Tak jestli byla rada tam pridat/nastavit Avahi mDNS/DNS-SD, tak to je to, co jsem zde uz davno zminoval..
To je právě ta divnost, co mi vrtá hlavou. Za normální situace není potřeba nic přidávat ani řešit.
Ubuntu sice nepoužívám, ale je to asi nejrozšířenější distribuce, co mají normální uživatelé, když chtějí poradit, takže mám nachystané virtuály se snapshoty ve výchozím stavu a multiboot na jednom notebooku.
Avahi je rovnou v minimálním setupu pro Ubuntu s GUI, navíc Samba server i GVFS to má jako tvrdou závislost, nenainstaluješ to bez toho. Někdy ze začátku čtyřkové Samby je tam to, že se inzeruje přes Avahi do sítě automaticky, pokud to nezakážeš. A pro GVFS je to pak primární způsob, jak detekovat ostatní počítače na síti.
V podstatě jsem s tím nikdy nezažil potíže, po úvodní prodlevě po startu počítače to pak zobrazuje nová zařízení hned jak pošlou odpovídající service announcement přes MDNS.
WSDD backend mi při tom testování taky fungoval v podstatě hned, po instalaci balíčku si to rovnou povolí a spustí systemd službu a přidá si to výjímku do firewallu.
V Network mi to pak v pohodě dávalo dohromady počítače anoncované jak přes DNS-SD, tak WSDD.. jedno jaké a jak připojené (Windows, RPi.. openSUSE, Debian, Ubuntu)
Jediné, co mě napadá, že by se tam ztrácely multicasty. Ale pak zas proč, UFW firewall má podle předchozích postů vypnutý, ale i kdyby běžel, tak na MDNS i Sambu je tam ve výchozím stavu výjímka. HW filtrace by taky byla vcelku úsilí, pokud člověk nemá nějaký pokročilejší switch. Na obyčejném switchi nebo SOHO routeru je celý LAN segment jedna L2 síť. WiFina je s tím také v jednom bridgi, pokud nepoužiješ nějaký speciální režim hostovské WiFi, co tě komplet odizoluje od zbytku (pak by ale neprocházel ani ping)... nevím.