Turistické OSM mapy v telefonu

bnone

Re:Turistické OSM mapy v telefonu
« Odpověď #30 kdy: 11. 03. 2025, 10:36:13 »
To si snad můžeš nastavit, co se má zobrazovat, ne?
To se snad nastavuje v aplikaci na které úrovni zoomu se má konkrétní POI zobrazit? To asi ne, to se definuje na úrovni mapy, ne aplikace.
To vím, mapy jsem kdysi vyráběl, i když jen pro Garmin.

bnone

« Odpověď #31 kdy: 11. 03. 2025, 10:42:30 »

Já třeba nějaké Google Play v telefonu nemám, navíc předpokládám, že tam bych byl požádán o další registraci, tentokrát do Google, a pak požádán o údaje platební karty, protože na dobré slovo mi to asi nedají. Takže to je snad ještě horší.
No tak to jste velmi nenáročná výjimka, odkázaná jen na těch pár aplikací, které jsou mimo GP a jsou často spíše parodií těch placených. 99,99% lidí to má jinak.

« Odpověď #32 kdy: 11. 03. 2025, 10:43:00 »
To si snad můžeš nastavit, co se má zobrazovat, ne?
To se snad nastavuje v aplikaci na které úrovni zoomu se má konkrétní POI zobrazit? To asi ne, to se definuje na úrovni mapy, ne aplikace.
No ano, v aplikaci v nastavení mapy si vybereš, co chceš zobrazovat.
Tohle je teda screenshot z OsmAnd~ ale pochybuju, že by to Locus neuměl.

https://ctrlv.link/Ij33
« Poslední změna: 11. 03. 2025, 10:45:00 od metabug »

bnone

« Odpověď #33 kdy: 11. 03. 2025, 10:47:42 »
Ale já mluvím o něčem jiném, ne co chci či nechci zobrazit ale kdy při jakém zoomu/levelu to chci zobrazit. V Locusu to samozřejmě není.

« Odpověď #34 kdy: 11. 03. 2025, 17:15:58 »
[Údaje k platební kartě nepředáváte, platí se přes Google Play.

Seznam už umožňuje také platit po přihlášení do map klasicky na webu. Tahle varianta je nejspíše bezpečnější než propojit karty s Google Pay, kde pak může být zněužita k nákupu kde čeho.

Při použití jednorázové platební karty je to celkem jedno  :D

« Odpověď #35 kdy: 11. 03. 2025, 18:30:33 »
Na mapy.cz (a asi i jinde) je realita ještě složitější, všiml jsem si toho, když jsem hledal třeba kempy. První se zobrazují od zoom15, ale v zoom16 a 17 je jich vidět více než v zoom15. (k vidění např. v Praha-Troja)
Takže i konkrétní druhy POI mají více úrovní od jakého zoomu se zobrazují podle někým určené důležitosti konkrétního POI.
A ještě úplně jinak se chová hledání POI. Dáte si do hledání výraz kemp a ikony kempů se zobrazují už od zoom2 (celý svět), ale jen v určité definované hustotě (max 100 POI daného typu na obrazovku?) a se zoomováním přibývají další a další pro zachování hustoty zobrazování daného typu POI.

bnone

« Odpověď #36 kdy: 12. 03. 2025, 08:29:20 »
No level zoomu se podle mne nezadává pro kategorii POI, ale pro každý obecný objekt vždy samostatně. Při generování mapy z databáze se ale kvůli jednoduchosti přiřazuje POI asi nějaký default, který je ale možné pro jednotlivé objekty i přepsat, třeba pro platící firmy apod.. ;)
A poté při zobrazení už v aplikaci omezit počet POI z důvodu rychlosti a zbytečnosti zobrazení všech (zahlcení obrazovky) jen na určitý smysluplný počet POI celkem. Má to logiku.
V tom jsou právě mapy.cz lepší, že to sjednocují pro všechny zdroje map stejně. U různých OSM to je podle toho, jak to tam kdo napráská.
Už jsem viděl i OSM, kde asfaltové cesty se zobrazily až při větším zoomu (později) než skoro neznatelné lesní pěšiny, nebo byla asfaltka definovaná jako lesní cesta apod. Prostě OSM je podle mne chaos.
Jedna důležitá věc - OSM nemá Panoramu, pro mne naprosto nejdůležitější věc když hledám u výletu místo k parkování či případné zákazy vjezdu.

« Odpověď #37 kdy: 12. 03. 2025, 08:52:28 »
Minulý rok jsem to taky řešil a napsal k tomu něco na blog, tak třeba se to bude někomu hodit: [1] a [2]

bnone

« Odpověď #38 kdy: 12. 03. 2025, 10:37:14 »
Tak jsem si vyzkoušel nakonec i Osmand - všechny zmiňované neduhy a problémy OSM jsou tam taky, a ten vzhled ani s tou překryvnou vrstvou se ani vzdáleně nemůže rovnat mapy.cz. A navíc strašně líné i na vlajkovém mobilu.

Můj názor je, že kdo chce mapy používat jen jako spolehlivý nástroj tak mapy.cz, koho baví si s mapami hrát, nastavovat zkoušet různé mapy a nastavení, zkoumat co kde jak udělat, dodělávat systémem dodělej doma, atd. , má k dispozici ke zkoušení a hraní si spoustu produktů OSM. Já zkoušel 3 a všechny mne zklamaly.
K tomu jsem došel už před mnoha lety a nyní jsem si to jen opět potvrdil. Obé má svou cílovou skupinu.

« Odpověď #39 kdy: 12. 03. 2025, 17:34:29 »
V tom jsou právě mapy.cz lepší, že to sjednocují pro všechny zdroje map stejně. U různých OSM to je podle toho, jak to tam kdo napráská.
Už jsem viděl i OSM, kde asfaltové cesty se zobrazily až při větším zoomu (později) než skoro neznatelné lesní pěšiny, nebo byla asfaltka definovaná jako lesní cesta apod. Prostě OSM je podle mne chaos.

To není věcí OSM ale rendereru. Ostatně co si asi myslíte, že jako primární mapový podklad Mapy.cz v zahraničí používají? Ano, OSM a vlastní renderer, překvapivě :D

A lesní cesta samozřejmě klidně může být asfaltová.

hmmmw

« Odpověď #40 kdy: 13. 03. 2025, 07:25:13 »
Tak jsem si vyzkoušel nakonec i Osmand - všechny zmiňované neduhy a problémy OSM jsou tam taky, a ten vzhled ani s tou překryvnou vrstvou se ani vzdáleně nemůže rovnat mapy.cz. A navíc strašně líné i na vlajkovém mobilu.

Můj názor je, že kdo chce mapy používat jen jako spolehlivý nástroj tak mapy.cz, koho baví si s mapami hrát, nastavovat zkoušet různé mapy a nastavení, zkoumat co kde jak udělat, dodělávat systémem dodělej doma, atd. , má k dispozici ke zkoušení a hraní si spoustu produktů OSM. Já zkoušel 3 a všechny mne zklamaly.
K tomu jsem došel už před mnoha lety a nyní jsem si to jen opět potvrdil. Obé má svou cílovou skupinu.

Jo, ale to je jen dlouholetou zvyklostí, že jsi zvyklý na seznamácké barvičky a že ti vyhovuje usecase, který nám všem za ta léta dokázali natlačit. Proto mapám.cz tolerujeme, že například náhodně ukazují POI (zmíněno výše), a přitom jinou aplikaci za to dokážeme hejtit...

JmJ

• 332
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: 13. 03. 2025, 07:53:44 »

Jo, ale to je jen dlouholetou zvyklostí, že jsi zvyklý na seznamácké barvičky a že ti vyhovuje usecase, který nám všem za ta léta dokázali natlačit. Proto mapám.cz tolerujeme, že například náhodně ukazují POI (zmíněno výše), a přitom jinou aplikaci za to dokážeme hejtit...

Me mapy bavily od mala, takze na co sem si zvykl byly klasicke ceskoslovenske turisticke mapy. A turisticka mapa map.cz mi prisla jako zazrak, ze to konecne vypada tak, jak sem byl zvykly a jak mi to prijde nejprehlednejsi. Samozrejme je to subjektivni vec. Zadne jine zobrazeni map mi neprislo tak fajn, jako tohle turisticke. POI me prilis neinteresuji, potrebuju cesty, silnice, chodniky, vodni toky, vrstevice, porost a podobne. Opet je to subjektivni vec. Jestlize mapy.cz uzivate treba jako navigaci do auta, tak vam treba vrstevnice mohou byt samozrejme ukradene.

Co se mi na mapy.cz jeste libi je jejich "zemepisna mapa" https://en.mapy.cz/zemepisna , ktera pro zmenu odpovida mapam, jake si pamatuju ze skolnich atlasu. Jsou krasne videt pohori a niziny a pohori jsou jasne pojmenovana atd. Ne ze bych toto zobrazeni pouzival denne, ale obcas na nej mrknu a jsem za nej rad.

Zopper

• 876
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 13. 03. 2025, 08:08:32 »
Ono je to spíš naopak. Jak píše i JmJ, Seznam se dost inspiroval tradicí našich turistických map, kterým v posledních sto padesáti letech byla věnováno spousta péče a zájmu, takže jsou optimalizované pro národně-turistický usecase. A Seznam moudře použil to, na co jsou lidi zvyklí a co funguje, místo aby se snažil být za každou cenu unikátní a znovu vynalézat kolo, teda mapy. A proto jejich mapy v ČR tak uspěly, zatímco ve většině světa to dávno převálcovaly globální korporáty.

To náhodné POI dělají všechny velké adware mapy, takže na to reptám, ale jinak ignoruju, uplně stejně, jak třeba u Google. Won't fix, fact of life.

bnone

« Odpověď #43 kdy: 13. 03. 2025, 08:38:40 »
Výčet objektivních problémů není hejtění.
Lepší je názorný příklad.
Každý si může srovnat sám, co se mu líbí.
Mohl bych uvádět spoustu příkladů vyložených chyb v konkrétních osm mapách, ale na to tu není prostor.

Screenshot mapy.cz

bnone

« Odpověď #44 kdy: 13. 03. 2025, 08:39:20 »
Osmand turistická