Ake klucove slova a algoritmy mam hladat, ked chcem implementovat odporucania tovaru pre maly eshop (100-1000) produktov?
Ziadne. Princip odporucania nie je reprezentovany funkciou/algoritmom(ala sinus, cosinus, pi..). Jedna sa o komplexny logicky kus kodu, ktory si navrhujes ty sam, pretoze ty si urcujes ako to ma fungovat. Samozrejme tam su spolocne principy, ale implementacia je vzdy na mieru.
Ak sa bavime v kontexte eshopu, ktory predava elektrotechnicke suciastky, tak si vieme aplikovat zakladnu funkcionalitu na zaklade frekvencie nakupov. Takze ak si niekto kupi A a k tomu aj B a C a D, tak si vieme vyhodnotit ze najpopularnejsi doplnok k A je napriklad produkt C, takze ho mozeme zahrnut to vysledok pre produkt A a vlastne mame xsell/cross-sell. Ale mozno to tak neplati naopak, teda najcastejsie nakupovany tovar k C je napriklad F. A tak dalej. Tiez si pouzivatel uz C mozno zakupil v minulosti a my by sme mali vediet, ci C je spotrebny druh tovaru alebo nie a teda by sme ho uz ne/mali odporucat, ak uz bol zakupeny.
To je v principe to najlahsie - cista statistika toho, co si ludia realne nakupuju.
Lenze my potrebujeme casto ludom ukazat aj nieco ine, co by ich mozno nenapadlo ani pozriet, ale co sa k produktu A moze hodit. Napriklad ak mame produkt kondenzator 100F, mozeme skusit odporucit kondenzator 1kF, i ked si 100F a 1kF ludia casto nekupuju na zaklade statistiky predajov, ktoru sme si urobili. Ale to neznamena, ze nemozeme skusit navrhnut tento produkt v tomto kontexte. Navrhnut zakaznikovi, aby si pozrel produkt neznamena, ze chceme vyslovene aby si ho hned aj kupil. Mozeme ho skratka len informovat a upozornit na nejaky produkt, takze o nom bude do buducna uz vediet. Pripadne to mozeme trosku rozviest a to tak, ze ak ma zakaznik 10x alebo viac 100F kondenzatorov v kosiku, vtedy mozeme navrhnut 1x1kF kondenzator a spravit upsell.
Dalej moze ist o pripad, ak mame napriklad rezistor znacky Foo, ale mozeme odporucit rezistor s totoznymi parametrami ale od lepsej znacky Bar. Cize vlastne robime zase upsell.
Dalej su tu veci ako akcie - mozno k produktu A ludia niekedy kupia aj R, ale len velmi malo. Ale co ked je R prave v zlave? Mozeme ho skusit zahrnut do odporucani a zase robime xsell.
Dalej tu mame novinky - ludia asi casto kupuju cín, mozno je v eshope novy produkt, takze ak si clovek pozera alebo ma v kosiku nejaku elektronicku suciastku, mozeme si z toho odvodit, ze bude spajkovat a teda mu mozeme skusit odporucit novy spajkovaci cín, ktory prave dorazil do eshopu. Cize stale sa jedna o upsell ale v tomto pripade chcem zamerat pozornost na novy produkt namiesto ineho, ktory si ludia kupuju bezne.
Tiez, ako uz som spomenul, treba brat do uvahy kontext - ake produkty si pouzivatel uz pozrel v minulosti, ake si zakupil, ake ma prave v kosiku, ake mal v kosiku ale ich odobral...
Takze ako bolo spomenute na zaciatku, jedna sa o cisto vlastnu logiku, ktoru si treba napisat na mieru.
V principe sa taketo veci vyvijaju dlhodobo a konstantne ladia. Takze by som zacal s niecim jednouchym a casom pridaval komplexnejsiu logiku.