V diskusi
https://forum.root.cz/index.php?topic=16078.msg222061 se někdo negativně zmínil o IPv6 s tím, že se bude držet IPv4 dokud to půjde, a okamžitě dostal hrst odpovědí, jak IPv6 řeší všechno, co IPv4. Tak se chci zeptat:
Co si mám koupit za zařízení, abych dostal podobnou funkcionalitu jako od
jakéhokoliv routeru pro IPv4:
Vstup:
Síť s nějak nastavenými adresami v privátním rozsahu. Nyní to je na IPv4, ale předpokládejme pro účely hledaného řešení, že náhrada za IPv6 proběhla a teď ta síť běží na nějakých privátních IPv6 adresách.
Požadovaná funkčnost:
Vezmu krabičku, zapojím ji místo staré krabičky, v konfiguraci nastavím, které lokální adresy moje lokální síť používá.
Nic jiného dělat nebudu. Krabička zařídí:
1) IP adresy v lokální síti se nezmění.
2) Všechny packety směřující ven budou mít IP adresu krabičky, ne vnitřních počítačů. Vnitřní adresy se nikde ve vnějším provozu neobjeví.
3) Všechny příchozí packety jsou na krabičce zahozeny, leda že by byly odpověďmi na některý odchozí packet.
4) Když budu potřebovat, aby některý vnitřní počítač přijímal vnější požadavky, tak krabičce řeknu, že packety se zadanými vlastnostmi má přeposílat na vnitřní IP adresu X a port Y. Není přímý přístup z vnější sítě do vnitřní, vše musí jít přes krabičku, a není jediný vztah mezi vnější a vnitřní IP adresou ani portem je uvnitř konfigurace krabičky.
5) Pokud budu potřebovat změnit providera, tak v krabičce přenastavím konfiguraci vnější sítě a je hotovo.
Nic jiného měnit nebudu a
ve vnitřní síti se nezmění absolutně nic.
Tj. klasický PAT, ale na IPv6.
Jestli už něco takového existuje, super, jdu do toho. Zatím jsem ale nabyl dojmu, že
vždy budu muset aspoň některý z bodů oželet - tedy že například výměna krabičky půjde snadno, ale změní se mi prefix IP adres. A to je z mého pohledu zásadní problém s IPv6 - není to user friendly. Ale pevně doufám, že jsem sto let za opicemi a už to je vyřešené, protože dříve nebo později budu do IPv6 muset jít.
Prosím, neřešme teď, jestli je přímá připojitelnost z internetu užitečná nebo ne, ani to, že stanovené podmínky nezaručují bezpečí. Otázka je položená na to, jak mám s IPv6 zařídit splnění stanovených požadavků, a to, jestli jsou ty požadavky hloupé, nesmyslné, nebezpečné nebo cokoliv jiného, je off-topic. Díky.