Ne, Reaper nepoužívám a neznám, nemám potřebu. Z open source v hudbě používám jen Audacity, jinak používám komerční profesionální nástroje.
Tak reaper je profesionální nástroj a jeden z mála co na linuxu nativně fungují. Taky v něm fungují ty korgy a další VST pluginy.
Joa jen tak naokraj, pro teho kluka je možná přístup ke hrám stejný jako máte vy ke tvorbě - tady jasně píšete, že jedině wokna, přes to nejede vlak páč koupené profesionální bůchvíco. Tak si uvědomte, že vnucovat tomu klukovi linux, když třeba má koupený nějaký hry je pro něj úplně stejný, jako když by vám někdo vnucoval ať přejdete na ten skvělý linuxový reaper, dyť vám to tam taky bude fungovat.
Nevím o nikom, že by někdo něco dělal v Reaperu, a už vůbec ne v Linuxu. Nevím o tom, že by byl profesionální, jakou nabízí komerční podporu? Jeho podporu jsem neviděl ani v různých midi kontrolerech na rozdíl od jiných DAW. Jeho wokflow je nestandardní. Asi se lišíme v pohledu na to, co je to profesionální nástroj.
Nikdy jsem nikde nenapsal jedině Wokna. Naopak jsem psal, že Linux u mě dostal šanci s komerčním Pianoteq, chtěl jsem ho dokonce používat na live hraní, stálo mě to dost peněz a času a prostě zklamal. Pro hudebníky je Linux slabý, na rozdíl třeba pro programování, provoz serverů nebo hraní her.
Tzv 'vnucování linuxu klukovi' je jen další hysterická smyšlenka. Když dítěti koupím samsung, budu mu vnucovat android a když iphone tak mu budu vnucovat ios, když mu koupím macbook, tak mu budu vnucovat macos a když mu koupím chromebook, tak mu budu vnucovat chrome os? Protože cokoliv jiného než windows je vnucování? Nebo když mu koupím pc s windows, tak mu budu vnucovat windows a vlastně cokoliv koupím, tak mu to vnucuju? To zní dost demagogicky.
Jestliže se jako rodič rozhodnu svému dítěti pořídit počítač s linuxem, a je jedno z jakých důvodů, je to v pořádku. Tomu dítěti to nijak neuškodí. Klidně mi kupte pc s Linuxem a Reaperem, já vám v tom nijak nebráním. Jestli si ale myslíte, že je to dobrá analogie, tak není, a to v několika rovinách. Nejste můj rodič a nevychováváte mě. Neplatíte to. Nenesete zodpovědnost. A nemáte ani pravdu v tom, že to bude fungovat. Cubase používám déle, než Reaper na Linuxu vůbec existuje, a mám v něm vyšší desítky projektů. Stovky a stovky hodin práce. Funkcionalita je nesrovnatelná, kompatibilita nulová. Takže ne, fungovat mi to nebude.