Vážené kolegyne, vážení kolegovia!
Stala sa mi podivná vec s ext4 a poprosil by som o radu
na openSUSE Tumbleweed zmizli všetky súbory z oddielu mapovaného na adresár /usr
Tým pádom sa stal systém nepoužiteľným...
Po reštarte nevedel nájsť ani /bin/sh ani init.
v SystemRescueCD (viem dnes už bez CD, ale toto je stará osvedčená verzia), fsck -pvcf na všetky oddiely sa súbory sa "objavili" na všetkých pripojených oddielocjh (tam, kde majú byť pre chroot ./suse /bin/bash, ktoré mi v minulosti fugovalo) Práva sú OK(755) ls -la /usr/bin/bash je ok. cp so súborom ide, file zo SystemRescueCD hlási ELF 64 bit x86 dynamicky linkovaný ldd zo SystemRescueCD hlási, že nie je dynamicky linkovaný a teda nedá zoznam potrebných knižníc a sputenie ./suse/usr/sbin/bash dá file not found. Ale chroot padne na file not found a som teda mimo možnosti použiť yast, zypper.. . Bash z System rescue CD potrebuje ncurses5 ale na disku je ncurses 6.2, takže sa nespustí ale nedá file not found ldconfig nejede, keďž chroot spadne na bash-i. pridanie položky . do LD_LIBRARY_PATH pre chroot nefunguje, lebo nevie, čím to interpretovať.
zdrojáky rozpúaracovaného projektu v C a Qt5 ostali nedotknuté ale nemám ich čím skompilovať inde.
Vie mi niekto poradiť, čo sa mohlo stať a ako to opraviť, prosím... Ja už strácam nápady.
S vďakou za radu
Peter Fodrek.