Jako soráč, ale zastávat se totálního šrotu je opravdu masochismus.
Já mám třeba ještě starý (10+let) Thinkpad x220i tablet-pc a používáme ho jako přehrávač videí pro děcka (malej šikovnej konvertibilní 12,5" notebook). Má to dvoujádrový Core i3 2310 a 8GB RAMky a samozřejmě normální SSD a i tohle je s výkonem CPU už dost za hranou na dnešní web. Ani v době koupě to nebyl kdovíjak silný stroj - bylo to myšleno jako mobilní malý notebook do školy (hlavně díky wacom "tužce") a ne žádná výkonná stanice.
Youtube na tom jede nějak divně (není to prostě plynulý, ale jen o chlup). Pokud se stáhne přes jDownloader, tak ovšem i fullHD jede v pohodě. Problém je ale jakýkoliv složitější web. Takovej facebook je totální utrpení, kdy načíst web, vybrat člověka a napsat mu je složitá operace na minimálně 20sekund. Nebo třeba google mapy. To je hrůza. CPU hned vyletí na 100% při jakémkoliv pohybu v mapě atd... Možná pro zpomalenýho důchodce by tohle ještě stačilo, ale já bych na tomto nedokázal nic dlouhodobě dělat a "vyhořel" po hodině práce..
Tak si snad ani nedokážu představit, jak na tom je nějakej šmejd s Atomem...k čemu by člověk použil takovej krám v dnešní době? To je úplně zabitá snaha...
Jak jsme to už psal - leda jako nějaký zobrazovadlo pro kameru nebo třeba jako zobrazovač nějakých hodnot z Home Assistenta (ale na to by se hodil mnohem víc nějaký tablet, kde by se dalo dotykem i ovládat + by ti nemusela na zdi zavazet klávesnice)...a konec konců i na tu kameru by bylo lepší nějaký řešení třeba s rPi a malým LCD.
Hlavně s dnešníma cenama elektroniky VS všeho ostatního se tady snažíme zachraňovat "hodnotu", jakou projedeš na provozních nákladech domácnosti v rámci hodin (topení, voda, elektřina, jídlo..), tak mi to přijde naprosto absurdní...
(něco jinýho by bylo třeba nějak slepovat a zachraňovat auto, aby ještě rok jezdilo, dke přecejenom zachraňuješ nějakou hodnotu co má smysl řešit)
Celá tato snaha mi strašně připomíná aktuální stav recyklace PETek a plastů. Máme obrovské množství PET recyklátu a nikdo neví co s ním a nikdo ho nechce. Tak se snažíme s obrovskou snahou, energií a nákladama ohnout a upravit průmyslové procesy tak, abychom to nějak využili, ačkoliv to nedává vůbec žádný ekonomický nebo ekologický smysl a je to ve výsledku naprosto kontraproduktivní. Z obou hledisek by to bylo nejlepší prostě nasypat do spalovny a dál vyrábět z primární suroviny. Ale to není dostatečně "politicky korektní" a my prostě chceme za každou cenu ten recyklát někam nacpat a pak se dělají totálně nelogické věci...Tak úplně stejné mi přijde tohle zachraňování totálního elektroodpadu