Jdu nejspíš s křížkem po funuse, ale...
Já mám Nokii G22. Je to low-end nejhrubšího zrna (co se SoC týče), foťák má sice asi 50Mpix, ale fotí to jako 10 let starej iPhone (zachytí to potřebné, ale dnes jsou obzvlášť dražší mobily jinde...), má to "jen" 720p displej (1xxx na výšku, 720 na šířku), ale ani jedno z toho není důvod, proč jsem to kupoval.
Kupoval jsem to hlavně ze dvou důvodů:
- čistý Android - je tam předinstalovanej bordel, ale jde plně odinstalovat, nejen deaktivovat nebo odinstalovat aktualizace
- opravitelnost - po dlouhý době snad první telefon, kdy výrobce do světa hlásá, že za použití základních nástrojů (trsátko a šroubovák) jde doma na stole vyměnit baterie, displej a konektorová deska (věci, který nejspíš doznají opotřebení nebo rozbití), má dokonce partnerství s iFixit, kde jdou koupit součástky (a sady nářadí) a je zde oficiální návod, jak na to
Telefon nemá: rychlý nabíjení, ultra rychlou wifi ("jen" 433Mbps), 5G, IP krytí (proti vodě)
Telefon má: audio jack, 90Hz displej (nepoužívám), dobrý jas a čitelnost na přímém slunci, wifi 433Mbps
Na běžný používání stačí, funguje mi na tom vše, co potřebuju (tj. prohlížeč, banking, videopřehrávač, ať je to VLC nebo Grayjay nebo Jellyfin, jde na tom hrát San Andreas a Bloons TD 6, atd.).
Pro mě byl tenhle mobil jednoznačně možnost dát signál, že opravitelný mobily můžou existovat a měly by existovat a jeho koupí jsem to chtěl dát najevo. Proto ho zmiňuju i tady, dávám šanci, aby ho koupil někdo další a podpořil tu myšlenku. Proto jsem ho koupil i dceři (navíc děti mají tendence mobily rozbíjet, tam se ta opravitelnost může hodit). Jinak je to mobil, jehož cena by neměla přesáhnout 100€/2500Kč, prostě low-end. Je to mobil, kterej bych si nekoupil nebýt jeho poselství.