Občan EU (SR) môže mať bez väčších problémov mať živnosť v ČR (mám to tak už pár rokov).
Dôležité je, že sídlo/miesto podnikania musí byť v ČR (podľa toho sa určí príslušnosť k finančému úradu).
Aby si si zapísal sídlo na nejakú adresu musíš tam mať:
- trvalý pobyt
- súhlas majiteľa nehnuteľnosti (notársky overený)
Koleje to niekedy vyložene zakazujú, a preto si môžeš zaplatiť virtuálne sídlo (vygoogliš už od 200 Kč na mesiac - officeoption, impacthub, etc).
Vôbec nie je problém to mať pre (podnikajúcu) fyzickú osobu. Dostaneš od nich súhlas a prípadne extra služby ako spracovanie pošty apod.
Kvôli oficiálnej pošte je potom lepšie mať datovú schránku (čo je teda boj sám o sebe, no nechcel som platiť drahé preposielanie alebo si ju nechať otvárať nejakou sekretárkou).
Ďalšia vec je, že ak to budeš mať na ako hlavnú činnosť, budeš si musieť platiť zdravotné a sociálne v ČR. Ak to budeš mať ako vedľajšiu činnosť popri štúdiu, tak si nie som istý.
Základ nájdeš na
http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/zivnost-volna-fo-bydliste-eu-4885.html, a ďalej si podľa potreby dohľadaj čomu nerozumieš. Venuje sa tomu množstvo portálov a blogov. I priamo na živnostenskom úrade som sa stretol s ústretovými úradníkmi čo ochotne pomohli a vysvetlili.
A ak budeš fakturovať zakázky na Slovensko (alebo inam do EU), tak to bude trochu byrokracie na českom finančnom úrade (registrácia k dani, souhrnné hlášení a prenesenie daňovej povinnosti na faktúre - dogoogli si to). Dá sa na to zvyknúť, kedysi to bolo horšie (pred implementovaním smernice EU).
Posledná vec je daňové priznanie. Dá sa to online vyplniť, no je to i tak user-unfriendly. Pri prvom DP investuj do nejakej služby alebo účtovníka, čo ti s tým pomôže (alebo používaj fakturovaciu službu s exportom - fakturoid, pohoda).