Odbočná poznámka / off topic: taky zrovna po nějaké UPS šilhám. Koukám cca po Eaton 9E 1000i rack... zřejmě momentální "trochu slušný low-end do racku". A zcela náhodou jsem zaznamenal existenci měničů NTN-5K od značky MeanWell :-D
Moc pěkné, jen ta cena by na takové to domácí žvýkání mohla být trošku nižší.
Na tomto fóru je třeba být opatrný se slovem "server". Jako odpověď pak dostaneš profesionální předimenzované řešení.
Já jsem vážně jenom trollil, dimenzováním jistě mimo původní zadání.
V dimenzi zcela mimo původní zadání = off topic: ten měnič od MeanWellu umí něco jako 5 kW v jedné fázi, ale dá se jich víc spřáhnout jednak paralelně, druhak se taky dají poskládat do třífázové sestavy: víc kusů se dá synchronizovat po dedikované sběrničce a jednotlivé kusy se dají nastavit na pootočení fáze 0°, +120° nebo -120°.
Ale jenom si listuju datasheetem. Ne že bych to někdy zkusil nasadit.
Na trhu to konkuruje menším třífázovým UPSkám a solárním hybridním měničům. Ve srovnání s UPSkou nebo solárním boxem se ovšem nejedná o hotové integrované řešení, zejm. co se týče softwarového zastřešení (managementu, uživatelského rozhraní) a ve srovnání s levnou solární výzbrojí vychází MeanWell asi i relativně draho. Kromě toho neumí připojit měřící trafa = nezastane roli "zamezení přetoků do distribuční sítě". Tzn. těm solárním boxům zase tolik nekonkuruje :-)
MeanWell u NTN-5K slibuje AC bypass a maximální výpadek 10 ms při pádu distribuční sítě = půlperioda 50 Hz.
V jednom nesouvisejícím případě zrovna zjišťuju, že levné solární měniče (s baterkou) mají na svém "backup" výstupu výpadek klidně řádově v sekundách...
Ono pokud má takovéhle řešení s baterkou sepnutý AC bypass (kontakt relé/stykače), a třeba trochu přikrmuje z baterky do střídaviny podle nastavené politiky, má na patě baráku nějaká měřící trafa... a padne distribuční síť, tak se celá ta relátkem sepnutá AC strana chová najednou jako zkrat. A měnič tohle musí vyhodnotit, že náhle pracuje do zkratu, odpojit relátko od distribuční sítě, a dál posílat do "backup" výstupu. To vše ve lhůtě 10 ms. Kontakty klasického relé klidně pár milisekund mechanicky vibrují, než se přechodový odpor ustálí. Do toho měnič náhle nese celou zátěž na třífázovém backupovém výstupu, zatímco před 10 ms byl "backup výstup" živen převážně bypassem a měnič k tomu jenom něco trochu přicmrndával... tzn. musí se během 10 ms sepnout kontakt relé a taky rekonfigurovat a ustálit jakási zpětná vazba, která určuje, kolik má měnič hrnout z baterky do výstupu AC backup. To mi přijde jako netriviální zadání :-)
Jinak koncepce "poskládat si měnič a vůbec stejnosměrný zdroj podle svého" není nijak nová, modulární nabíječe a střídače ve velkých staničních baterkových DC zdrojích se takto staví zřejmě už hodně dlouho. (DC jako stejnosměr a DC jako datacentrum, plus samozřejmě telco.)
Omluva za OT...
Domácí UPS jsem vyřešil 300W měničem připojeným k 12V trakční baterii, jejíž napětí udržuji kolem 13,7 V. Mám to tak už několik let a spokojenost, režijní spotřeba střídače je kolem 4 W.
Rozumné řešení.
Jojo. Taky si momentálně lámu hlavu s jedním "zadáním na pořízení UPS" a taky se pořád vracím k tomu samému: zařídit toho co nejvíc na stejnosměru :-) Třeba pro technologii 48V je hotových spousta součástek, ale celý ten carrier-grade ekosystém je pro moje potřeby poněkud overkill. Za peníze v Praze dům...