha pro nejake narocnejsi systemy (napr Win s passthrough GPU, na hrani).

Neni potreba spolehat na automatiku, kdyz to lze krasne a vedome uridit.

« Odpověď #18 kdy: 01. 12. 2025, 23:57:40 »
Pokud by se melo jednat o typicky multi-VM host - tak zas klidne muze zapinovat router a NAS na E-cores, zatimco P-cores necha pro nejake narocnejsi systemy (napr Win s passthrough GPU, na hrani).

Neni potreba spolehat na automatiku, kdyz to lze krasne a vedome uridit.

Jo to samozřejmě můžeš (a v Proxmoxu je to affinity dokonce hezky editovatelné z GUI/API) a může to dávat smysl i v některých jiných situacích než u hybridních CPU.
Ale chceš to řešit, když si můžeš za plus-mínus stejné peníze vybrat CPU s rovnocennými jádry a nechat si to schedulovat dynamicky podle vytížení? Pokud už daný hardware mám, tak jasně, zařídím se podle toho.. ale pokud si můžu vybrat, tak za mě fakt ne.

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 08:03:41 »
Provozuji dva domací mini pc jako servery - webhosting, gamehosting, všechny možné služby co si chci otestovat/vyzkoušet. A moje zkušenost a směr byla : pokud si to na sebe nevydělává, každý watt navíc není dobrý.

Spotřeba se dá hodně ladit, ale je to alchymie - doporučím se omezit jen na bios nastavení TDP, pokud podporuje, ale jsou možnosti jako cpufrequtils kde se dá ladit prakticky cokoliv. Hodně se to odvíjí od procesoru, potřeb výkonu, akcelerace, ale musím říct že to je opravdu děsivá alchymie, měl jsem pak občas na serveru v některých službách záseky zatímco jiné jeli bez problémů a dohledávat "proč" je v tomto velmi složíté.

Momentálně mám z aliexpresu GMKtec M5, AMD 5825U 8C/16T až 64gb ram, až 2 nvme disky (mám 32gb +1tb) a nemohu si to vynachválit - ubuntu server a spotřeba v idle kolem 7-8W, s drobnou zátěží 10-14W. Původně jsem chtěl Asus PN51, ale nestihl jsem a už se nevyrábí.

Původně s Ubuntu 22 jsem dokonce dokázal to stlačit na 4-5W v idle, a 8-9W v drobné zátěži, ale s upgradem na Ubuntu 24 to šlo nahoru. Podezřívám úpravy v novém jádře, ale hledat těch pár wattů navíc se mi nechtělo investovat znova spoustu času na ladění/hledání.
Co se týče spotřeby je samozřejmě ideální nějaké raspberry, ale vody arm procesoru jsem zkusil a zase rychle opustil - rozběhnout cokoliv  mi vždy sebralo mnohem více času, nemluvě o prehistorických službách.