Javista:
I když souhlasím, musím položit otázku "myslíš, že když padá úroveň VŠ, že střední školu opoušťujou geniové?
Myslím, že se stírá rozdíl mezi vědomostmi SŠ a VŠ absolventa, které jsou potřeba pro běžné programování. Je to dané i tím, že v dnešní době
začít s programováním je daleko jednodušší, než třeba před 20 lety. Dneska má každej rychlej internet, je běžný mít počítač, na netu je spousta
literatury, dá se tam naučit v podstatě všechno, můžeš si stáhnout přednášky z renomovaných zahraničních VŠ škol atd..
Osobně jsem se setkal s tím, kdy absolvent IT VŠ načítal ze vstupu řetězec podobným stylem jako uvádím a i přes xy projektů v C, co musel během VŠ udělat (a nevím, jak to dokázal) na mě koukal jako kdyby vůbec nevěděl, co je špatně, když jsem mu říkal, že si musí nejdřív alokovat paměť.
char * vstup = "";
int i = 0;
while((int c = getInput()) != EOF) {
vstup[i++] = (char)c;
}
Jinak termínem běžné programování mám na mysli v podstatě všechno, kromě nějakých specializovaných algoritmů či systémových služeb/nástorojů.
Dám příklad, na webových stránkách Jakuba Vrány(nejznámější český PHP programátor) psal o tom, jak ještě ve facebooku vyřešil elegantně
nějaký problém přes regulární výrazy, commit mu byl schválen, ale nakonec smazán a nahrazen neelegantním řešením, protože se ostatním programátorům nelíbilo, že je to nečitelné. Na tom je jasně vidět, že programátor musí být "cvičená opička", která bude v mimimální míře zapojovat vlastní myšlení, ale
aplikovat tuny návrhových vzorů atd.. A dle mého je to takhle správně, pokud si člověk nebastlí něco sám, ale dělá v teamu, kde může přijít někdo další a převzít jeho kód. Na tohle ale opravdu VŠ není potřeba. Vrána z FB nakonec odešel a já si myslím, že tam prostě nezapadl právě kvůli snaze řešit věci nějak speciálně, místo je prostě rychle vyřešit.