Za mě doporučím KDE, jakožto balík s hromadou přizpůsobení a přibalených aplikací - tj. věci jako dobrá správa screenshotů, i s možností si počmárat, je přímo součásti toho balíku a tím pádem drží designovou linii.
Grafická prostředí se dají velice snadno v rámci distribuce přepínat, jen za cenu místa na disku. Nebo aspoň dala pár let zpátky, v době, kdy jsem si s tím dost hrál. Nainstaluj si je, vyzkoušej, co ti vyhovuje. Používej pár dní tohle, pár dní tamto... Třeba i zkus dát chvíli šanci nějakému dlaždicovému správci oken, jako je Awesome, když už se v tom hrabeš. Většinu z toho nakonec zahodíš a smažeš, ale zjistíš, co je k dispozici. Ono těch velkých ucelených projektů, co mají vlastní aplikace a dělají víc, než jen správu oken, zas tolik není.
A jak už k3dAR zmínil, v čase se to mění. Když KDE přecházelo z Qt3 na Qt4, trvalo řadu let, než se tak nějak dostalo zpátky na úroveň funkčnosti a spolehlivosti, během kterých jsem přešel ke Gnome. Tam zas s přechodem Gtk2 na Gtk3 přišel Gnome Shell, který mi sice principielně nevadil, ale byl problém ho naučit některé kousky, takže jsem šel zase jinam. Xfce si tímhle kolečkem očividně prošlo taky.