Router na cesty

Router na cesty
« kdy: 23. 03. 2025, 21:50:59 »
Zdravim ve spolek, potrebuji novy router na cesty. Casto se stava, ze pokryti wifi signalem v apartmanu atp je slabe. Dlouha leta jsem pouzival mikrotik rb433  se dvema wifi kartama. Jak uz to tak byva nic nevydrzi vecne a je zapotrebi poridit neco jineho. Koukal jsem na nabidku mikroitku a rekl bych ze timto smerem se spise zmensila. Preferuji bud router s podporou OpenWRT nebo mikroitk. Co pouzivate za zarizeni? Pozadavky - nejlepe oddelene wifi pro prijem a pro vysilani, l3 funkce, podpora ipsec/wireguard.

5nik

• 144
    • Zobrazit profil
Re:Router na cesty
« Odpověď #1 kdy: 23. 03. 2025, 22:39:59 »
Pokud jste zvyklý na Mikrotik, tak můžete zůstat u něj. Jakýkoliv dual band/radio (ideálně s ARMem) by vám měl stačit. Na 2.4 příjem (případně i vysílání na virtuálním AP), na 5GHz vysílání. Záleží, kolik chcete investovat, ale i postarší hAP AC2 odvede dobrou práci a je celkem malý. Nevýhodou je malá vnitřní flash.

alex6bbc

• 1 749
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 23. 03. 2025, 22:40:41 »
nam vzdycky na dovolene stacilo wifi z hotspotu v mobilu 🙂

k3dAR

• 3 140
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 23. 03. 2025, 23:04:26 »
Zkusenost s nim nemam, ale GL.iNet Beryl AX (512MB RAM, 256MB uloziste) ?
(pripadne dole je srovnani s jinejma jejich travel modelama)
ma to upravene OpenWRT, pripadne je dostupne ciste...

« Odpověď #4 kdy: 24. 03. 2025, 02:59:09 »
AVM FRITZ!Box 6860 5G Router WLAN WiFi 6 Mesh
Je to trochu drazsi hracka - ted novinka.  ;)
Sam pouzivam starsi model AVM FRITZ!Box 6890 LTE
kdyz jsem v nemecku, vetsinou na tyden, tak tam mam
sitovy rozvod v baraku a napajim ho timto routerem,
v nem mam druhou datovou kartu u O2 na muj telefon,
na kterem mam 60GB pri rychlosti 20Mbit/s a
to mi na tyden staci. Stoji mne to 100Kc mesicne navic,
kdysi jsem si tam platil internet, ikdyz jsem tam nebyl ca.30€.
Vyhozene penize.

Jen takovy maly navod, pro nekoho, kdo taky s tim valci.

Jeste jeden napad, Firtzboxy taky umi "tethering" pres USB.
Jen data na telefonu a nejaky levny - starsi router od AVM a uz to taky jede.
A jeste ho router dobije.....  ;D
Nevim, ktere routery krome fritze to jeste umi, asi nejake jo.....  ;)
« Poslední změna: 24. 03. 2025, 03:02:45 od dastin dastin »

k3dAR

• 3 140
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24. 03. 2025, 05:42:17 »
[...]
Jeste jeden napad, Firtzboxy taky umi "tethering" pres USB.
Jen data na telefonu a nejaky levny - starsi router od AVM a uz to taky jede.
A jeste ho router dobije.....  ;D
Nevim, ktere routery krome fritze to jeste umi, asi nejake jo.....  ;)
Asi kazdej s OpenWRT, jen to neni out-of-box ale doinstalovat par balicku ;-) ja to teda nezkousel, ale na stejnem principu pouzivam s OpenWRT routerem USB-LTE modem, variantu co se chova jako LTE a ne jako RNDIS Ethernet, ale i tem sem zkousel a chodil :-)
Balicky pro to (a nejen pro to) mam pripravene uz primo v custom image, takze pripadny factore reset mi je nezrusi, plus tam mam poresene ze se automaticky prepne na ten LTE pri vypadku primarniho internetu...

« Odpověď #6 kdy: 24. 03. 2025, 06:10:58 »
Já používám router Cudy TR3000v1.
Přímo od výrobce je k dispozici OpenWrt. Má 2.5Gb WAN port + WIFI 6. U nás se dá koupit např. v Alze.
Napájí se přes USB-C a z mojí power banky ho zvládnu napájet celý den.

« Odpověď #7 kdy: 24. 03. 2025, 06:30:32 »
Dekuji vsem za podnety, jeden router lepsi jak druhy - super. Ja vedel ze je dobry napad se zeptat  ;) nez testovat kus po kuse

« Odpověď #8 kdy: 24. 03. 2025, 08:53:10 »
Já osobně na cesty používám RB951: https://www.alza.cz/mikrotik-rb951ui-2nd-d7774787.htm
Podle toho, jestli je na pokoji drát nebo wifina, si do WANgrupy přehodím odpovídající adaptér.

« Odpověď #9 kdy: 24. 03. 2025, 10:05:30 »
Chápu to správně, že jde o něco jako Wi-Fi repeater?

U Mikrotiku (konkrétně hAp ac³) jsem už jednou narazil, ale možná mám trochu specifičtější požadavky:

1. Router má dvě rádia, jedno pro 5GHz, jedno pro 2.4Ghz. Sice by mělo jít připojit iba směry na stejném rádiu, ale jsou s tím spojená celkem drastická omezení, jako stejná frekvence (=> rušení) a nefunkčnost slave, když neběží master. Prakticky jsem naznal, že to chce jedním rádiem vyřešit připojení routeru k Internetu a druhým rádiem nabízet lokální připojení.
2. Některá zařízení vyžadují 2.4 GHz, zkusím se tedy k Internetu připojit přes 5 GHz, abych 2.4GHz rádio měl pro lokální síť.
3. Zkoušel jsem připojit router na Internet a neviděl jsem potřebný AP. Po chvíli zkoumání jsem zjistil, že ten AP používá frekvenci asi 5.8 GHz, ale můj router ji neumí.

5nik

• 144
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 24. 03. 2025, 11:05:57 »
Chápu to správně, že jde o něco jako Wi-Fi repeater?

U Mikrotiku (konkrétně hAp ac³) jsem už jednou narazil, ale možná mám trochu specifičtější požadavky:

1. Router má dvě rádia, jedno pro 5GHz, jedno pro 2.4Ghz. Sice by mělo jít připojit iba směry na stejném rádiu, ale jsou s tím spojená celkem drastická omezení, jako stejná frekvence (=> rušení) a nefunkčnost slave, když neběží master. Prakticky jsem naznal, že to chce jedním rádiem vyřešit připojení routeru k Internetu a druhým rádiem nabízet lokální připojení.
2. Některá zařízení vyžadují 2.4 GHz, zkusím se tedy k Internetu připojit přes 5 GHz, abych 2.4GHz rádio měl pro lokální síť.
3. Zkoušel jsem připojit router na Internet a neviděl jsem potřebný AP. Po chvíli zkoumání jsem zjistil, že ten AP používá frekvenci asi 5.8 GHz, ale můj router ji neumí.

Také chápu požadavek jako WiFi Repeater/Router, bohužel standardní routery se se dvěma 2.4 GHz rádii nedělají (proto ta skládačka RB433 se dvěma wifi kartami).
Samozřejmě by se dalo opět poskládat něco na nástupci RBM33G + 2 karty, ale není to ARM (který má a bude mít do budoucna větší podporu) a navíc Mikrotik má pouze WiFi4(n) karty do mini-PCIe.

« Odpověď #11 kdy: 24. 03. 2025, 12:55:13 »
Na cesty používám Mikrotik mAP Lite kvůli své velikosti a napájení přes USB a taky WG tunelu, který se automaticky sestaví po připojení wifi klienta. Ale je problém v tom, že se na něj nedá připojit přes wifi, protože má pouze jedno rádio a klient je master, takže dokud se nepřipojí master klient, tak se slave AP nezapne. Nepodařilo se mně to přinutit chovat jinak, možná to už dneska jde, ale neřeším to, musím sebou vozit notebook, tak to nastavím přes něj. Případně by to asi šlo řešit přes USB C síťovku zapojenou do mobilu, pak by se na něho asi přes ten ethernet dalo připojit, nastavit připojení klienta a hotovo.
Každopádně mnohem jednodušší a mnohdy mnohem funkčnější je datová eSIM a hotspot na jednom z mobilů. Mobilní data obvykle fungují mnohem rychleji, než wifi poskytovaná v rámci ubytování. Navíc cena přes globální poskytovatele je víc než rozumná.

« Odpověď #12 kdy: 24. 03. 2025, 14:26:11 »
Co si vzpomínám s master/slave, jsou dvě možnosti:

a. AP je master, klient je slave. Obojí musí fungovat na stejné frekvenci, tedy před připojením klienta je nutné změnit ručně frekvenci AP. A hodně štěstí s dynamickou změnou frekvence.
b. Klient je master, AP je slave. Opět, obojí musí fungovat na stejné frekvenci. To by zde možná (až na rušení) tolik nevadilo, ale znamená to, že AP začne fungovat až ve chvíli, kdy se klient někam připojí. Nevím, jaký má tazatel setup, možná by to bylo nějak použitelné, pokud bude mít způsob, jak se dostat do administrace (a tedy nastavit novou Wi-Fi) i bez toho sdíleného Wi-Fi rádia. Pokud ne, je to problém slepice/vejce.

Připojení přes telefon – nevím, jestli to chápu správně, nicméně:

* Wi-Fi telefon asi mít bude, ale pokud tazatel řeší špatný signál, asi bych se na anténu v telefonu nespoléhal.
* Externí Wi-Fi do telefonu – nevím, přijde mi to dost edge case.
* Ethernet – na co? Mezi telefonem a počítačem půjde natáhnout USB kabel nebo Wi-Fi tethering.

« Odpověď #13 kdy: 24. 03. 2025, 14:40:15 »
Nezaznělo tu napájení.
nam vzdycky na dovolene stacilo wifi z hotspotu v mobilu 🙂
Taky mi to stačí. Nezbedné klienty řeší personalDNSfilter (s DoH, *.domény + CNAME) na něm.
A jak tam zajistíte iptables a port forwarding? Hlavně automatizovaně, protože často se stává, že hotspot je nutné každou chvíli zapnout, vypnout.

« Odpověď #14 kdy: 25. 03. 2025, 12:22:51 »
Co si vzpomínám s master/slave, jsou dvě možnosti:

a. AP je master, klient je slave. Obojí musí fungovat na stejné frekvenci, tedy před připojením klienta je nutné změnit ručně frekvenci AP. A hodně štěstí s dynamickou změnou frekvence.
b. Klient je master, AP je slave. Opět, obojí musí fungovat na stejné frekvenci. To by zde možná (až na rušení) tolik nevadilo, ale znamená to, že AP začne fungovat až ve chvíli, kdy se klient někam připojí. Nevím, jaký má tazatel setup, možná by to bylo nějak použitelné, pokud bude mít způsob, jak se dostat do administrace (a tedy nastavit novou Wi-Fi) i bez toho sdíleného Wi-Fi rádia. Pokud ne, je to problém slepice/vejce.

Připojení přes telefon – nevím, jestli to chápu správně, nicméně:

* Wi-Fi telefon asi mít bude, ale pokud tazatel řeší špatný signál, asi bych se na anténu v telefonu nespoléhal.
* Externí Wi-Fi do telefonu – nevím, přijde mi to dost edge case.
* Ethernet – na co? Mezi telefonem a počítačem půjde natáhnout USB kabel nebo Wi-Fi tethering.

ROS 7 nedovoluje mít AP jako master a klient jako slave (nebo aspoň do cca 7.15 to nešlo), master musí být klient. A dokud nemá klient link, nenahodí slave interface.
Připojení přes telefon je myšleno pouze na konfiguraci toho mAP Lite, přes wifi to nejde (AP je vypnuté) a jde to pouze přes ethernet. Tedy nabízí se možnost zapojit do mobilu USB-C síťovku a takto se připojit do mAP Lite, aby se dalo připojit k AP v rámci ubytování.
Ale troufám si tvrdit, že ve většině případů bude lepší řešení mobil a na něm hotspot, myšleno tak, že ta wifi je dost často pomalá na rozdíl od mobilních dat.