Kdysi pro mě byl nejdůležitější šéf, tohle byly red-flagy:
- Od pohledu frikulín, kříženec roupa dětského a ambiciózního magora
- Workoholik bez rodiny, který žije jen prací, což chce i po ostatních
- Pan "nic nestíhám", panika je životní styl
- Vtipálek "teď pojedeme měsíc agilně, můžete spát po svým stolem", přesčasy si vyberete jindy, třeba na svatého Dindy...
Mám poněkod rozšířený seznam red flagů:
1. Někam, kde budu pracovat přímo pod šéfem firmy, bych rovnou ani nešel. Jednou jedenkrát jsem u pohovoru našel šéfa, který vypadal jakž takž rozumně.
2. Někam, kde budu hodně blízko šéfovi firmy, jako např. že je tam jen 50 zaměstnanců, bych taky rovnou ani nešel. Sorry, ale tihle lidi často bývají psychopati nebo sociopati, a ať si tohle vyžerou ekonomáci. Čím větší vzdálenost tím líp.
3. Firma má <~200 zaměstnanců a nedaří se ji dlouhodobě nabrat víc - red flag.
4. Firma má dlouhá léta ~100 zaměstnanců a nedaří se jí nabrat víc - velmi velký red flag.
5. Firma se hemží pestrobarevnými židličkami jako pro děti a na skupinové fotce se všichni usmívají jako žabičky - velmi velmi velký red flag, psychopat black alert.
6. Na teambuilding fotkách na facebooku mají všichni pravidelně trička s nápisy firmy - velký red flag.
7. Všichni mají na fotkách trička s nápisy firmy, ale jen šéfové ne - velmi velký red flag.
8. Firma v jednom kuse pořádá nejúžasnější konference, které pořád postují na FB a Linkedin - red flag.
9. Šéf hned první den řekne, že vždycky mezi 17:00-18:00 pořádají akce a dají si společně pizzu a posedají do společenské místnosti, protože jeho žabičky strašně rádi tráví čas ve firmě - psychopat black alert.
11. Na oběd všichni chodí se šéfem - red alert.
12. Šéf řekne že s ním všichni rádi chodí na oběd - black alert.
Že šéf firmy je nějaký sociopat či psychopat to ani neřeším, prostě s tím dopředu počítám. Proto rád pracuju pro korporáty, tam se dají najít jakž takž bubliny normálnosti, kde se občas zázrakem sejde ucházející tým celkem normálních lidí.